Loutkar.online

Slunečko, Petr; Novák, Jan: Vzpomínka na Hanu Trávníčkovou; Smutek v Kašpárkově říši

Vzpomínka na Hanu Trávníčkovou

Loutkové divadlo Jiskra, které před dvěma lety oslavilo 100 let trvání, postihla v letošním roce velká ztráta – jeho dlouholetá členka Hana Trávníčková zemřela 7. května ve věku 64 let.

V Jiskře pracovala celé půlstoletí. Byla vynikající loutkovodičkou, jejíž tvorba dosahovala profesionální úrovně a obdržela za ni nemálo cen. Je dobré si znovu připomenout například její ztvárnění titulních postav v inscenacích Kocour v botách nebo Míček Flíček. Její nejmilejší rolí pak byl pan Krbec z inscenace Zvířátka pana Krbce nebo individuální výstup Třikrát a dost, Jene Falstaffe, v němž ztvárnila stejný monolog ze hry Williama Shakespeara v hlasovém provedení Jana Pivce, Jana Wericha a Josefa Somra.

V Jiskře se za smutných okolností říká, že z divadla se odchází jen do nebe. Hana Trávníčková už tam je.

Smutek v Kašpárkově říši

Loutkářské maringotce, o které často veršovala, se zadrhla kola. To proto, že 7. července 2015 skončila životní pouť loutkářky a básnířky Jaromíry (Mirky) Nohelové.

Bylo jí dáno pobýt na tomto světě 72 let a z toho 56 let prožila s loutkami. Loutky jí byly věrnými společníky až do posledních dní. A Mirka jim oplácela měrou vrchovatou. Když se jednalo o loutky, nebylo nic, co by nebyla ochotná udělat. Se stejnou poctivostí hrála hlavní roli i prodávala vstupenky na představení. Její domácí scénou byla olomoucká Kašpárkova říše. Když se stala členkou souboru, seskupila se kolem ní souborová mládež a s její režijní prvotinou se dostali až na Loutkářskou Chrudim. Pak už se stala nepostradatelnou pomocnicí principála Zdarka Popa. Režírovala a podílela se na výtvarném řešení mnoha inscenací. Vedla souborovou kroniku a divadelní archiv. Jako autorka loutkových her obohatila repertoár mnoha amatérských souborů. Z jejího pera vycházely především dramatizace známých pohádek a bylo na nich znát, že je napsala loutkářka, která ví, co loutky potřebují. Pro Kašpárkovu říši byla i citlivým dramaturgem. Bez Mirky Nohelové se dlouhá léta neobešla žádná akce Kašpárkovy říše.

Pak přišly zdravotní komplikace a nakonec jí zdravotní stav nedovolil podílet se na běžném divadelním provozu. Ale byla Kašpárkově říši stále nablízku, připravená v rámci svých možností kdykoliv přiložit ruku k dílu. Náhradou jí v posledních letech byla spolupráce na připravovaném almanachu nejstarších amatérských loutkářských souborů. Jeho vydání se však bohužel nedočkala.

Loutkář 4/2015, s. 4.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.