Loutkar.online

Malíková Nina: Úvodník

Milí čtenáři,

s číslem, které právě máte v ruce, se dostává náš letošní ročník do své půlky, a tak je na místě udělat půlroční bilanci a připravit vás na to, co vás v druhé půli roku v Loutkáři čeká. S vaší živou reakcí se setkaly především první kritické články týkající se stavu současného loutkového divadla, a tak chceme v Loutkáři v celém ročníku na téma České loutkové divadlo – tradice, legenda a skutečnost docela určitě pokračovat. Ale to ještě není všechno, v červnu se chystá v Hradci Králové oborový seminář na téma současné loutkářské dramaturgie, pokračovat v diskusi o současném českém loutkovém divadle a proměnlivé úloze loutky v ní budeme určitě na Loutkářské Chrudimi a také koncem října při Přeletu nad loutkářským hnízdem, kdy jsme o reflexi postavení našeho současného loutkového divadla ve světě požádali své zahraniční kolegy a přátele. To všechno se připravuje a o tom všem si v druhé půli letošního roku v Loutkáři ještě přečtete. Chybět nebudou ani názory mladé divadelní generace na loutkářskou tradici a to, jak vnímá její odkaz i jaký je její vztah k loutkovému divadlu vůbec. Pro druhou půli letošního ročníku chystáme také zahájení dalších seriálů, které se budou věnovat méně frekventovaným loutkářským technikám (papírovému divadlu, stínovému divadlu), s nimiž v posledních letech začaly experimentovat naše i zahraniční loutkářské soubory.

Jak jsme v minulém čísle slíbili, na své si přijdou v tomto čísle především amatérští loutkáři – zprávy a hodnocení postupových přehlídek zabírají podstatnou část Loutkáře 3/2014 a nechybí ani seriálové Mapování – tentokráte o historii a současnosti amatérského loutkového divadla v Olomouckém kraji. Ale ani ostatní čtenáři nepřijdou zkrátka. Po delší době jsme se podívali do Brna a přinášíme vám rozhovor s principálem brněnské Radosti Vlastimilem Peškou, absolventský ročník KALD DAMU se dočkal souhrnného „skupinového portrétu“ svých inscenací a dozvíte se, co se skrývá pod tajemným názvem skupiny Handa Gote. K seriálu o gigantických loutkách přibyl nově seriál o historii masek, na který navazuje v technologickém seriálu popis zhotovení masek textilních a krajkových.

Tak se pusťte rychle do čtení, při účasti na jubilejní 30. Skupově Plzni, 63. Loutkářské Chrudimi či při Divadle evropských regionů v Hradci Králové vám už určitě moc času na čtení nezbude.Ti, kteří se na tyhle divadelní hody z nejrůznějších důvodů nedostanou, se mohou těšit na reference o nich na počátku září.

Pěkné divadelní zážitky a prázdniny s Loutkářem.

Loutkář 3/2014, s. 1.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.