Loutkar.online

Malíková, Nina: Blahopřejeme

BLAHOPŘEJEME

Letošní duben je významnými životními jubilei skutečně nabitý, ale doufáme, že se ostatní neurazí, když redakce Loutkáře poblahopřeje dvěma jubilantům, bez nichž bychom si podobu moderního českého loutkového divadla nemohli představit. Jsou to výtvarník Petr Matásek (nar. 17. dubna 1944) a herečka a režisérka Markéta Kočvarová-Schartová (nar. 20. dubna 1934). Petr Matásek je neodmyslitelně spjatý s nejvýraznější érou královehradeckého DRAKu, kde vytvořil výpravu ke klíčovým inscenacím v tvůrčím teamu s režisérem Josefem Kroftou (za všechny Popelka – 1975, Zlatovláska – 1981, Píseň života -1985), vynikající loutkoherečka a režisérka Markéta Schartová poznamenala zásadně tvorbu libereckého Naivního divadla (nezapomenutelná jsou její režie Turandot ukrutnice – 1982 Aucassina a Nicoletty – 1981 i ty další v autorské spolupráci s Ivou Peřinovou – naposledy Ze života hmyzu – 1989). Oba spojuje nejen práce pro naše významné profesionální loutkové scény, ale také pedagogická činnost na Katedře alternativního a loutkového divadla DAMU v Praze, kde vychovali řadu dnes výrazných osobností pracujících v širokém divadelním spektru.

Oběma jubilantům upřímně blahopřejeme.

ZEMŘELI

V neděli 2. března zemřela po krátké nemoci v úctyhodném věku nedožitých 94 let Jarmila Majerová (nar. 26. 3. 1920). Její umělecká práce je spojena s počátky brněnské Radosti, kde působila jako výtvarnice, po příchodu do Prahy dlouhá léta pracovala jako odborná pracovnice v Divadelním ústavu. Pečlivě sledovala naše profesionální loutkové divadlo, zasloužila se na svém postu o vydání několika dodnes velmi užitečných publikací o loutkovém divadle (zejména Zdeněk Bezděk Československá divadla 1949/1969 a Dějiny české loutkové hry do roku 1945 téhož autora), byla kurátorkou řady výstav u nás i v zahraničí. Téměř do poslední chvíle tvořila – v posledních letech to byly výpravy pro loutkové scény v Německu a v Norsku. Byla to výtečná grafička i výtvarnice, skromná a laskavá žena, na kterou budou všichni, kteří ji znali, s láskou vzpomínat.

Loutkář 2/2014, s. 5.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.