Loutkar.online

Malíková, Nina: úvodník

Milí čtenáři,

ediční kalendář Loutkáře má už řadu let stejnou strukturu – jarní čísla sledují především krajové amatérské loutkářské přehlídky, které jsou líhní pro červencový program Loutkářské Chrudimi. I letos tomu není jinak. Počet amatérských loutkářských regionálních přehlídek se sice ustálil na jedenácti, ale vzhledem k početné účasti souborů a jejich následnému kritickému hodnocení jsme museli tentokráte přidat v Loutkáři dokonce celé čtyři strany. A to nemluvím o pořádné porci recenzí z premiér profesionálních loutkářských inscenací. Zkrátka pro loutkové divadlo a jeho kritiky začínají žně už na jaře.

V tomto čísle se objevují – kromě výtvarně-technologického seriálu o maskách, seriálu o počátcích loutkářské katedry, pokračování v portrétech mladých scénografů v pomyslné galerii a seriálu mapujícím amatérské aktivity v jednotlivých krajích naší republiky – i dva nové seriálové bloky. První se zabývá méně známým fenoménem gigantických loutek, které, jak dokazuje studie, nejsou v divadelní kultuře zase tak úplným nováčkem, další dva příspěvky se váží k tématu „České loutkové divadlo – tradice, legenda a skutečnost“, které, jak jsme slíbili, bude v nejrůznějších podobách procházet celým letošním ročníkem.

Zaujme vás jistě i rozhovor s Janem Bornou, jehož inspirativní dotyky s loutkovým divadlem poznamenaly nejen tvorbu Divadla DRAK, ale zejména první léta Dejvického divadla při formování celého hereckého kolektivu, který posléze přešel i s Janem Bornou do Divadla v Dlouhé. Bornovy názory na divadlo a příkladný optimismus i přes jeho nelehkou životní situaci jsou pro řadu z nás předmětem obdivu i výzvou.

Nejen skalním loutkářům, ale všem, kteří věří v sílu a možnosti loutkářského umění, je pak věnováno poselství Eduarda di Maura u příležitosti Mezinárodního dne loutkového divadla, který se už deset let oslavuje na celém světě na první jarní den.

Tak pěkné jaro a dobré počtení s Loutkářem! A nezapomeňte sledovat i naše články, informace a aktuality na webových stránkách www.loutkar.eu a také na facebooku.

Loutkář 2/2014, s. 1.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.