Loutkar.online

Doubrava, Stanislav: Zprávy z UNIMA

V Charleville-Mézières se při příležitosti světového setkání Festival Mondial de la Marionnettess konalo pravidelné výroční zasedání Komise pro mezinárodní festivaly světové loutkářské organizace UNIMA. Na schůzi bylo přítomno všech osm členů, včetně Španěla Miguela Arreche, kterého jsme bohužel viděli naposledy. Jednalo se zde o chystaném setkání Rady UNIMA na Kubě v r. 2014 i o festivalu při příležitosti Kongresu UNIMA v r. 2016 ve španělském San Sebastianu. Komise vyjádřila jistou obavu o podmínky účastníků na základě zkušenosti z čínského Chengdu v roce 2012, kde řada pozvaných souborů trávila pobyt v nepříliš důstojných podmínkách. Miguel Arreche jako skvělý praktik upozorňoval na skutečnost, že je nutné přijímat podmínky, ve kterých pořadatel žije a existuje. Bylo odsouhlaseno, že stěžejním úkolem komise (nyní ji vede Annette Dabs) pro příští rok bude realizace 3. sympozia pro ředitele mezinárodních loutkářských festivalů, které se uskuteční při příležitosti festivalu FIDENA v německé Bochumi v květnu 2014.

V sobotu 21. 9. 2013 proběhla v Městském muzeu Charleville- Mézières prezentace pilotního projektu filmového dokumentu, který mapuje tradiční loutkové divadlo v asijských a afrických zemích s cílem upozornit na nezbytnost zachování všech těchto UNESCO sledovaných kulturních tradic. Působivé záběry z afrického Mali, z Indie, z Indonésie, z Thajska, z Číny i z Vietnamu dávají příslib velmi kvalitního a atraktivního dokumentu, který realizuje španělsko-kanadský tým a Jacques Trudeau, generální sekretář UNIMA, který je jedním z hlavních koordinátorů. Podle jeho vyjádření by měl projekt zahrnovat i tradiční loutkové divadlo z Čech.

Avizovaná prezentace nových webových stránek UNIMA nepřinesla, alespoň podle mého názoru, prozatím zásadní změnu, diskuse byla stále pouze spíše technického charakteru. Uvidíme.

Loutkář 5/2013, s. 3.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.