Loutkar.online

Lešková-Dolenská, Kateřina: Kurýr

Program ČT art zahájil vysílání

Česká televize konečně spustila specializovaný kanál určený všem příznivcům kultury – vysílání zahájil 31. srpna 2013 ve 20.00. Kultura tak poprvé v historii České televize získala ucelenou zpravodajskou relaci na vlastním programu. Dobrou zprávou pro loutkářský obor jistě je, že se dramaturgem programové skladby nové stanice stal novinář a kritik Zdeněk Aleš Tichý, který je loutkám mimořádně nakloněn.

Golem Štvanice

1. až 21. září se na pražské Štvanici ve vile č. p. 858 odehrávalo site specific par excellence. Slovy autorů Marie Nováková a Ivo Kristiána Kubáka šlo o \\\„interaktivní divadelní událost\\\“ s názvem Golem. Jejich inspirací a předlohou byl stejnojmenný román Gustava Meyrinka, kniha mystická a snová, podobně jako tento divadelní happening.

Divadelní soubor Tygr v tísni diváky rozhodně v klidu nenechal: už od prvního vstupu do hracího prostoru vily bývalé Fuchsovy kavárny byli herci zcela neúprosní – rozdělovali přicházející tak, jak uznali za vhodné a bez ohledu na to, s kým na představení přišli. Aby se diváci mohli stát součástí divadelní události, museli přijmout několik následujících podmínek – nasadit si na hlavu klobouk, neporušovat pravidla, hledat stopy, nebát se a nepromluvit jediného slova. Pohyb po vile i kolem ní byl na divákovi samotném, mohl si zajít právě tam, kam ho to vábilo. Přízemí, první a druhé patro, prostor kolem – všude bylo co objevovat. Divák se tak stal aktivní silou, hledal si svou performanci situaci po situaci, pokoj po pokoji, pátral v interiéru i exteriéru. A pořád dokola se na již navštívená místa vracel, protože slyšel, že se tam odehrává něco nového. Avšak herci svou improvizovanou hrou pouze \\\„našeptávali\\\“, nikdy nenabízeli žádná zásadní řešení dramatických situací, dávali nahlédnout do konfliktů, které se mohly odehrát tak, či úplně jinak…

Autoři projekt charakterizují jako tzv. imerzivní divadlo, tedy takové, které diváka vtahuje do děje, obklopuje ho. Ano, diváky skutečně obklopily nás naznačené divadelní situace surreálné detektivky. Začátek a konec si ovšem museli najít sami. Publikum se stávalo herci, herci měli zase možnost pozorovat své diváky, kteří se individuálně zapojovali a beze slov komunikovali s celým site specific děním. Za povšimnutí rozhodně stály herecké výkony Evy Josefíkové v roli Mirjam Hillelové a Matěje Anděla jako Jaromíra.

Kateřina Mocová

5000. repríza Dona Giovanniho

Ve čtvrtek 5. září se uskutečnila neuvěřitelná 5000. repríza inscenace Národního divadla marionet Don Giovanni, kterou před 22 lety(!) režíroval Karel Brožek. Během jubilejního uvedení se v představení vystřídalo všech 26 loutkoherců, kteří kdy v inscenaci účinkovali.

60 let maňáskového divadla v Teplicích

Ve dnech 6. září – 13. října se na teplickém zámku uskutečnila výstava věnovaná 60 letům místního maňáskového divadla. Návštěvníci mohli podle pořadatelů \\\„zhlédnout především na originály loutek, s jejichž pomocí amatérští herci rozdávají radost již několikáté generaci malých diváků.\\\“

Sedmého dne

Divadlo Mimotaurus uvedlo 30. září v rámci festivalu alternativního divadla …příští vlna/next wave… premiéru loutkového hororu Sedmého dne. Po skončení představení proběhla debata \\\„o tak trochu jiném politickém\\\“ divadle.

Spectaculo Interesse 2013

Inscenací Amberville aneb Drsné město hebkých plyšáků skončila v pátek 27. září mezinárodní přehlídka loutkářské tvorby Spectaculo Interesse, kterou pořádá Divadlo loutek Ostrava. Na letošní desátý ročník festivalu přijeli umělci a soubory z 11 evropských zemí, Izraele a Kanady. Všechna představení hodnotila tříčlenná mezinárodní porota ve složení Jakub Krofta, nynější umělecký šéf polského divadla Wroclawski Teatr Lalek, polská dramaturgyně Maria Wojtyszko a slovenský teatrolog Vladimír Predmerský. Hlavní cenu festivalu si odnesl soubor Duda Paiva Company z nizozemského Amsterdamu za inscenaci Bestiáře. Cena mu byla udělena za \\\„dokonalou souhru všech jevištních složek a novátorské, inspirující loutkářské postupy\\\“. Cenu hejtmana Moravskoslezského kraje získala inscenace Budulínek Naivního divadla v Liberci za výjimečný kontakt s dětským divákem a za bezprostřednost v hereckém projevu. Cena Františka Řezníčka byla udělena inscenaci Svatí ze sídliště souboru Ad Spectatores z polské Wroclawi za originální přístup v inscenování současné literatury.

Dvacetiletý Bezhlavý rytíř

Ve čtvrtek 24. října se v rámci Večerů v NDL připomínalo jedno unikátní výročí – uplynulo totiž přesně dvacet let od premiéry inscenace Bezhlavý rytíř. Marionetová komedie z pera Ivy Peřinové a v režii Tomáše Dvořáka nejenže odstartovala úspěšnou spolupráci tohoto tvůrčího dua v Naivním divadle, ale především se hraje dodnes.

Přelet nad loutkářským hnízdem se blíží

Ve dnech 1.-3. listopadu se uskuteční XXIII. ročník jediné oborové přehlídky konané v Praze, která divákům nabízí to nejlepší a nejinspirativnější z tvorby profesionálních i amatérských loutkářů. Letos na Přeletu během tří dnů vystoupí celkem 13 loutkářských souborů, skupin či sólových interpretů. Stejně jako v posledních letech se bude přehlídka znovu konat ve všech prostorách Divadla Minor.

Program letošní přehlídky myslí především na děti a přináší zejména inscenace s takzvanou rodinnou adresou. I tentokrát bude do festivalové nabídky zařazen oblíbený workshop výroby loutek, letos vedený výtvarnicí Barborou Hubenou, který bude probíhat v neděli od 11 do 17 hodin; program přehlídky oživí i drobná pouliční (či spíše foyerová) hudební i loutkářská vystoupení.

Loutkář 5/2013, s. 2–3.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.