Loutkar.online

-red-: Loutka a terapie

Loutka a terapie

2. listopadu se ve Studiu Řetízek na pražské Akademii múzických umění uskutečnil seminář nazvaný Loutka a terapie aneb Loutkové divadlo jako prostor pro mezilidskou estetickou komunikaci a s dodatečným podtitulem Loutka jako možnost komunikace, když slova docházejí.

Na semináři vystoupili zástupci mnoha sdružení, která pracují po celé České republice: Kateřina Šplíchalová-Mocová a Vladimír Novák zastupovali Divadla Vzhůru nohama, které se už 12 let zabývá divadelní tvorbou s herci s mentální retardací; Jan Čtvrtník, student herectví na pražské KALD DAMU, představil sdružení Jiné jeviště, které dali dohromady studenti z téže školy; režisérka Apolena Novotná, mluvila o svých inscenacích pro neslyšící v generačním Divadle Nablízko; dramaturgyně Hana Galetková, která se terapii loutkou věnuje v Moravskoslezském kraji společně s výtvarníkem Tomášem Volkmerem pod hlavičkou souboru THeatr Ludem (s textem její přednášky se mohli čtenáři časopisu Loutkář seznámit v č. 5/2012); dále Hana Řepová a Hana Grančicová, které na semináři zastupovaly sdružení Loutky v nemocnici (rozhovor o sdružení naleznete na stránkách tohoto čísla Loutkáře).

Co se zahraničních hostů týče, o situaci v Maďarsku promluvila Éva Miglinczi (její příspěvek si můžete taktéž přečíst v tomto čísle Loutkáře) a student DAMU Husam Abed z Jordánska publikum seznámil se svým projektem zkoumajícím pozitivní dopad práce s loutkami na chování mladých lidí s autismem, který aplikoval letos v červenci v Rumunsku. Mezi zahraniční účastníky by se do jisté míry dala řadit i herečka Heda Čechová Bayer, dnes působící zejména v Německu, která auditoriu přenesla zprávu o mezinárodním projektu pro nejmenší děti – i rozhovor s ní si můžete přečíst na následujících stránkách.

Loutkář 6/2012, s. 253.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.