Loutkar.online

-red-: Josef Skupa v Londýně

V newsletteru č. 19/2012 z 12. května vydávaném organizací Puppeteers UK se píše o Josefu Skupovi a jeho londýnském turné z roku 1947. Článek končí výzvou, jež by mohla mít odezvu i mezi zdejšími znalci historie loutkového divadla a pamětníky.

„Známý československý loutkář Josef Skupa přijel se svým souborem a marionetami do Londýna poprvé v roce 1947. 12. května se zde uskutečnilo gala představení zorganizované dr. Bedřichem Bělohlávkem (zástupcem československého filmu v Londýně) a Peterem Ustinovem. Francis Wright, syn dr. Bělohlávka, kontaktoval Puppeteers UK s detaily oné noci před 65 lety. Představení bylo uspořádáno jako součást festivalu československých filmů, kam bylo zahrnuto, aby dodalo přehlídce“československý esprit„.“

Francis Wright do redakce také zaslal kopii programu celého večera s tímto komentářem: „Jak můžete z vnitřku programu vytušit, byl ten večer velmi pestrý. Proč je ale Skupovo křestní jméno na titulní straně programu chybně uvedeno jako Jan, nemám nejmenší ponětí.“ Dále doplnil i informaci o tom, že jeho otec byl obdarován „archivními snímky Skupových loutek ve velkém albu, jež mělo na titulní stránce skicu Spejbla a Hurvínka, kterou Skupa namaloval vodovkami.“

Francis Wright podle redaktorů také věří, že Skupa během návštěvy v roce 1947 krátce vystupoval i na radnici v Hammersmith a jeho vystoupení mohlo být uspořádáno Georgem Speaightem. Pokud tedy znáte jakékoli podrobnosti ohledně Skupovy návštěvy v Londýně, napište je Francisi Wrightovi na adresu: fpawright@btinternet.com.

Loutkář 3/2012, s. 106.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.