Loutkar.online

Formanová, Markéta : Muzeum loutek Plzeň

Muzeum loutek v Plzni těží z místní bohaté loutkoherecké tradice a mapuje činnost loutkových divadel hrajících v Plzni a jejím nejbližším okolí. Expozice postupně představuje počátky loutkářství v Plzni od kočovných loutkoherců, přes Loutkové divadlo feriálních osad, Skupovo divadlo, produkce loutkových souborů z 2. poloviny 20. století až do současnosti.

Příběh loutek, který muzeum vypráví, začíná již na počátku 19. století. V té době se Plzeňané mohli těšit z divadelních představení kočovných lidových loutkářů, kteří projížděli s koňskými povozy opakovaně své oblíbené štace, takzvané \„abštechry\“. K nejstarším známým rodinám, které provozovaly kočovná divadla, patřili Kopečtí, Maiznerové, Dubští, Kočkové a Finkové.

Další část expozice je věnována vývoji plzeňského loutkářství na konci 19. století, kdy vzniklo první stálé loutkové divadlo. Škodovo divadlo je v expozici představeno unikátním oživeným modelem, který je zhotoven podle dochovaného negativu.

Příběh loutkových divadel pokračuje ve druhém patře, kde se na pomyslné časové ose novým fenoménem stávají rodinná divadélka, ve kterých se setkával svět dětí a dospělých.

Specifickou roli v historii mělo Loutkové divadlo feriálních osad, které navázalo jak na tradice charitativních představení, tak i na kočovné loutkářství. Spojil se v něm spolek přispívající na letní pobyty chudých dětí a kočovné divadlo Karla Nováka, které se poté usadilo natrvalo v Plzni. Divadlo působilo v letech 1913–35 a na jeho pódiu poprvé vystoupily loutky Spejbla a Hurvínka. Právě Novákovo divadlo bylo pro účely expozice muzea rekonstruováno a zmechanizováno, aby návštěvníci mohli vnímat atmosféru divadla v době jeho největší slávy.

Další část expozice je věnována významným osobnostem Josefu Skupovi a Jiřímu Trnkovi, z jejichž spolupráce vznikly snad nejznámější české loutky – Spejbl a Hurvínek. Aby loutkové \„super star\“ byly kompletní, nemůže v expozici chybět ani Noskův \„Revoluční Kašpárek\“, který svého času hrál hlavní roli v kabaretech, zesměšňujících dobové politické dění na konci 1. světové války nebo oblíbená komická dvojice Grundle a Šlafunda.

O tom, že bohatá loutkářská tradice Plzně neskončila, se můžete přesvědčit v místnosti věnované souborům doby současné a nedávno minulé. Mezi soubory, které jsou v muzeu zastoupeny, jsou například Špalíček, V Boudě, Střípek, Rámus a Divadélko dobrý den.

Ve třetím patře se vám představí současné profesionální Divadlo Alfa a jeho loutky z mnoha oceňovaných autorských inscenací. Vedle tradičně pojatých výstavních prostor je zde místnost, kde je možné s loutkami manipulovat a seznámit se s jejich způsobem vodění. Tato multifunkční místnost zároveň slouží také k pořádání divadelních představení, přednášek či konferencí.

Kavárna – Café Skupa – je situována v zadním traktu Muzea loutek. Její interiérové doplňky jsou inspirovány podobou dochovaného bytu manželů Skupových, kteří v něm bydleli ještě v 50. letech 20. století. Příslovečnou třešničkou na dortu je zde reprodukce malby od Jiřího Trnky, kterou vytvořil v bytě Skupových ve 30. letech minulého století.

Naší specializací je péče o specifické skupiny návštěvníků – máme výukové programy Příběh na niti pro všechny věkové skupiny děti, pro tatínky s dětmi máme program Expedice na niti, pořádáme narozeninové prohlídky a jsme bezbariérové muzeum a máme průvodce v Braillově písmu.

Na rok 2012 chystáme open air výstavu Paměť loutky – Příběh města Plzně, což bude originální cyklus velkoformátových fotografií, který nevtíravou a zároveň poutavou formou mapuje slavné okamžiky z historie města Plzně a má ambici oslovit široké spektrum diváků.

Markéta Formanová

Muzeum loutek

Náměstí Republiky 23

301 00 Plzeň

www.muzeumloutek.cz

Loutkář 2/2012, s. 69–70.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.