Loutkar.online

kld - Drtina, Michal : Kurýr

Pražská sekce Teatrologické společnosti a Institut umění–Divadelní ústav uspořádaly přednášku Mgr. Jaroslava Blechy na téma Josef Šimek (1870–1953), \„chvalně známý nejstarší loutkář na Moravě\“, která se uskutečnila 29. února. Přednáška představila Šimkův život a působení a zejména poznatky z analýzy zápisů o jeho \\\\\\\„štacích\\\\\\\“ ve dvou dochovaných cestovních denících (tzv. vidýrech) z let 1897–1914 a 1919–1937. O loutkáři Šimkovi se více dočtete v některém z následujících čísel Loutkáře.

Ve dnech 18. – 22. 3. 2012 proběhl 12. ročník Přehlídky ke Světovému dni divadla pro děti a mládež, kterou pořádají Institut umění – Divadelní ústav/ASSITEJ, Sdružení Divadlo pro děti a mládež, Sdružení pro tvořivou dramatiku, Divadlo v Celetné a KD Mlejn. Kdo se přehlídky letos zúčastnil, se dočtete v referátu Petra Pavlovského na s. XXX.

Od roku 2002 je během přehlídky na jeden rok jmenován Král či Královna českého divadla pro děti a mládež. Letos jím byl slavnostně korunován divadelník a loutkář, zakladatel svitavského divadelního souboru C MUDr. Karel Šefrna. Blahopřejeme!

Letošní 11. ročník Mezinárodního festivalu animovaných filmů AniFest, který proběhne od 26. 4. do 1. 5. v Teplicích a v Duchově, se ponese v duchu motta \\\\\\\„Magie filmové loutky\\\\\\\“. U příležitosti 100 let od narození režiséra, výtvarníka a loutkového kouzelníka Jiřího Trnky představí AniFest unikátní filmy, tvůrce, studia, technologie i samotné loutky, a to doslova z celého světa. AniFest také nabídne retrospektivu filmů Jiřího Trnky a výstavu fotografií, skic, scénářů, originálních výtvarných děl a loutek z rodinných archivů. Filmový program Trnkova díla, který představuje průřez jeho přelomovými snímky, doprovodí reflexe významných domácích či zahraničních tvůrců a historiků.

Sluší se doplnit, že jubileu Jiřího Trnky bude věnováno příští číslo Loutkáře.

Tři novinky seminářů Loutkářské Chrudimi

Již po jedenašedesáté bude začátek letních prázdnin v Chrudimi patřit přehlídce amatérského loutkového divadla. Stejně jako každý rok se mohou příznivci loutek těšit na odborné a inspirativní semináře. Letos jich bude otevřeno 12 se zaměřením na práci s loutkou, scénografii, pohyb, hudbu, dramaturgii a inscenování a v neposlední řadě pro rodiče s dětmi. Letošní výčet obohatí také tři novinky.

Tou první bude seminář předmětného divadla, který povede slovenský lektor Peter Palik, slovenský loutkář, autor, dramaturg a režisér působící jako pedagog na Katedře loutkové tvorby VŠMU v Bratislavě a soukromé konzervatoři v Martine.

Druhou novinkou pak seminář pro všechny, kteří pracují s dětmi. V něm účastníci nahlédnou do pěti umělecko-vzdělávacích programů, které si vyzkouší na vlastní kůži. Aktivně tak projdou dílnou Ruka jako loutka, Všechno může být loutkou, Moje vlastní loutkové divadlo, Terapie loutkou, Maska, tělo a pohyb. Seminář povede Hana Galetková, v současnosti především lektorka umělecko-vzdělávacích programů v Divadle loutek Ostrava a zážitkových arteterapeutických dílen terapie loutkou v THeatru ludem. Částečně pak pedagožka na Slezské univerzitě v Opavě a Ostravské univerzitě v Ostravě.

A třetí novinkou bude otevřená dílna pro zájemce z řad veřejnosti. Uskuteční se pod vedením členů souboru Čmukaři Turnov Daniely Weissové a Jaroslava Ipsera v nově rekonstruovaném Muzeu loutkářských kultur. Na tento seminář se mohou zájemci hlásit až v průběhu Loutkářské Chrudimi.

Více informací o jednotlivých seminářích najdete na stránkách http://www.nipos-mk.cz/?p=15943 a www.chbeseda.cz/seminare.

Michal Drtina

Organizátoři 17. ročník Světového loutkářského festivalu v Charleville-Mézieres (20. – 29. 9. 2013) ve Francii vyzývají soubory, které mají zájem o účast, aby poslali svoji kandidaturu a doprovodný materiál do 31. 8. 2012. Podrobnější informace naleznete na www.festival-marionnette.com.

Aktuality z loutkářského světa sledujte na www.loutkar.eu!

Výběr z novinek připravila –kld-

Loutkář 2/2012, s. 51.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.