Loutkar.online

js: Vzpomínáme

Prof. Josef Skupa (16. 1. 1892)

V lednu jsme si připomněli 120 let od narození prof. Josefa Skupy, loutkáře, jenž v 30. letech minulého století vytvořil první profesionální loutkové divadlo. A nejenom to; jeho dva hrdinové, Spejbl a Hurvínek, kteří vznikli z jeho ideové i výtvarné myšlenky, neoddělitelně patří i k současné divadelní kultuře. Jejich popularita, nikoliv jen mezi dětskými diváky, přechází z generace na generaci. Skupa byl a stále je uctívaným umělcem, který svým uměním posunul vývoj světového loutkářství.

-js-

Jiří Trnka (24. 2. 1912)

Jeden z nejvýznamnějších českých moderních výtvarných umělců spjatých bytostně s loutkovým divadlem. Jeho osobnosti a vztahu k loutkovému divadlu budeme věnovat zvláštní prostor v letošním Loutkáři 3/2012.

Loutkář 1/2012, s. 2–3.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.