Loutkar.online

Malíková, Nina: Stylové oslavy dvacetiletí Buchet a loutek

Bylo to jasné hned od začátku a skutečně jen pár nezasvěcenců mohlo brát vážně dívku třímající ceduli s nápisem „Protestuji!“ a rozdávající před Švandových divadlem letáky s následujícím obsahem: „Protestuj! Od roku 1991, mizí každý rok kvůli nárůstu činnosti loutkových korporací 64 hektarů deštných pralesů na výrobu loutek. Pálení opotřebovaných loutek navíc přispívá k oteplování planety.“ Ale je pravda, že se pár diváků nachytalo. Ale to byl skutečně jen začátek sympatických oslav dvacetiletí existence nezávislé skupiny Buchty a loutky.

Při vchodu do sálu ve foyeru prodával Vítek Brukner dřevěnou vazbou opatřenou publikaci věnovanou jubileu souboru a cédéčka s „buchťáckými“ písničkami, které si pro jejich slovní nevázanost děti nad jiné oblíbily. Pak všichni dostali papírové brýle (bez nich byste se stěží obešli – program byl totiž na jejich zadní straně!), které poctivě drželi za jedinou špejli jako masku či kukátko až do konce večera.

A pak to začalo. Na hlavní scéně Švandova divadla se zpod obrovské rudé sukně Královny (v kostýmu ne nepodobném tomu, který měla Lucie Bílá ve finále soutěže Česko-Slovensko má talent) vyrojilo asi osm malinkých sotva tříletých členek souborku Baletky od Švandova divadla v tylových sukýnkách. Zaskočily a dojaly svým zřejmě prvním veřejným vystoupením – mazurkou „Měla babka čtyři jabka“ – i nejednoho otrlého diváka. A pak to šlo ráz naráz. Portréty jednotlivých členů BaL střídala hudba a písničky seskupení Kašpárek v rohlíku, loutkové výstupy herců z Loutkohry Jihočeského divadla v Českých Budějovicích vyznačující se bravurní animační technikou, DJ Pýžo s kratičkou hlasovo-mikrofonovou exhibicí, publikem aplaudovaný Michal Dalecký s porno scénkou realizovanou dvěma plyšovými hračkami, dívčí skupina Jelení loje sestávající z nedávných studentek ročníku doc. Marka Bečky z KALD DAMU, hudební skupina Fanfán Tulipán a čerstvě Erikem obdařený soubor Športniki, který předvedl „jubilejně“ aktualizované výstupy z inscenace Back to Bullerbyn. (Erik byl na scéně s nimi!). Po diváky velmi rozpačitě přijatém hrubozrnějším vystoupení Divadla Igdyž to všechno zase vrátil do zvoleného stylu nejen sympatický průvodce večerem Marek Matějka, ale především na scénu se vyhoupnuvší Marek Bečka s pozváním k další konzumaci a veselení v podzemních prostorách Švandova divadla, které jsou už řadu let trvalým působištěm souboru Buchty a loutky. A tak jsme všichni za zvuků Dechovky od Kolína sestoupili po točitých schodech dolů.

Buchty a loutky se podle svědků na koncepci ani provedení večera nepodílely, ale přesto bylo z jeho průběhu jasné, že svým nezaměnitelným stylem ovlivnily a ovlivňují už i další generace. A co je ještě sympatičtější, a projevilo se to nejen v průběhu oficiální části večera, ještě pořád jsou schopni nebrat se tak úplně vážně!

Loutkář 6/2011, s. 383.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.