Loutkar.online

Sato, Tatsuo; Onagi, Tamiko: Japonské zemětřesení a tsunami

Od loutkářů a divadelníků celého světa k nám došlo mnoho vyjádření soucitu i dotazů o zemětřesení a tsunami v Japonsku.

Především chci oznámit, že členové tokijského Puku jsou všichni živi a zdrávi. Několik z nich ale musí navštívit svou rodinu a příbuzné v oblastech, které katastrofa zasáhla.

Škody, které tsunami způsobila, byly neuvěřitelné. Tato tragédie nemá v našich dějinách obdoby. A jako by to nestačilo, přidala se ještě jaderná krize ve Fukušimě (asi 200 kilometrů od Tokia), kterou tsunami způsobila. Obyvatelé v okruhu 30 kilometrů byli evakuováni. Ti, které katastrofa postihla, jsou teď v opravdu nesmírně těžké situaci.

Komunikace s postiženou oblastí je velmi obtížná. Většina lidí nemá jak se se zbytkem země spojit a služby, které takovou možnost poskytují, jako například mobilní sítě, jsou často přetížené. V současnosti se stále ještě celá řada lidí neměla možnost spojit se svými blízkými a často ani neví, zda jsou naživu. Bylo nám proto doporučeno, abychom nevyužívali žádné komunikační kanály, pokud to nebude nezbytně nutné. Takže musíme čekat. Proto nemůžeme odpovídat na vaše starostlivé dotazy o loutkářích z oblasti Tohoku.

Incident v jaderné elektrárně Fukušima způsobuje nedostatky elektřiny nejen pro Tokio, ale i pro jeho širší okolí. S tím se vypořádáváme tak, že jsou rušeny vlaky, elektřina je pravidelně odpojována a tak dále. To, jaká budou mít tato opatření dopad na společnost, zjistíme až časem. Pro teď musíme hlavně pokračovat a nepřestávat v práci.

Věřím, že naší prioritou je obnovit oblast, kterou katastrofa zasáhla. Proto musíme spolupracovat a soustředit veškerou svou sílu, zdroje i vědomosti na tento úkol, a to nejen v Japonsku, ale i ve zbytku světa.

Posláním nadace Puk je hrát loutkové divadlo pro radost a štěstí lidí celého světa, a to nás provede i touto těžkou, náročnou dobou. Znovu jsme si uvědomili, že naším cílem je hrát dobré loutkové divadlo pro naši společnost.

Chci vám moc poděkovat za obavy, které jste vyjádřili, i za váš nesmírně vřelý soucit, solidaritu a přátelství.

Loutkář 2/2011, s. 60.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.