Loutkar.online

nm; kld: Kurýr

Z domova

Praha

Deset let Divadla Evy Hruškové a Jana Přeučila

Možná je pro čtenáře úvodní titulek trochu matoucí, protože si pamatují oba protagonisty v divadelním působení rozhodně více než jen deset let, ale pravda je, že jejich spolupráce v oblasti divadla pro děti pod společným názvem se začala od 17. února počítat už na druhé desetiletí. Na oslavu, která byla spojena se 74. narozeninami Jana Přeučila, přišlo kromě řady známých a přátel (mj. Jiří Krampol, Gabriela Vránová, filmový režisér Dušan Klein, Lída Engelová a řada dalších) i mediálně známé maminky se svými dětmi (Sára Saudková, Leona Machálková…), ale také početně zastoupené děti z Klokánka a dětských domovů. Oslava však nespočívala jen v blahopřáních, jubilující divadlo uvedlo na oslavě inscenaci Pověsti české autorů Zdeňka Bartáka a Jiřího Chalupy. Pověsti o praotci Čechovi, kněžně Libuši, Ctiradovi a Šárce malým divákům zprostředkovala s humornou nadsázkou dvojice manželů Jiráskových v podání protagonistů divadla. Inscenace tohoto divadla se už tradičně vyznačují nejen řadou rytmických melodií, které se děti v průběhu představení naučí zpívat, ale i jejich přímým zapojením do hry – v tomto případě v rolích statečného Bivoje a Libušiných sester Kazi a Tety. Hrot této aktivizaci dětského publika, která bývá u podobných produkcí opravdu kamenem úrazu, ulamuje osobní šarm Evy Hruškové a její letitá zkušenost právě v práci s dětským obecenstvem. Nespornou devizou všech představení jubilujícího divadla je spolupráce s výtvarníkem (a znamenitým technologem) Jaroslavem Doležalem, který i pro Pověsti české vytvořil sadu působivých loutek.

-nm-

Foto 1 Hrušková

Francouzský institut v Praze uvedl ve spolupráci s Novou scénou Národního divadla 27. února jediné představení od slavného francouzského divadelníka Philippa Gentyho Nehybní cestovatelé. Recenzi si můžete přečíst na straně XX.

5. března byly v Divadle Komedie vyhlášeny Ceny Alfréda Radoka, které každoročně uděluje Nadační fond Cen Alfréda Radoka ve spolupráci s agenturou Aura-Pont a časopisem Svět a divadlo. Nominace na ceny Alfréda Radoka jsou vyhlášeny na základě ankety pořádané časopisem Svět a divadlo, ve které hlasovalo 78 kritiků. I když se v základní nominaci neumístil nikdo z oblasti loutkového divadla (odezřeme-li od poznámek k „loutkovosti“ v inscenacích Roberta Wilsona), v anketě SAD najdeme hlasy pro následující umělce a inscenace:

pro inscenaci Neklan.cz Tomáše Jarkovského a Jakuba Vašíčka v Naivním divadle Liberec (dokonce ve dvou kategoriích), Démonův pramen Huberta Krejčího v Divadle Alfa v Plzni a v kategorii Talent roku pro Miroslavu Bělohlávkovou.

Příjemným překvapením bylo ocenění Ivety Škripkové-Horvátové, kterou známe především jako ředitelku Bábkového divadla Na rázcestí v Banské Bytrici, jako autorku, režisérku a spolupracovnici našeho časopisu. V anonymní dramatické soutěži získala druhé místo za hru Rodinné blues. Tato hra obdržela současně i zvláštní cenu Zlatá žába „za výjimečné dílo v oblasti genderové problematiky“. Všem oceněným blahopřejeme.

Slavnostní předávání cen se neslo v lehkém tónu, ale je třeba důrazně vyvrátit tvrzení některých médií, že průvodci slavnostním večerem (přesněji řečeno pozdním odpolednem) byli Spejbl s Hurvínkem. Je sice pravda, že oba moderátoři (Jiří Černý a Martin Pechlát) měli na sobě dřeváky a kostým připomínající oba populární loutkové hrdiny a že menší z nich byl doprovázen pejskem, ale oslovovali se důsledně křestními jmény, nepoužívali hlasovou intonaci charakteristickou pro S+H a po prvních minutách sundali i paruky evokující známou dvojici. Pravdou je, že už jejich nástup znamenal bouřlivý ohlas v publiku, který rozhodně prokázal živou popularitu jejich inspiračního zdroje a který by mohl Divadlo S+H rozhodně těšit.

-nm-

17. března měl premiéru nový český animovaný film – tvůrci v čele s legendárním Břetislavem Pojarem připravili filmovou podobu známých Autopohádek spisovatele Jiřího Marka. Celovečerní povídkový film je sestaven ze čtyř animovaných epizod a hrané části, která vše spojuje a vytváří rámec příběhu. Každá z pohádek je zpracována jinou technikou a jiným tvůrčím týmem.

Foto 2 – Autopohádky

Ve dnech 19. – 27. března proběhl jubilejní 10. ročník festivalu Tvůrčí Afrika a to v Praze, Hradci Králové, Brně, Liberci, Plzni a Českých Budějovicích. Loutkářské barvy letos hájili členové Divadla Dno z Hradce Králové, kteří uvedli v rámci zahajovací Africké noci pražskou premiéru inscenace Hospodin aneb Kdopak by se Boha BAR, a Divadlo Tichý Jelen z Roztok u Prahy, které uvede svou novinku King Kong s podtitulem „Největší opičárna na světě“.

20. března byl v Praze zahájen už 11. ročník Přehlídky ke Světovému dni divadla pro děti a mládež. Přehlídku pořádá české středisko ASSITEJ (Mezinárodní asociace divadel pro děti a mládež), které je součástí Institutu umění – Divadelního ústavu. Letošní ročník se uskutečnil v prostorách Divadla v Celetné, KD Mlejn a Divadla DISK a kromě českých souborů se zde představili i hosté ze Slovenska, Polska a Švédska. Pomyslnou třešničkou na programovém dortu přehlídky bylo první pražské uvedení mezinárodního projektu českých, polských a slovenských divadelníků Jánošík, Janosik, Jánošík, jehož recenzi naleznete na s. XX.

Součástí přehlídky ke Světovému dni divadla pro děti a mládež je i udílení Ceny ASSITEJ osobnosti, která tvořivým a inspirativním způsobem přispěla k rozvoji kvalitního divadla pro děti a mládež. Tento rok ji převzala Eva Machková, klíčová osobnost moderní české dramatické výchovy a dětského divadla.

Foto 3 – Jánošík

Nezávislé divadlo Buchty a loutky, které letos na podzim oslaví 20. výročí svého založení, připravilo na 5. dubna premiéru své nové inscenace pro dospělé a dospívající diváky Barbarella Reloaded. Repertoárová novinka je druhou částí čtyřdílného cyklu, inspirovaného americkými horory a sci-fi 50. – 80. let. První část Psycho Reloaded měla premiéru 11. únoram, další díly budou následovat v červnu a říjnu letošního roku a to Čelisti a Moucha – opět Reloaded.

Foto 4 – Barbarella

Říše loutek chystá na 30. dubna premiéru pohádky Perníková chaloupka v režii mladé členky Říše loutek Lucie Valenové. Autorem loutek a scény je František Valena, autorem hudby je Josef von Dráček. Druhou dubnovou novinkou bude premiéra inscenace Zahrada podle stejnojmenné knihy Jiřího Trnky v podání dětského studia Říše loutek pod vedením Evy Ovečkové.

Plzeň

14. března měla v plzeňském Divadle Alfa premiéru unikátní inscenace s podivným názvem pirat07&QueenOfLOve v režii Petra Vodičky, která vznikla v rámci mezinárodního projektu Platform 11+ ve spolupráci Divadla Alfa a portugalského Theatro O Bando. Na jevišti klubu Divadla Alfa se tak setkali herečka Marta de Abreu a herec a zároveň ředitel divadla Teatro O Bando z Palmely Jose Raul Atalaia Rodrigues s českými kolegy Blankou Josephovou-Luňákovou a Milanem Hajnem. Inscenace s podtitulem „Komiksově laděný příběh o jednom osudovém setkání, které se stalo dvakrát“ vznikala metodou work in progress a po premiéře a několika reprízách v Plzni se v červnu představí v Portugalsku a ve stejném měsíci ji pak zhlédnou i účastníci setkání Platformy 11+ v Drážďanech.

Liberec

Jedenáctičlenný soubor Naivního divadla Liberec odlétl začátkem dubna do Hongkongu, aby tam v rámci International Art Festivalu odehrál několik představení své slavné inscenace Alibaba a čtyřicet loupežníků. První dvě budou uvedena v Hongkong City Hall na břehu Jihočínského moře, poté bude celá scéna rozebrána a znovu postavena v New Territories – Sha Tin Town Hall, kde se uskuteční třetí představení. Všechny reprízy budou v Hongkongu uváděny s anglicko-čínskými titulky.

Foto 5 – NDL

Chrudim

Jako každý rok, i letos oslavilo Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi Světový den loutkového divadla. A protože 21. březen připadl letos na pondělí, otevřelo výjimečně své brány v tento den veřejnosti a připravilo dílničku na výrobu jednoduchých loutek a krátká představení členů výtvarně-loutkářského kroužku. Shodou okolností v tento den zavítala do muzea i Česká televize, která s moderátorkou Marií Retkovou natočila informace o muzeu pro magazín Barvy života. Volného vstupu do muzea a zapojení do připraveného programu využilo celkem 192 převážně dětských návštěvníků.

Choceň

27. března se v prostorách Základní umělecké školy na zámku v Chocni konal už 7. ročník přehlídky malých loutkových divadel letos nazvaný Putování za třemi sestrami. Pět amatérských loutkářských souborů rodičů s dětmi provedlo své diváky pohádkou Tři sestry z Německých pohádek Eduarda Petišky. Jako obvykle mohli diváci přicházet průběžně a v malých skupinách, s mapou v ruce, procházeli nejen zámkem, ale i celým příběhem.

Ze zahraničí

Německo

Ve filmovém oddělení Mestského muzea v Mnichově se uskutečnilo ve dnech 25. 2. – 23. 3. 2011 promítání špičkových děl Jana Švankmajera v retrospektivě jeho díla.

Slovinsko

Ve slovinském Mariboru, kde působí na „kulturní misi“ posluchači KALD DAMU se uskutečnil v Lutkovnom gledališči Český týden (7. – 12. 3.). Na této akci mohli diváci vidět inscenace Sny o bizonech, Pixy, ?Zakaj/Tázání (v provedení celého souboru mariborského loutkového divadla) a Vznitev v Bullerbynu/Back to Bullerbyn (hrají Vašíček, Jarkovský, Volpi, Vaňousová, Kubišta) a Loutkový kabaret.

Českých dnů se účastnila celá třída KALD DAMU (Milan Hajn, Tomáš Podrazil, Tomáš Běhal, Štěpánka Glogarová, Anna Suchánková, Elena Volpi, Johana Vaňousová, Adam Kubišta, Jana Kollertová, Zuzana Hodková. Dále Pavel Richta, Šimon Kočí, Viktor Schramek, Kamil Bělohlávek, Kristýna Filcíková, Tereza Venclová, Jakub Vašíček, Tomáš Jarkovský).

-nm-

Francie

Jako každoročně i letos pořádá francouzský Institut International de la Marionnette v Charleville-Mézières mezinárodní workshopy pro zájemce z celého světa. Workshop Masky a loutky (6. – 28. 7. 2011) vede Jaime Lorca z Chile (francouzsky/španělsky), cena: 1200 eur

Workshop Umění Punche a Judy (17. 8. – 2. 9. 2011) povede Rod Burnett z Velké Británie (anglicky/francouzsky), cena: 1000 eur. Uzávěrka přihlášek je už 30. 4. 2011!

Slovensko

Bábkové divadlo Žilina sa stalo od r. 2003 každoročným vyhlasovateľom súťaže o pôvodný dramatický text pre deti a mládež ARTÚR. V roku 2009 nadviazalo spoluprácu s Národným osvetovým centrom a 1. februára spoločne vyhlásili 8. ročník súťaže – ARTÚR. Cieľom súťaže je poskytnúť priestor pre vznik pôvodných dramatických textov a divadelných hier pre deti a mládež v slovenskom jazyku. V Bábkovom divadle Žilina bolo úspešne realizovaných už niekoľko víťazných textov (Udatný Petrík, Šmarhan, legenda o zbojníkovi). 16. 1. 2011 mala v BDŽ premiéru rozprávková hra Violka Fialka a Móric Modrý od minuloročného víťaza Pavla Petríka.

Zúčastnené texty vyhodnotí odborná porota. Uzávierka súťaže je 1. mája 2011. Vyhlásenie výsledkov sa uskutoční v rámci festivalu Bábková Žilina 2011 (25. – 27. máj 2011). Víťazný text bude ocenený finančnou odmenou vo výške 666 eur a v nasledujúcej sezóne bude inscenovaný v Bábkovom divadle Žilina. Více informací na: www.bdz.sk

-bdž-

USA

The Sandglass Theater uvedlo 11. března premiéru (a následně ještě dvě reprízy) inscenace podle Euripidovy Hekabé v režii Erica Basse, na níž spolupracovalo s mladými členy New England Youth Theatre ve věku 9–13 let.

Foto 6 – Sandglass Theater

Výstavy

7. března byla v pražské Café Galerii Černá labuť zahájena výstava Za maskou loutky (a to jako v pořadí druhá v rámci celoročního cyklu Pod křídly Černé labutě), která představuje dílo scénické a kostýmní výtvarnice Ireny Marečkové. Výstava potrvá do 8. dubna 2011. V průběhu celého roku 2011, roku Pražského Quadriennale, se zde uskuteční celkem 8 výstav, na kterých budou vystavena díla divadelních scénografů, fotografů a umělců, kteří se ve své profesi zabývají především tvorbou pro divadlo. Celý cyklus výstav, který iniciovala Galerie Černá labuť společně s Institutem umění – Divadelním ústavem, je rozdělen do čtyř základních divadelních oborů (scénografie, kostým, divadelní fotografie a herectví) a dvou generačních skupin. Vedle Ireny Marečkové se v první skupině představí další etablovaní výtvarníci, jako např. scénograf Jaroslav Malina nebo divadelní fotograf Viktor Kronbauer. Druhou skupinu tvoří divadelní umělci do třiceti pěti let.

Foto 7 – Marečková

Materiály připravily –nm- a –kld-

Anketa českých profesionálních divadel

Redakce časopisu Loutkář se zeptala, co zajímavého chystají v nejbližší době. Zde jsou jejich odpovědi:

Naivní divadlo, Liberec

V Naivním divadle jsme právě připravili obnovenou premiéru inscenace Zrzavý Orm podle románu Franse G. Bengtssona v režii Petra Vodičky a v novém obsazení hlavních rolí Tomášem Holým a Michaelou Homolovou.

V květnu 2011 bude mít premiéru nová inscenace Souhvězdí, která si vezme na mušku staré řecké báje. Režie: Michaela Homolová, text: Vít Peřina, výprava: Barbora Jakůbková, hudba: Mechanix. Inscenace bude určena dětem.

Na začátku dubna se Naivní divadlo vydá do Hong Kongu, kde několikrát sehraje inscenaci Alibaba a čtyřicet loupežníků.

Ve dnech 14. – 18. června 2011 se v Naivním divadle koná 21. ročník festivalu Mateřinka, který se zaměřuje na inscenace loutkových divadel pro děti předškolního věku. Kromě účasti českých a slovenských divadel a skupin se v programu objeví i soubory z Maďarska, z Izraele a z Japonska.

Divadlo loutek, Ostrava

Také ostravské Divadlo loutek chystá několik premiér. Tou první bude 25. března hra Ulricha Huba Tučňáci na arše v režii Petra Nosálka, který se na „mateřskou scénu“ vrací jako host po delší pauze, s výpravou Pavla Hubičky a hudbou Pavla Helebranda. V květnu to bude premiéra textu Martina Geisberga O víle menší než zrnko máku v autorově výpravě a režii.

Budova Divadla loutek dozná na jaře další změny: v únoru proběhne kolaudace alternativní scény, na které se začne v dubnu zkoušet. Slavnostní otevření scény je plánováno na 20. května 2011.

19. 9. – 23. 9. 2011 proběhne další ročník mezinárodního loutkářského festivalu Spectaculo Interesse. DLO uvede na festivalu Dívku s pomeranči Josteina Gaardera a českou premiéru inscenace hry Lebensraum Israela Horovitze (s osobní účastí autora).

V souvislosti s otevřením komorní scény nastoupí do angažmá dva noví herci, Hana Galetková na místo dramaturga umělecko-vzdělávacích programů a Tomáš Volkmer na místo výtvarníka.

F1 – Dívka s pomeranči

Divadlo Radost, Brno

Malá scéna Divadla Radost bude mít od března ve svém repertoáru novinku pro nejmenší. Bude to hra Janky Ryšánek Schmiedtové Jak morčata pekla bábovku v autorčině pohostinské režii.

V prvních týdnech nového roku vrcholily práce na třetí a závěrečné etapě rekonstrukce Divadla Radost. 1. května 2011 bude slavnostně zprovozněna nová budova muzea loutek Radosti. Také budou upravené dílny, ateliér, nový dvorní trakt divadla a nové sklady dekorací. Bude tak dokončen projekt, který byl zahájen roku 1999.

V nově upravené dvoraně pak, po roce odmlky, proběhne další ročník Radostných letních večerů. Ve dnech 27. 5. – 4. 6. se uskuteční 2. ročník mezinárodního divadelního festivalu Divadelní svět Brno, kterého se aktivně účastní i Divadlo Radost. Jedná se o festival, který společně pořádají všechna brněnská divadla zřizovaná Magistrátem města Brna. Festival bude věnován Peteru Brookovi a Shakespearovi. Kromě zahraničních i domácích souborů bude festival zahájen společným projektem všech pořádajících divadel pod názvem Sen noci shakespearovské.

Divadlo DRAK, Hrade Králové

Středobodem dění v roce 2010 bylo jednoznačně otevření Labyrintu Divadla DRAK. Návštěva Labyrintu, který byl otevřen v červnu, přináší svět hravé fantazie, nabízí pohled do divadelní historie a umožňuje interakci prostřednictvím nejmodernějších technologií. Labyrint Divadla DRAK představuje unikátně řešený, moderní a dynamický prostor, který v několika prostorových úrovních najednou nabízí ideální možnosti pro nové projekty na pomezí divadla a vzdělávání. Od otevření se o tom přesvědčilo už téměř deset tisíc návštěvníků.

První premiérou letošního roku bude v DRAKu v březnu inscenace Pedrolínův sen v režii Jakuba Krofty, která vychází ze žánru slavné commedia dell´arte. Divadlo na jaře také opět vyjede do světa, a to do Poznani, Nitry a srbské Subotice. Na podzim jsou pak připraveny další premiéry: Tomáš Dvořák představí inscenaci U kanónu stál, inspirovanou bitvou u Hradce Králové v roce 1866 a slovinský režisér Matja Solce pohádku pro nejmenší Děvčátko se sirkami.

F2 – Labyrint

Divadlo Alfa, Plzeň

Do konce sezóny 2010/11 uvede divadlo ještě tři inscenace. 7. března 2011 bude mít premiéru inscenace hry Ivo Fischera na motivy známé dětské knížky anglického autora Kennetha Grahama Žabákova dobrodružství. Souběžně s jejím zkoušením probíhají zkoušky i na druhou inscenaci, jež je součástí evropského projektu PLATFORM 11+. Cílem projektu je iniciovat vznik inscenací pro teenagery, pomáhat jim řešit jejich problémy a v neposlední získávat je pro divadlo jako umělecký druh. Druhého počinu Alfy se ujal autor a režisér Petr Vodička, scénografie Jan Bažant a hudby Tomáš Vychytil a Dalibor Mucha. V produkci Marcely Mašínové hrají členové Divadla Alfa Blanka Josephová Luňáková a Milan Hajn a spolu s nimi portugalští herci Marta Abreau a Raul Atalaia. Premiéra inscenace nazvané pirat 007 & queenoflove je plánována na 11. března 2011. Po sérii představení v ČR se obdobná série uskuteční i v Portugalsku (6. – 12. června). Inscenace má být uvedena také v Drážďanech (16. – 18. června), případně i jinde v zahraničí.

27. května 2011 bude mít „světovou premiéru“ divadelní (loutková) verze románu švédského autora, který pod pseudonymem Tim Davys v r. 2007 debutoval románem Amberville. Knížku v českém překladu Roberta Novotného si zakoupil dramaturg Pavel Vašíček a zaujala nejen jeho, ale poté i hostujícího režiséra Radka Lipuse a dramaturga NDM v Ostravě Marka Pivovara, který se ujal dramatizace. Na inscenaci dále spolupracují scénograf David Bazika a Radek Pastrňák a jeho Buty. Davys je vlastně částečnou obdobou populárního bloggera Ostravaka Ostravského, jehož identita rovněž není známá. Davysova kniha už vyšla ve více než 20 zemích a povolení k dramatizaci udělené Divadlu Alfa je zatím jediné na světě!

Návštěvníci první premiéry sezóny vstoupili v listopadu 2010 do foyeru, jenž byl zcela přebudován podle návrhu arch. Viktora Korejse. Divadlo má nový vchod, pokladna i šatna získaly moderní design a diváky čeká příjemné posezení v divadelním baru. Foyer začalo sloužit i jako prostor pro výstavy. – první z nich byla instalována ve spolupráci se soukromou Střední umělecko-průmyslovou školou Zámeček a nese název Japonská reflexe. Jsou na ní k vidění práce plzeňských studentů a studentů obdobně zaměřené školy z partnerského města Takasaki v Japonsku inspirované Čapkovou hrou R.U.R., filmem V. Chytilové Sedmikrásky a románem japonského autora Kóbo Abeho Písečná žena.

Divadlo Spejbla a Hurvínka, Praha

Divadlo v novém roce uvedlo obnovenou premiéru inscenace Žeryk padá vzhůru aneb Příběh o těch, kteří se vyšinuli do vyšších vrstev… a připravuje novinku pro děti Hurvínek mezi osly autora Mikiho Kirschnera, který je zároveň režisérem i výtvarníkem inscenace. V nakladatelství Albatros nedávno vyšla knížka Hurvínkův rok Heleny Štáchové a nakladatelstvím Supraphon bylo vydáno CD Mikiho Kirschnera – Hurvínek mezi osly.

Divadlo S+H si připomíná v roce 2011 ještě následující významná výročí: 2. května 2011 oslaví Hurvínek 85. narozeniny, 2. července 2011 si nejen Divadlo S+H připomeneme 15 let od úmrtí Miloše Kirschnera a 12. září 2011 oslaví figura paní Kateřina 40. narozeniny.

F3 – S+H

Buchty a loutky, Praha

Nezávislé divadlo Buchty a loutky připravilo v polovině února 2011 premiéru své nové inscenace pro dospělé a dospívající diváky Psycho Reloaded. Jedná se o první část čtyřdílného cyklu, inspirovaného americkými horory a sci-fi od 50. do 80. let. Další díly můžete očekávat na jaře a na podzim letošního roku. Na podzim se bude konat festival 20 let Buchet a loutek s provokujícím titulem Takhle se to nedá dělat!

Divadlo Minor, Praha

Divadlo Minor plánuje do června tři premiéry, ve dvou případech se jedná o klasické tituly, které nám předpřipraví repertoár na mocný útok experimentů, jenž vypukne v druhé polovině roku 2011.

13. března po mnoha letech opět uvedeme veršovanou hru Zlatovláska, kterou Josef Kainar napsal přímo pro Ústřední loutkové divadlo v roce 1952. K režii byl přizván mladý slovenský režisér Kamil Žiška, několikanásobný držitel ceny Dosky. Inscenace je inspirována lidovým divadlem a komedií dell’arte.

Další premiéra proběhne v květnu na Malé scéně, kde opět ožije klasik, a to Josef Čapek a jeho Povídání o pejskovi a kočičce v režii Evy Nosálkové.

Významným jarním počinem bude uvedení kontroverzní německé hry určené dospívajícím divákům. Jedná se o monodrama Kaie Hensela Klammova válka, které se věnuje problematice vztahu mezi učitelem a žáky. Představitelem učitele Klamma bude Oldřich Navrátil. Premiéra bude v květnu.

Na jaře také začne zkoušet Rosťa Novák ml. představení ve stylu nového cirkusu, ve kterém budou účinkovat kromě herců a muzikantů také akrobati. Premiéra je naplánována na září 2011.

V Dětské pasáži byla na podzim otevřena galerie Minor, která je propojena s již rok fungujícím divadelním obchodem. Od prosince zde byla k vidění výstava věnovaná filmu Jana Svěráka Kuky se vrací, která byla pro velký úspěch prodloužena až do 6. března.

11. února proběhla obnovená premiéra inscenace hry Michala Čunderleho Jak Mařenka a Boženka koukaly v souvislosti s vydáním stejnojmenné knihy v nakladatelství Albatros. Jedná se již o druhý titul podle minorské inscenace, jako první byl loni v červnu uveden Kabaret Tlukot a bubnování Jana Jirků.

Z projektů nezávislých skupin:

Divadlo Líšeň, Brno

V roce 2011 divadlo plánuje jednu premiéru, termín jejího dokončení ještě není daný. Chtěli bychom rozvinout spolupráci s našimi romskými přáteli a společně s nimi vytvořit pohybově-hudební inscenaci. Navážeme tak na naši inscenaci Paramisa, která vznikla také ve spolupráci s romskými hudebníky a tanečníky.

Na květen připravujeme festival s názvem Líšeň sobě. Jeho dramaturgie a cíl je jiný, než u dosavadních dvanácti ročníků Festivalu divadla Líšeň, které prezentovaly také mimobrněnské nebo zahraniční nezávislé tvůrce. Líšeň sobě má představit a propojit – jak z názvu akce vyplývá – tvůrce, soubory a spolky, jež v Brně-Líšni působí, případně jsou jinak s touto městskou částí spjaté. Smyslem festivalu by mělo být tentokrát ukázat potenciál místa, objevit a oživit také veřejná prostranství, prezentovat líšeňskou tvorbu a činnost v nejširší podobě (vedle umělecké tvorby také spolkový život).

Materiály připravila Nina Malíková

F4 – Líšeň

Anketa českých profesionálních divadel

Redakce časopisu Loutkář se zeptala, co zajímavého chystají v nejbližší době. Zde jsou jejich odpovědi:

Naivní divadlo, Liberec

V Naivním divadle jsme právě připravili obnovenou premiéru inscenace Zrzavý Orm podle románu Franse G. Bengtssona v režii Petra Vodičky a v novém obsazení hlavních rolí Tomášem Holým a Michaelou Homolovou.

V květnu 2011 bude mít premiéru nová inscenace Souhvězdí, která si vezme na mušku staré řecké báje. Režie: Michaela Homolová, text: Vít Peřina, výprava: Barbora Jakůbková, hudba: Mechanix. Inscenace bude určena dětem.

Na začátku dubna se Naivní divadlo vydá do Hong Kongu, kde několikrát sehraje inscenaci Alibaba a čtyřicet loupežníků.

Ve dnech 14. – 18. června 2011 se v Naivním divadle koná 21. ročník festivalu Mateřinka, který se zaměřuje na inscenace loutkových divadel pro děti předškolního věku. Kromě účasti českých a slovenských divadel a skupin se v programu objeví i soubory z Maďarska, z Izraele a z Japonska.

Divadlo loutek, Ostrava

Také ostravské Divadlo loutek chystá několik premiér. Tou první bude 25. března hra Ulricha Huba Tučňáci na arše v režii Petra Nosálka, který se na „mateřskou scénu“ vrací jako host po delší pauze, s výpravou Pavla Hubičky a hudbou Pavla Helebranda. V květnu to bude premiéra textu Martina Geisberga O víle menší než zrnko máku v autorově výpravě a režii.

Budova Divadla loutek dozná na jaře další změny: v únoru proběhne kolaudace alternativní scény, na které se začne v dubnu zkoušet. Slavnostní otevření scény je plánováno na 20. května 2011.

19. 9. – 23. 9. 2011 proběhne další ročník mezinárodního loutkářského festivalu Spectaculo Interesse. DLO uvede na festivalu Dívku s pomeranči Josteina Gaardera a českou premiéru inscenace hry Lebensraum Israela Horovitze (s osobní účastí autora).

V souvislosti s otevřením komorní scény nastoupí do angažmá dva noví herci, Hana Galetková na místo dramaturga umělecko-vzdělávacích programů a Tomáš Volkmer na místo výtvarníka.

F1 – Dívka s pomeranči

Divadlo Radost, Brno

Malá scéna Divadla Radost bude mít od března ve svém repertoáru novinku pro nejmenší. Bude to hra Janky Ryšánek Schmiedtové Jak morčata pekla bábovku v autorčině pohostinské režii.

V prvních týdnech nového roku vrcholily práce na třetí a závěrečné etapě rekonstrukce Divadla Radost. 1. května 2011 bude slavnostně zprovozněna nová budova muzea loutek Radosti. Také budou upravené dílny, ateliér, nový dvorní trakt divadla a nové sklady dekorací. Bude tak dokončen projekt, který byl zahájen roku 1999.

V nově upravené dvoraně pak, po roce odmlky, proběhne další ročník Radostných letních večerů. Ve dnech 27. 5. – 4. 6. se uskuteční 2. ročník mezinárodního divadelního festivalu Divadelní svět Brno, kterého se aktivně účastní i Divadlo Radost. Jedná se o festival, který společně pořádají všechna brněnská divadla zřizovaná Magistrátem města Brna. Festival bude věnován Peteru Brookovi a Shakespearovi. Kromě zahraničních i domácích souborů bude festival zahájen společným projektem všech pořádajících divadel pod názvem Sen noci shakespearovské.

Divadlo DRAK, Hrade Králové

Středobodem dění v roce 2010 bylo jednoznačně otevření Labyrintu Divadla DRAK. Návštěva Labyrintu, který byl otevřen v červnu, přináší svět hravé fantazie, nabízí pohled do divadelní historie a umožňuje interakci prostřednictvím nejmodernějších technologií. Labyrint Divadla DRAK představuje unikátně řešený, moderní a dynamický prostor, který v několika prostorových úrovních najednou nabízí ideální možnosti pro nové projekty na pomezí divadla a vzdělávání. Od otevření se o tom přesvědčilo už téměř deset tisíc návštěvníků.

První premiérou letošního roku bude v DRAKu v březnu inscenace Pedrolínův sen v režii Jakuba Krofty, která vychází ze žánru slavné commedia dell´arte. Divadlo na jaře také opět vyjede do světa, a to do Poznani, Nitry a srbské Subotice. Na podzim jsou pak připraveny další premiéry: Tomáš Dvořák představí inscenaci U kanónu stál, inspirovanou bitvou u Hradce Králové v roce 1866 a slovinský režisér Matja Solce pohádku pro nejmenší Děvčátko se sirkami.

F2 – Labyrint

Divadlo Alfa, Plzeň

Do konce sezóny 2010/11 uvede divadlo ještě tři inscenace. 7. března 2011 bude mít premiéru inscenace hry Ivo Fischera na motivy známé dětské knížky anglického autora Kennetha Grahama Žabákova dobrodružství. Souběžně s jejím zkoušením probíhají zkoušky i na druhou inscenaci, jež je součástí evropského projektu PLATFORM 11+. Cílem projektu je iniciovat vznik inscenací pro teenagery, pomáhat jim řešit jejich problémy a v neposlední získávat je pro divadlo jako umělecký druh. Druhého počinu Alfy se ujal autor a režisér Petr Vodička, scénografie Jan Bažant a hudby Tomáš Vychytil a Dalibor Mucha. V produkci Marcely Mašínové hrají členové Divadla Alfa Blanka Josephová Luňáková a Milan Hajn a spolu s nimi portugalští herci Marta Abreau a Raul Atalaia. Premiéra inscenace nazvané pirat 007 & queenoflove je plánována na 11. března 2011. Po sérii představení v ČR se obdobná série uskuteční i v Portugalsku (6. – 12. června). Inscenace má být uvedena také v Drážďanech (16. – 18. června), případně i jinde v zahraničí.

27. května 2011 bude mít „světovou premiéru“ divadelní (loutková) verze románu švédského autora, který pod pseudonymem Tim Davys v r. 2007 debutoval románem Amberville. Knížku v českém překladu Roberta Novotného si zakoupil dramaturg Pavel Vašíček a zaujala nejen jeho, ale poté i hostujícího režiséra Radka Lipuse a dramaturga NDM v Ostravě Marka Pivovara, který se ujal dramatizace. Na inscenaci dále spolupracují scénograf David Bazika a Radek Pastrňák a jeho Buty. Davys je vlastně částečnou obdobou populárního bloggera Ostravaka Ostravského, jehož identita rovněž není známá. Davysova kniha už vyšla ve více než 20 zemích a povolení k dramatizaci udělené Divadlu Alfa je zatím jediné na světě!

Návštěvníci první premiéry sezóny vstoupili v listopadu 2010 do foyeru, jenž byl zcela přebudován podle návrhu arch. Viktora Korejse. Divadlo má nový vchod, pokladna i šatna získaly moderní design a diváky čeká příjemné posezení v divadelním baru. Foyer začalo sloužit i jako prostor pro výstavy. – první z nich byla instalována ve spolupráci se soukromou Střední umělecko-průmyslovou školou Zámeček a nese název Japonská reflexe. Jsou na ní k vidění práce plzeňských studentů a studentů obdobně zaměřené školy z partnerského města Takasaki v Japonsku inspirované Čapkovou hrou R.U.R., filmem V. Chytilové Sedmikrásky a románem japonského autora Kóbo Abeho Písečná žena.

Divadlo Spejbla a Hurvínka, Praha

Divadlo v novém roce uvedlo obnovenou premiéru inscenace Žeryk padá vzhůru aneb Příběh o těch, kteří se vyšinuli do vyšších vrstev… a připravuje novinku pro děti Hurvínek mezi osly autora Mikiho Kirschnera, který je zároveň režisérem i výtvarníkem inscenace. V nakladatelství Albatros nedávno vyšla knížka Hurvínkův rok Heleny Štáchové a nakladatelstvím Supraphon bylo vydáno CD Mikiho Kirschnera – Hurvínek mezi osly.

Divadlo S+H si připomíná v roce 2011 ještě následující významná výročí: 2. května 2011 oslaví Hurvínek 85. narozeniny, 2. července 2011 si nejen Divadlo S+H připomeneme 15 let od úmrtí Miloše Kirschnera a 12. září 2011 oslaví figura paní Kateřina 40. narozeniny.

F3 – S+H

Buchty a loutky, Praha

Nezávislé divadlo Buchty a loutky připravilo v polovině února 2011 premiéru své nové inscenace pro dospělé a dospívající diváky Psycho Reloaded. Jedná se o první část čtyřdílného cyklu, inspirovaného americkými horory a sci-fi od 50. do 80. let. Další díly můžete očekávat na jaře a na podzim letošního roku. Na podzim se bude konat festival 20 let Buchet a loutek s provokujícím titulem Takhle se to nedá dělat!

Divadlo Minor, Praha

Divadlo Minor plánuje do června tři premiéry, ve dvou případech se jedná o klasické tituly, které nám předpřipraví repertoár na mocný útok experimentů, jenž vypukne v druhé polovině roku 2011.

13. března po mnoha letech opět uvedeme veršovanou hru Zlatovláska, kterou Josef Kainar napsal přímo pro Ústřední loutkové divadlo v roce 1952. K režii byl přizván mladý slovenský režisér Kamil Žiška, několikanásobný držitel ceny Dosky. Inscenace je inspirována lidovým divadlem a komedií dell’arte.

Další premiéra proběhne v květnu na Malé scéně, kde opět ožije klasik, a to Josef Čapek a jeho Povídání o pejskovi a kočičce v režii Evy Nosálkové.

Významným jarním počinem bude uvedení kontroverzní německé hry určené dospívajícím divákům. Jedná se o monodrama Kaie Hensela Klammova válka, které se věnuje problematice vztahu mezi učitelem a žáky. Představitelem učitele Klamma bude Oldřich Navrátil. Premiéra bude v květnu.

Na jaře také začne zkoušet Rosťa Novák ml. představení ve stylu nového cirkusu, ve kterém budou účinkovat kromě herců a muzikantů také akrobati. Premiéra je naplánována na září 2011.

V Dětské pasáži byla na podzim otevřena galerie Minor, která je propojena s již rok fungujícím divadelním obchodem. Od prosince zde byla k vidění výstava věnovaná filmu Jana Svěráka Kuky se vrací, která byla pro velký úspěch prodloužena až do 6. března.

11. února proběhla obnovená premiéra inscenace hry Michala Čunderleho Jak Mařenka a Boženka koukaly v souvislosti s vydáním stejnojmenné knihy v nakladatelství Albatros. Jedná se již o druhý titul podle minorské inscenace, jako první byl loni v červnu uveden Kabaret Tlukot a bubnování Jana Jirků.

Z projektů nezávislých skupin:

Divadlo Líšeň, Brno

V roce 2011 divadlo plánuje jednu premiéru, termín jejího dokončení ještě není daný. Chtěli bychom rozvinout spolupráci s našimi romskými přáteli a společně s nimi vytvořit pohybově-hudební inscenaci. Navážeme tak na naši inscenaci Paramisa, která vznikla také ve spolupráci s romskými hudebníky a tanečníky.

Na květen připravujeme festival s názvem Líšeň sobě. Jeho dramaturgie a cíl je jiný, než u dosavadních dvanácti ročníků Festivalu divadla Líšeň, které prezentovaly také mimobrněnské nebo zahraniční nezávislé tvůrce. Líšeň sobě má představit a propojit – jak z názvu akce vyplývá – tvůrce, soubory a spolky, jež v Brně-Líšni působí, případně jsou jinak s touto městskou částí spjaté. Smyslem festivalu by mělo být tentokrát ukázat potenciál místa, objevit a oživit také veřejná prostranství, prezentovat líšeňskou tvorbu a činnost v nejširší podobě (vedle umělecké tvorby také spolkový život).

Materiály připravila Nina Malíková

F4 – Líšeň

Loutkář 2/2011, s. 56–60.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.