Loutkar.online

Exnarová, Alena: Zemřeli

Jan Řezníček

(3. 12. 1950–18. 1. 2011)

Honzu jsem znala někdy od poloviny 70. let a pamatuji si, jak tehdejší ředitel DRAKu Honza Dvořák prohlašoval, když se Honza Řezníček účastnil Loutkářské třídy Východočeské konzervatoře, že by se neměl nechat kazit žádnými školeními a držet se tradice, kterou pěstuje. Protože čerpal především z repertoáru a projevu tradičních českých kočovných loutkářů, o kterých mu mimo jiné hodně vyprávěl herec divadla DRAK Matěj Kopecký, protože ten kočování ještě zažil na vlastní kůži. Vždycky jsem se podivovala tomu, že ač se Honza sám drží tradic, má pochopení i pro moderní loutkové divadlo a zve do Libáně, kde roky působil jako hospodský, například Divadlo DRAK s jeho inscenacemi.

Když jsem s Honzou dělala při minulé Loutkářské Chrudimi rozhovor k jeho blížícím se šedesátinám pro podzimní číslo zpravodaje Divadelní hromada, dozvěděla jsem se, že má velké zdravotní problémy, ale svému celoživotnímu koníčku se v Martínkově loutkovém divadle Libáň stále věnoval a stále hrál. Když mi na přelomu roku telefonoval, aby mi za ten rozhovor po jeho zveřejnění poděkoval, netušila jsem, že ho slyším naposled. A doslechla jsem se, že ještě tři dny před svou smrtí odehrál v Libáni představení. Příbuzní i loutkáři se s ním rozloučili v nabité libáňské sokolovně 28. ledna.

Čest jeho památce.

Alena Exnarová

Loutkář 1/2011, s. 6.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.