Loutkar.online

Nina Malíková: Úvodník

Milí čtenáři,

tak se nám to povedlo! Po delší době máme opravdu skoro celé číslo tematické. Téměř od začátku až do konce je totiž opravdu „dušičkové“. Ale upřímně řečeno, nebyl to tak úplně záměr. Když jsme dávaly dohromady finální podobu Loutkáře 5/2011 uvědomily jsme si, že se jedno téma objevuje jak ve vzpomínce na Tadeusze Kantora, tak výrazně v článku amerického historika a teoretika Johna Bella a prosakuje i do dalších příspěvků. Tak aby to všechno nebylo tak smutné, jako bonus máte u nás ještě nikdy nepublikované melodrama Krvavá jeptiška, které sice v době svého vzniku rozhodně nemělo být pro zasmání, ale třeba o sto padesát let později, které od té doby uplynuly, vyloudí na vašich tvářích úsměv. Ostatně jeho figury i děj se přibližují spíše Halloweenu než nostalgickým „Dušičkám“.

Tohle listopadové číslo ale vůbec nechce být pochmurné. Určitě vás potěší recenze na „novocirkusová“ představení a zprávy z loutkářských setkání od Francie po Slovensko. A těšit se můžete na ohlašovaný loutkářský svátek – Přelet nad loutkářským hnízdem, který se bude konat 4. – 6. 11. již po jednadvacáté a o kterém si přečtete z několika pohledů už v příštím čísle.

V Loutkáři 6/2011 také najdete všechny informace o tom, jak si ho abonovat na příští rok. Už teď mohu prozradit, že ke 100. výročí tohoto časopisu chystáme pro jeho čtenáře (a nejen pro ně) řadu akcí a překvapení. Tak jen doufám, že se nám to i přes všechny neoptimistické ekonomické předpovědi podaří. Přesvědčuje mě o tom nejen upravený citát mého oblíbeného Charlese Magnina: „Ano, loutkové divadlo se bude smát, popěvovat, pískat, pokud budou na světě zlořády, pošetilosti, nesmysly, na něž je třeba upozornit a zesměšnit je. Jen se na ně dobře podívejte: Nevypadá, že by již mělo umřít. A nemůže tomu být jinak, vždyť je nesmrtelné!“ A pokud jde o Loutkáře, který loutkové divadlo už sto let pozorně sleduje, to by v tom byl čert…!

Loutkář 5/2011, s. .

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.