Loutkar.online

Malíková, Nina: Úvodník

Úvodník posledního čísla roku bývá, ať už chceme nebo nechceme, většinou příležitostí k bilancování. Ostatně tím se v prosinci, kdy toto číslo pravidelně vychází, zabývají nejen časopisy – počítá se a hodnotí, kam jen se podíváte. A přehání a slibuje, nebo se jen stýská. Dívala jsem se do několika našich úvodníků z minulých let a zjistila, že se tam střídá jistá hrdost na to, že Loutkář stále ještě vychází, s vděčností za zájem našich čtenářů.

Nevím, jak je to vlastně možné, ale i přes ztenčené dotace a zdražení kde čeho Loutkář dostál slibům, které jsme vám, čtenářům, dali, a statečně se chystá na další ročník.

Ten bude rokem velkých příprav na 100. výročí tohoto časopisu. Často tomuhle více než kmetskému věku tohoto časopisu nikdo doma, natož v cizině nevěří, zato my v redakci pevně doufáme, že to v r. 2012 parádně oslavíme a dáme nejen o Loutkáři, ale i o českých loutkách a loutkářích vědět.

Letos jste se mohli těšit z dlouho slibovaného technologického seriálu (a jeho autor slíbil, že v něm bude i příští rok pokračovat), připraven je i seriál o významných umělcích zabývajících se loutkovým divadlem, přinesli jsme několik úspěšných divadelních her pro loutky a hlavně spoustu informací z domova i ze světa. Opravdu pyšní jsme na tzv. „německé číslo“, které se podařilo díky déle trvající spolupráci s německým odborným časopisem Double, a také na iniciování a uspořádání semináře na téma „Současné české loutkové divadlo v evropském kontextu“, z něhož vám přinášíme ukázku již v tomto čísle. Určitě pro vás byla zajímavá i diskuse o českém loutkářském školství (o tom vyšším i vysokém) a už teď můžeme prozradit, že probíhající proměny na tomto poli budeme sledovat v příštím ročníku ještě pozorněji a kritičtěji.

Držíte v ruce poslední číslo téměř stoletého časopisu, který se snaží i přes to, že bývá nazýván „loutkářskou kronikou XX. století“ říkat něco i ve století XXI. Těšíme se na další setkání s vámi, přejeme vám klidné Vánoce a upozorňujeme ty, kteří nechtějí s novinkami ze světa loutek čekat až na jarní měsíce, kdy vyjde další číslo, že všechno, co se nám nevešlo do tohoto rozšířeného vydání (už tak má o 4 strany víc), aby se podívali na aktuální novinky na www.loutkar.eu.

Šťastný rok 2011 přeje redakce

Loutkář 6/2010, s. .

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.