Loutkar.online

Němečková, Lucie: Tichý jelen a Dva na Reunionu

V dubnu, kdy Evropu paralyzoval dým z islandské sopky, přiváděl Tichý jelen a Dva k výbuchům smíchu a salvám potlesků kreolské a francouzské diváky na Reunionu, vulkány prošpikovaném ostrově v Indickém oceánu patřícím Francii. Jako první a jediní čeští divadelníci byli totiž Jirka Jelínek, Jitka Tichá, Bára a Honza Kratochvílovi spolu s pisatelkou tohoto textu pozváni na 3.ročník divadelního festivalu Kom i di do Saint Joseph na jihu ostrova.

Tady i v sousedním městečku Petit ile sehráli celkem sedm představení, a to v Čechách oceněnou komickou adaptaci Shakespearovy tragédie Richard 3. Pro reunionské děti speciálně připravili kabaret složený z krátkých scének a improvizací Jiřího Jelínka, někdejšího hitu Dna – pohádky Oslík a písniček ode Dna i od Dvou, kteří svým koncertem písní neexistujících národů také celý festival zahájili i zakončili.

Kromě Čechů na Reunion dorazila také výprava asi padesáti Francouzů z různých divadelních skupin z Metropole přivážejících nový cirkus i kabaret, one man show či klasickou činohru. V programu se představily také některé reunionské divadelní skupiny, včetně jednoho z nejlepších loutkových divadel na ostrově, Compagnie des Alberts. Jejich inscenace Sakura, propojující loutky s živými herci a videem, lehce šokovala otevřenou zpovědí patnáctileté Sáry, která je natolik znechucena svými rodiči, že spřádá různé sebevražedné plány.

Ve francouzsko-reunionské konkurenci se Češi rozhodně neztratili a patřili k miláčkům duhového publika všech věkových kategorií, a to i navzdory předchozím varováním, že místní Kreolany divadlo „evropského“ střihu moc nebaví. Tichému jelenovi i Dvěma však rozuměli. Natolik, že je pozvali příští rok zas.

Loutkář 3/2010, s. 140.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.