Loutkar.online

Čárska, Eva: Hračky a tajomstvo

- to je pôvodný názov hry Krinolína, ktorú odohrala Isabelle Durand na Prehliadke sólovej tvorby pre deti. Ôsmy ročník festivalu prebehol v dňoch 20. – 21. 2. 2010 v Divadle Minor a práve spomínané predstavenie bolo v dramaturgii prehliadky jedným z jej vrcholov. Zasvätení už tušia…

Pre tých ostatných podávam nasledujúce vysvetlenie: Áno, ide o hru Maurice Sanda, uvedenú po prvý krát 18. 6. 1871 v Nohant-Vic (Francia) bábkovým divadlom George a Mauricea Sandovcov. Známa George a jej syn Maurice poriadali vo svojom vidieckom sídle bábkové večery pre priateľov. Maurice bol spisovateľ a ilustrátor (jeho učiteľom bol napríklad aj E. Delacroix) a svoje bábkové hry vydal v roku 1890 vo vydavateľstve Calman Lévy v Paríži v knihe Le théatre des marionnettes de Maurice Sand, ktorá obsahuje štrnásť titulov, vrátane toho hore spomenutého.

Isabelle Durand, na ktorú si viacerí „pamätníci“ iste spomenú, študovala v 80. rokoch na Loutkářské katedře DAMU v Prahe. Dnes žije v malom mestečku Villecresnes neďaleko Paríža, kde založila poloprofesionálne divadlo Interlude. Dramaturgia tohto divadla je veľmi zaujímavá a často objavná. Za takú považujem aj inscenovanie hry Mauricea Sanda Hračky a tajomstvo.

Isabelle sa k textu chová dosť úctivo, neurobila v ňom zásadné škrty. Príbeh skrachovaného študenta Anselma – ktorý pracuje v obchode s hračkami a svojim láskavým konaním oživí kráľovnú bábik Lunariu a jej družky, aby sa dozvedel, že pochádzajú z mesiaca – má v sebe (aj napriek istej naivite) atmosféru tajomna.

Veľkou prednosťou Isabelle je jej výtvarné cítenie. Inšpirovala sa dobovými ilustráciami autora textu, podľa ktorých navrhla a vyrobila bábky. Ale tieto bábky, masky, staré hracie skrinky a hračky nie sú v kulisách bábkového divadla, ale ukryté pod veľkou krinolínou! Skvelý nápad, ktorý okrem prekvapenia prináša aj mimoriadny zážitok z výtvarnosti celého prestavenia. Predstavenie je ozvučené dobovou živou hudbou, čo pomáha k nastoleniu atmosféry. Vďaka týmto zložkám potom odpustíme protagonistke aj malé nedostatky v hereckom prejave. V každom prípade vidieť toto predstavenie bol zážitok!

Loutkář 2/2010, s. 66.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.