Loutkar.online

Trudeau, Jacques: Třicetiletý sen (1978-2009)

UNIMA byla založena v r. 1929 v Praze. Je bohatá na historii, přátelství a skutky, a přece nikdy žádný z jejích projektů nezmobilizoval tolik sil, nadšení, tvrdošíjnosti a finančních prostředků jako Světová encyklopedie umění loutkového divadla. Je fascinující sledovat průběh tohoto více jak třicetiletého snu.

Idea Světové encyklopedie loutkářského umění se zrodila v r. 1978 v lůně publikační komise UNIMA díky impulsu jejího tehdejšího prezidenta Deszo Szilágyiho, autora, pedagoga a ředitele Národního loutkového divadla v Budapešti. Ten se ujal předběžných prací.

Po četných etapách v r. 1994 Jacques Félix, generální sekretář UNIMA, prezident a zakladatel Světového festivalu loutkového divadla v Charleville-Mézières svěřuje Henryku Jurkowskému – historikovi, badateli a profesoru na vysoké divadelní škole ve Varšavě a Národní škole loutkářského umění v Charleville odpovědnost jako hlavnímu redaktoru díla. Je pověřen vypracováním koncepce Encyklopedie a zahájením práce.

V r. 1995 UNIMA vydává brožuru, která seznamuje s celým projektem a v r. 2000, díky finanční podpoře UNESCO, vydává ilustrovaný „signál“ publikace, která je ukázkou toho, jak by měl vypadat celek. Profesor Jurkowski se obklopuje spolupracovníky z několika světadílů, mezi nimiž jsou členové UNIMA a vynikající odborníci v této oblasti a předává v r. 2001 stovky stran, které představují asi čtvrtinu celého rukopisu.

V červnu 2000 na XVIII. kongresu UNIMA, který se konal v Magdeburku, se stalo pro všechny vydání Encyklopedie prvořadý úkolem. Znamenalo to odpovědnost pro nastupující vedoucí představitele – Margaretu Niculescu, režisérku, ředitelku Mezinárodního loutkářského institutu, zakladatelku Národní vyšší školy loutkářského umění v Charleville, která byla zvolena prezidentkou a Miguela Arrecheho, ředitele a zakladatele Mezinárodního loutkářského festivalu v Tolose, který se stal generálním sekretářem. Oba začali znovu stavět na předchozích základech projektu a postarali se o jeho pokračování.

Thiery Foulc, vydavatel, který měl na svém kontě množství významných publikací, byl jmenován odpovědným šéfredaktorem. Soustředil kolem sebe skupinu profesionálů – redaktorů a překladatelů. Mezinárodní síť se rozšířila, byli získáni noví spolupracovníci z dalších zemí. Kompletní rukopis Encyklopedie byl dokončen v únoru 2006.

Svým zaměřením není určen jen odborníkům, ale širokému publiku. Text obsahuje encyklopedický, historický, kulturní a technický pohled na loutky ve světě. Je výsledkem novátorských objevů, zásadních pozorování vědců a praktiků – zkrátka tento text je souhrnem množství informací, které nemají obdoby.

Na návrh Margarety Niculescu bylo vydávání svěřeno vydavatelství l´Entretemps vedeném Christophem Baronem. V červnu 2006 Massimo Schuster jako prezident a Miguel Arreche jako tehdejší generální sekretář podpisují dohodu s tímto nakladatelstvím. Jejich nástupci ve funkcích – prezident Dadi Padumjee, indický loutkář a režisér, a generální sekretář Jacques Troudeau, kanadský loutkář a konzultant v oblasti umění – to jsou ti, kteří vedou práci až do konečné etapy, jíž je vydání Encyklopedie koncem léta 2009.

Encyklopedie světového loutkářství, která se představí na Knižním veletrhu 25. 9. v Charleville, představuje pro UNIMU uskutečnění více jak třicetiletého snu. V obsáhlém díle o 846 stranách je možné ocenit práci dvou šéfredaktorů – Henryka Jurkowského a Thieriho Foulca, kteří se obklopili celkem 300 spolupracovníky. Dílo vychází v l´Entreemps, ve vydavatelství, které v r. 2008 dostalo podporu od Centre national du livre, aby pomohlo dokončit financování produkce podpořené UNIMA, která v průběhu těch 30 let investovala do tohoto projektu obrovské finanční sumy.

Encyklopedie bude vydána ve formátu 24x29, bude vážit 3 kg, obsahovat 400 fotografií a obrázků a více jak 1 200 článků 250 autorů. Poskytne poprvé v historii kulturní a umělecký popis loutky napříč světem i dějinami a zobrazí loutku v mnoha jejích funkcích a formách. Cena knihy je 80€.

Vydání Encyklopedie je pro UNIMU šťastný způsob, jak oslavit 80 let její existence.

Jacques Trudeau

Přeložila Nina Malíková

(Publikace vychází ve francouzštině, UNIMA uvažuje o její anglické mutaci na webových stránkách.)

Loutkář 4/2009, s. 177.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.