Loutkar.online

Malíková, Nina: Úvodník

Léto je už definitivně za námi. Bývalo ještě nedávno dobou poklidných divadelních prázdnin, ale v posledních letech se stává skutečnou výzvou pro nejrůznější nezávislé skupiny, které vynalézavě pořádají především v plenéru množství divadelních představení a festivalů. Jednou z nich je i skupina Anpu, jejíž práci (a hlavní protagonistce) jsme tentokráte věnovali mimořádnou pozornost.

Není nejen v redakčních, ale možná ani lidských silách zvládnout všechny červnové, červencové i srpnové divadelní festivaly a aktivity a ještě o nich poreferovat, a tak vám v poprázdninovém čísle přinášíme dokumenty o těch tradičně nejvýznamnějších letních loutkářských akcích – Mateřince a Loutkářské Chrudimi. Obě letos přinesly nové podněty – Mateřinka v oblasti tvorby pro nejmenší ve vystoupení zahraničních hostí a Loutkářská Chrudim nečekanou injekcí pro současné české loutkové divadlo ze strany amatérských loutkářů.

Ani naši sousedé, pokud jde o festivaly, nezahálejí. Na Slovensku se má v Žilině k světu nový festival. Pamětníci si jistě vzpomenou, že to byla právě Žilina, která hrála už před lety v loutkářských setkáváních významnou roli. Tak jsme novému festivalu dali do vínku obšírnější informaci nejen o jeho letošním průběhu, ale i o žilinském loutkovém divadle, ve kterém se, jak se zdá, opravdu něco děje.

O tom, že mezinárodní loutkářská organizace UNIMA slaví letos 80. výročí svého založení, jsme v Loutkáři psali už několikráte. Tentokráte vám přinášíme obrazové zpravodajství z velkého květnového loutkářského svátku, kterého se řada z vás osobně zúčastnila a dopomohla tak i ke světovému „kašpárkovskému“ rekordu.

Materiálů se nám v Loutkáři přes prázdniny sešlo opravdu dost, a tak se s některými svými oblíbenými seriály setkáte až v příštím čísle, ale už teď můžeme slíbit, že na ně nebudete rozhodně čekat dva měsíce.

A ještě jedno připomenutí: Přelet nad loutkářským hnízdem se blíží! Jako v posledních letech se bude konat v pražském Divadle Minor. Všechny podrobnosti najdete na www.prelet.cz. Už teď si rezervujte „podušičkový“ víkend 6. – 8. 11. 2009!

Loutkář 4/2009, s. 145.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.