Loutkar.online

nm; kd: Kurýr

Z domova

Praha

9. dubna měla v pražském studentském Divadle Disk premiéru inscenace Tři měsíce prázdnin, která je první absolventskou inscenací 3. ročníku KALD DAMU. Inscenaci volně inspirovanou romány Pán much od Williama Goldinga a Dva roky prázdnin od Julese Vernea nastudoval se svými studenty Marek Bečka. „Předkládáme divákům svět ztracených dětí Goldinga a Verna viděný očima mladých studentů herectví – ještě také ’skoro dětí’. Paralely obou příběhů se samy nabízejí k vzájemné konfrontaci. Dvě skupiny zcela osamocených dětí v jasně ohraničeném prostoru pustého ostrova. Dětí, které se možná cítily v bezpečném světě dospělých jako již vyzrálé bytosti, ale tady, na neobydleném ostrově, kde jsou jen samy mezi sebou, je jejich jistota opouští. Stmeluje je snaha dostat se z ostrova pryč a do té doby to na ostrově ’nějak přežít’. Chlapci z Verneova románu jsou čestní a vzorní hoši se vštípenými morálními zásadami. Goldingovy děti naopak ukazují nakolik krutý a zlý může být svět zdánlivě zábavných a bezproblémových her.“

Eva Hrušková a Jan Přeučil představili v pražském Divadle Metro 6. 5. 2009 svou novou premiéru. Je to adaptace známé pohádky Čert a Káča (text Martina Drivejrová, hudba Zdeněk Barták, pohybová spolupráce Kateřina Hovorková, scéna a loutky Jaroslav Doležal) určená dětem. V představení, které je dáno stylem práce této divadelní skupiny (známý příběh provázený řadou písniček a aktivizací dětského publika), vedle obou protagonistů dominují technologicky zajímavé loutky – „samostojní manekýni“ typičtí pro práci Jaroslava Doležala,

pravidelně spolupracujícího s tímto divadlem.

Foto 1 – Čert a Káča

Na 15. mezinárodním knižním veletrhu a literárním festivalu Svět knihy Praha byla spolu s autogramiádou pokřtěna knížka výtvarnice Šárky Váchové Chaloupka na vršku, která je prvním titulem ediční řady Večerníček Edice České televize.

Divadlo Minor se vydalo na sever – ve dnech 14. – 16. května hostovalo ve finských Helsinkách s ceněnou inscenací Bruncvík a lev režiséra Jana Jirků, nastudovanou pro tu příležitost v anglickém jazyce. Inscenace byla uvedena v rámci Dnů Prahy v Helsinkách ve Studiu Krunikka, Meritullinkatu 33.

Foto 2 – Bruncvík a lev

Plzeň

Divadlo Alfa je členem evropského projektu Platforma 11+

2. dubna vyhlásila Evropská komise rozhodnutí poroty ohledně letošních grantů v programu Culture 2007. Z velkého počtu žádostí byl vybrán projekt Platforma 11+, který bude během čtyř let financován z EU částkou přesahující 2 miliony eur. Celkový rozpočet projektu je 4,1 milionu eur.

Platforma 11+ sdružuje 12 divadel z 11 zemí, vedoucí organizací této umělecké sítě je divadlo Brageteatret v norském městě Drammen. Jediným českým partnerem je Divadlo Alfa Plzeň. Aktivními účastníky projektu budou místní kulturní instituce, univerzity a většina škol. Z iniciativy argentinské organizace ASSITEJ bude Platforma 11+ následně pokračovat v globálním měřítku v několika zemích jižní Ameriky.

Projekt se zaměřuje na dospívající mládež ve věku 11 až 15 let. Výchozím bodem všech uměleckých aktivit je školní chodba, školní dvůr popřípadě další místa setkávání žáků a studentů mezi vyučováním, protože to jsou ideální místa pro inspiraci a zkoumání. Školní chodba jako centrum životních zkušeností určuje identitu cílové skupiny a odráží konflikty širší společnosti, jakožto multikulturní a sociální mikrokosmos jednotlivých zemí.

S četnými koprodukcemi, vystoupeními hostujících souborů, výstavami a prvním ze čtyř každoročních setkání více než stovky účastníků z celé Evropy se projekt Platforma 11+ představí v červnu 2012 v České republice. Projekt je příspěvkem Divadla Alfa do programové kulturní nabídky Plzně jako evropského hlavního města kultury 2015.

Třeboň

V posledním čísle Loutkáře (2/2009) byla značná pozornost věnovaná animovanému filmu. Pro čtenáře, které zaujala právě tato filmová tvorba, přinášíme zprávu o zajímavých filmech z festivalu animovaného filmu Anifest, který probíhal počátkem května v Třeboni a Teplicích.

Z nové české tvorby z produkce České televize zaujaly diváky na Anifestu v Třeboni (1. 5. – 4. 5. 2009) především tři filmy: Kočka Linda režisérky Nataši Boháčkové se sympatickým výtvarným pojetím Michala Švece, Tři prasátka Michala Žabky a vtipné krátké ukázky z Dějin udatného národa režiséra Pavla Koutského a autorky Lucie Seifertové.

Z nezávislé produkce stály za zhlédnutí filmy Kdo s koho (opravdu s „es“) režisérky a výtvarnice Marie Minářové, vtipný Český kapr Lindy Andyové a Strážce majáku Josefa Prokopa, scénáristický dotažený a skvěle výtvarně zpracovaný kreslený film. Ze „školních“ prací rozhodně stála za pozornost bakalářská práce pražské FAMU – sice adolescentně hrůzostrašný, ale dobře natočený horor Jana Cechla Veselé a krvavé Vánoce s vynikající kamerou a 3D animací, která jinak byla na festivalu v menšině. A z diváckého dojmu snad ještě zmínka o zajímavém a fantazií naplněném snímku z tvorby žákyně pražské Hollarky Terezy Průškové Špatnej den.

Za zmínku by snad stála i reakce a vztah diváků k současnému animovanému filmu. Kromě rodičů s dětmi, kteří chtěli svým ratolestem ukázat pohádky (a těch bylo v soutěžích velmi poskrovnu), větší část obecenstva tvořili mladí příznivci animovaného filmu nebo sami jeho mladí tvůrci. A ti očividně požadovali rychlé, svižné až akční filmy s výraznější a dravější hudbou.

–jmt-

Foto 3 – logo Anifestu 2009

Přerov

V Přerově se ve dnech 15. – 17. května uskutečnil 4. ročník celostátní přehlídky sokolských loutkových divadel. V programu vystoupily soubory Přerovský Kašpárek, LD Sokola Bystřice pod Hostýnem, Bubeníček, Frydolín (oba z Prahy), LD Sokola Velké Popovice, Kašpárek (Bzenec), LD Sokola Uherské Hradiště, Maňáskové divadlo Sokolík (Vyškov), Pimprlata (Valašské Meziříčí). V doprovodném programu se uskutečnil seminář věnovaný osvětlení na jevišti.

Uherské Hradiště

Od 12. května do 17. května se na Malé scéně Slováckého divadla a v kině Hvězda v Uherském Hradišti, Na Pálenici a ZUŠ v Kunovicích konala mezinárodní přehlídka loutkových a alternativních divadel a filmů Na stejnú nitečku 2009.

V programu vystoupilo např. Divadlo DRAK z Hradce Králové, Divadlo PIKI z Pezinku, ostravské THeatr ludem a posluchači Katedry dramatické výchovy pro neslyšící brněnské JAMU. Velký prostor zde měl i animovaný film – uskutečnilo se zde kupř. setkání s Jiřím Bartou a jeho filmy (včetně projekce filmu Na půdě a tematické výstavy).

Foto 4 – Na půdě

Ze zahraničí

Švýcarsko

Švýcarští loutkáři slaví letos nejen 80. výročí založení UNIMA, ale také 50. výročí založení švýcarského centra této mezinárodní loutkářské organizace. K tomuto jubileu připravili 13. 6. 2009 ve Fribourgu velké oslavy, které zahrnují pouliční představení, prezentaci dlouho očekávané světové loutkářské encyklopedie (Encyklopédie Mondial des Arts de la Marionnette)za přítomnosti generálního sekretáře UNIMA Jaquese Trudeaua a vernisáž výstavy Loutky avantgardistů „Schweizeischen Marionettentheaters“ Zurich 1918- 1935.

Poslední číslo časopisu Figura vydávaného švýcarským centrem UNIMA přináší úplný seznam i adresy všech členů centra i vzpomínky zakladatelů, mezi nimiž byly takové osobnosti, jako např. Fred Schneckenburger, jehož tvorba byla před časem představena na výstavě v Praze.

Velká Británie

V britské loutkářské revui Puppet notebook vydávané britkým centrem UNIMA je obrovský prostor věnován osobnosti nedávno zesnulému Antonu Anderlemu. II. část studie s názvem Poslední lidový loutkář od Juraje Hamara je doprovázena řadou fotografií a je skutečně důstojným rozloučením s oblíbeným slovenským loutkářem.

Na titulní stránce tohoto jarního čísla (časopis vychází třikrát ročně) je fotografie z inscenace salto.lamento Figurentheater Tübingen, které s touto inscenací hostovalo letos v Montréalu, v Londýně měli možnost vidět diváci na festivalu Biennale International des Arts de la Marionnette (24. 4. – 24. 5. 2009) v Paříži posléze na podzim i v Charleville Mézières. Inscenaci, která v poslední době prošla řadou významných světových festivalů, jsme mohli vidět loni na Přeletu nad loutkářským hnízdem v Praze.

USA

Americká loutkářská skupina Puppet Arts Theatre pracující pod vedením Petera Zapletala (bývalého absolventa loutkářské katedry DAMU, který už dlouhá léta žije a pracuje v USA) uvedla inscenaci s názvem Mufarova krásná dcera, což je africká verze známé pohádky o Popelce. Byla inscenována jako stínohra, zdrojem světla byl zpětný projektor. Pozadí byla nejprve nakreslená a po digitálním zpracování posléze tištěná na průhledný materiál. Stejným způsobem byly zhotoveny i loutky.

Foto 5 – Zapletal

Výstavy

1. května byla v prachatickém Muzeu české loutky a cirkusu zahájena výstava Zašlé časy života v maringotkách, jejímž autorem je Hanuš Jordan. „Výstava ukazuje mezníky historie české artistiky, klauniády a drezérského umění – a to právě pohledem do každodenního života lidí v maringotkách. Dokumentuje cesty nejslavnějšího cirkusu Karla Kludského mladšího na přelomu 20. a 30. let 20. století, ale také dobu ztráty soukromého držení cirkusových společností a evropské i zámořské štace státních cirkusů (éru Humberta) – stejně jako obnovu tradičních českých cirkusů po roce 1989. Kromě předmětů, které byly součástí vybavení maringotek, budou k vidění modely maringotek a cirkusů, originální artistické a krotitelské kostýmy a rekvizity. Texty budou doplněny bohatým fotografickým a výtvarným materiálem se sbírek Divadelního oddělení Národního muzea.“ Výstava Zašlé časy života v maringotkách potrvá až do 28. února 2010.

Ve středu 6. 5. byla v Muzeu loutkářských kultur v Chrudimi – v muzejní galerii v Břetislavově ulici zahájena výstava 80. let mezinárodní loutkářské organizace UNIMA. Výstavu, na níž mohou do 30. srpna 2009 návštěvníci vidět unikátní dobové dokumenty, ale také loutky, které jsou dary zahraničních center UNIMA, zahájila předsedkyně Českého centra UNIMA Nina Malíková a bývalý ředitel muzea a pamětník Jarmil Chládek. Z filmového záznamu z oslav 70. výročí UNIMA v Říši loutek si mohli účastníci připomenout projev tehdejšího generálního tajemníka UNIMA p. Jacquese Félixe (zemř. 2006).

O kopie některých vystavovaných dokumentů projevili zájem organizátoři tematické výstavy k 80. výročí založení UNIMA, která bude součástí letošního podzimního světového loutkářského festivalu (18. – 27. 9. 2009) v Charleville-Mézières, v září výstava také poputuje do Ostravy, aby ji mohli zhlédnout na ostravské radnici diváci Spectacula interesse (28. 9. – 2. 10. 2009).

Foto 6 – UNIMA

Od 11. června do 13. září 2009 bude mít v Galerii Slováckého muzea v Uherském Hradišti autorskou výstavu loutkoherec Vratislav Schilder (nar. 1939). Schilder studoval na loutkářské fakultě AMU v Praze (1958–62), dlouhou dobu působil v brněnském divadle Radost, jehož byl po 12 let také ředitelem. Od roku 1990 má vlastní divadlo, s nímž zajíždí na četná představení po Moravě (nejprve s Ivicou Otáhalovou, poté s Olgou Markovou).

Loutkář 3/2009, s. 98–100.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.