Loutkar.online

kd: Loutkové divadlo Jiskra, Praha

Nejstarší pražské loutkové divadlo, které na konci loňského roku oslavilo už 95. výročí svého vzniku, bylo založeno v roce 1913 v Kobylisích pedagogem Karlem Hackerem (1876–1972), když koupil kompletní divadelní scénu včetně loutek. Založení kobyliského loutkového divadla bylo mj. ušlechtile motivováno získáváním finančních prostředků pro podporu menšinové školy v pohraniční České Kamenici. První inscenací nového divadla, které začalo hrát v hostinci U Topolů pod názvem Loutkové divadlo Národní jednoty severočeské (soubor se přejmenoval na Loutkové divadlo Jiskra až v roce 1953), byla hra lidových loutkářů Kníže Oldřich a Božena. Za 1. světové války divadlo svou činnost přerušilo a téměř celý inventář byl zničen. Divadlo obnovilo svou činnost v roce 1919, pravidelně hrálo od roku 1931 z iniciativy K. Hackera ml. Ten stál v čele divadla i po 2. světové válce a po jeho náhlé smrti se stal principálem Stanislav Starý (1962). Roku 1966 do souboru přišel mladý dramaturg Petr Slunečko, který se vlastními dramatizacemi zasadil o uvádění populárních titulů dětské literatury. Mezi úspěšné inscenace souboru z té doby zcela jistě patří Broučci (1968), Ferda Mravenec nebo Křemílek a Vochomůrka (1973).

Soubor Jiskry se ve svých inscenacích soustředí na iluzivní pojetí divadla, marionety a rozdělenou interpretaci určených zejména dětem předškolního a mladšího školního věku. Během své činnosti spolupracoval s mnoha renomovanými výtvarníky – Vojtěchem Cinybulkem, Radkem Pilařem, Irenou Marečkovou, Vladimírem Renčínem nebo Bohumírem Koubkem. Sídlem Jiskry je kobyliské Divadlo Karla Hackera a soubor vystupuje i na různých festivalech (Loutkářská Chrudim, Čechova Olomouc, Skupovy Strakonice, Raškovy Louny), hraje na dětských letních táborech a v domovech důchodců.

Loutkář 1/2009, s. 0.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.