Loutkar.online

Malíková, Nina: Blahopřejeme

V květnu (nar. 19. 5. 1938) oslaví životní jubileum teatroložka, historička a pedagožka doc. Alica Dubská Csc. Díky jí se mohou budoucí badatelé s důvěrou opřít o její zasvěcené studie o historii českého loutkového divadla zahrnující v poslední době i objevné poznatky o osobě prvního historicky doloženého českého loutkáře Jana Bráta. Nejen jako dárek k jejím narozeninám, ale jako dárek pro všechny, kteří chtějí o kořenech českého loutkového divadla vědět něco více, zahájíme v Loutkáři 3/2008 seriál Putování Jana Bráta a jeho loutkářské rodiny divadelní Evropou 18. a 19. století.

Doc. Alica Dubská, či pro řadu z nás prostě jen Alice, je žena neokázalá, skromná, ale nesmírně pilná a usilovná. Málo kdo by vážil cestu pro důkazy svých hypotéz nejen do místních archivů (nechte si vyprávět, kde všude a jak můžete nalézt zmínky o prvních loutkářských produkcích!), ale vypravit se „jen tak na otočku“ do Drážďan, Mnichova či Budapešti. Všichni věříme, že jako autorka píšící o českém loutkovém divadle neřekla ještě zdaleka poslední slovo. Už léta slibuje pokračování historie českého loutkového divadla po roce 1945 a při zmínce o dalších plánech se tajuplně usmívá… Tak hodně zdraví a dobré mysli, Alice.

Za redakci tvoje Nina Malíková

Loutkář 2/2008, s. 50.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.