Loutkar.online

kd: Jak David Vávra a Tomáš Vorel objevovali pantomimu

Nakladatelství Pražská scéna vydalo v loňském roce už čtvrtý svazek z edičního cyklu Pražská pětka, tentokrát věnovaný pantomimické skupině MIMOZA (následující po knihách o divadle Sklep, baletní jednotce Křeč a recitační skupině Vpřed). Editor Jan Dvořák, který mimochodem jako první odborně zhodnotil tvorbu celého extravagantního hnutí pětice svérázných divadel (viz jeho článek Sklep, Vpřed, Křeč atd., Scéna 9, 1984, č. 21–22, s. 4) dohledal veškeré publikované odborné studie, sesbíral texty libret a jiné prameny přehledně dokumentující historii a veškeré aktivity souboru včetně výčtu jeho členů, inscenací, citace z dobových ohlasů a samozřejmě dochované fotografie. Kniha proto přináší poměrně ucelený a plastický portrét originálního divadelního uskupení 80. let, které se radikálně vymezilo nejen vůči klasické bílé pantomimě, ale de facto vůči všemu soudobému divadelnímu dění.

Pro loutkáře pak jistě nebude bez zajímavosti vazba Tomáše Vorla na loutkové divadlo – v publikovaném obsáhlém rozhovoru v úvodu knihy se svěřuje, že ho ve vlastní tvorbě výrazně formovaly loutky, které sbíral jeho otec Jiří Vorel, dále otcovo tradiční Divadlo Zvoneček, ale třeba i scénky dvojice Spejbl a Hurvínek. Dokládá to např. postava potměšilého Skřítka, kterou Tomáš Vorel hrával a která se objevila v několika pantomimických skečích MIMOZY (a dokonce často figuruje i ve Vorlových filmech), jasně odkazující na typově obdobné dřevěné Kašpárky a Pimprlata tradičních loutkových jevišť.

Doporučená cena knihy MIMOZA aneb Jak David Vávra a Tomáš Vorel objevovali pantomimu je 299 Kč a vychází v limitovaném nákladu 700 kusů.

Loutkář 1/2008, s. 6.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.