Loutkar.online

kd: VyšeHrátky 2007

Letošní ročník festivalu výtvarného a loutkového divadla, který se uskutečnil v termínu od 1. do 16. září na celkem čtyřech různých místech pražského Vyšehradu, ve svém programu přinesl několik premiér původních projektů, na nichž se velkou měrou podíleli studenti Katedry alternativního a loutkového divadla DAMU.

Prvním z nich byla inscenace Vodu po lžičkách, což je autorský projekt studentky režie Veroniky Riedlbauchové a divadelně-výtvarné skupiny ECRU (premiéra 1. září). Inscenátoři si pro tento site specific projekt postavený na pohybu, obrazu, projekci a zvuk si vzali jako výchozí inspiraci poezii a položili si otázku, zda může být převedena do divadelních zákonitostí, aniž by byla potlačena její specifičnost. Inscenace byla uvedena v potemnělých chodbách kasemat a Gorlici.

V tomto pro divadelníky nesmírně inspirativním magickém prostoru se uskutečnila 8. září i druhá premiéra festivalu – John Sinclair v režii studentky na Petry Tejnorové. Režisérka se inspirovala brakovou literaturou a sepsala scénář na motivy příběhů Jasona Darka a ve spolupráci se studenty 3. ročníku KALD připravila pestrobarevných koktejl divadla noir složený ze zlotřilých padouchů, přízračných bytostí, vnadných žen a neohrožených hrdinů.

Poslední premiérou letošního ročníku se stala sólová inscenace Kristiny Maděričové Vetřelec s originální loutkou z dílny scénografa Roberta Smolíka, v režii doktoranda z DAMU Jiřího Adámka, která byla poprvé uvedena 11. září (tentokrát na schodech Gorlice) a jejíž recenzi přinášíme v rubrice Ostatně soudím.

Loutkář 5/2007, s. 232.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.