Loutkar.online

kd: Zlomvaz 2007

V neobvyklém termínu, od 29. června do 2. července, vypukl tradiční festival divadelních škol Zlomvaz 2007, který už od roku 1994 organizují studenti katedry produkce pražské Divadelní fakulty AMU. Tentokrát se však Zlomvaz nekonal v Praze ale na beskydských Pustevnách. Důvodů, proč se organizátoři rozhodli festival přesunout je hned několik: „Chceme vyvést práce spolužáků do místa, kde lidé jinak nemají šanci seznámit se s tvorbou mladé divadelní generace. […] Chceme silněji poukázat na slavnou česko-slovenskou divadelní tradici. Proto místo téměř na hranicích. Chceme zdůraznit, že naše generace je asi poslední, která nemá problém se vzájemným jazykovým porozuměním a zároveň první, která neměla šanci se občansky podílet na rozpadu Československa. […] Název místa Pustevny nás také inspiroval k ideji obnaženého-odkrytého-chudého divadla. K myšlence návratu divadla bez velkých technických vymožeností a složité scény. Divadla, které má ve svém centru jen hru a herce: režijně dramaturgický výklad a herectví.“

Dramaturgický plán festivalu byl letos sestaven ze tří linií. První tvořila přehlídka 6 absolventských divadelních inscenací z DAMU, HAMU, JAMU, VŠMU, AU Banská Bystrica. Druhou linii tvořily menší inscenace a klauzurní práce studentů, jejichž cílem bylo využít prostory, které nabízejí samotné Pustevny, a oživit je divadelní tvorbou. Třetí dramaturgická linka se zaměřila na česko-slovenskou divadelní tvorbu vznikající přímo na místě formou workshopů (pod vedením Skutru a jeho týmu – Dory Krškové Terrazas, Adély Laštovkové a Josef Rosena – a sdružení Transteatral).

Festival Zlomvaz je soutěžní – cenu diváků získal projekt Mužské záležitosti studentů KČD DAMU, Cenu pro mladého činoherce do 33 vět – aneb Čurdu Pusteven Ladislav Hampl (Mužské záležitosti, KČD DAMU) a Cenu časopisu Reflex za nejlepší herecký výkon festivalu obdržela Zuzana Konečná z bratislavské VŠMU.

Loutkář 4/2007, s. 187.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.