Loutkar.online

kd: Scénofest na Pražském Quadriennale

Scenofest, neboli studentská sekce Pražského Quadriennale, se stala interaktivním centrem tvůrčí spolupráce, v němž si mohli účastníci z celého světa vyměňovat nápady, myšlenky, ale především se vzájemně inspirovat. Studenti, pedagogové a profesionální umělci z celého světa měli možnost zúčastnit se vybraných programů a představení nebo jen nahlédnout do tvůrčích dílen a jednotlivých instalací/realizací. Organizátoři připravili hned několik, z toho dva stěžejní: stavbu nové Babylonské věže a adaptaci a prostorové ztvárnění klasické antické komedie – Aristofanových Ptáků.

Program Scenofestu se odehrával ve střední hale Průmyslového paláce. Po celých deset dní (15. – 24. 6. 2007) zde probíhal celodenní program složený z tematické výstavy, workshopů, prezentací, přednášek či představení. Školní expozice představující výukové modely a aktuální studentské práce byly umístěny v Křižíkově pavilonu. Program Scenofestu se v průběhu PQ 07 rozšířil i do pražských ulic, divadla Alfred ve dvoře a experimentálního prostoru NoD. Pořadatelé pro letošní ročník získali pro spolupráci francouzského scénografa a architekta Jean-Guy Lecata (dlouholetý kolega režiséra Petera Brooka), který vedl dva pětidenní scénografické workshopy Adaptation of a Space to the Theatrical Process Today. Dalších téměř více než 60 workshopů lektorovali umělci z desítek zemí – např. loutkářka Myiako Kurotani (JAP), scénografka a light designérka Madeleine Sobota (USA), scénografka a kostýmní výtvarnice Sarah Roberts (JAR), scénografka a architektka Teresa Przybylski (PL/CAN), scénografové Peter Bond (GB), Peter Farley (GB) a Michael Spenser (GB), sound designér a skladatel Igor Drevalev (RU), Kevin Purcell, který mimo jiné spolupracoval s Cameronem Mackintoshem a Andrew Lloyd Weberem či Peter Schuman (USA). Řadu workshopů samozřejmě vedli i tvůrci z České republiky – Liběna Rochová, Radka Mizerová, Marek Bečka a další.

Loutkář 4/2007, s. 187.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.