Loutkar.online

psl: Koutek SAL

Postupové přehlídky na LCH

Březen patřil přehlídkám, na nichž soubory usilovaly o postup na letošních LCH. Ve dnech 17. a 18. 3. proběhla přehlídka pro severočeské loutkáře v Lounech, na níž se SAL organizačně podílela. Na akci vystoupilo 5 souborů, zvítězilo divadlo Boďi Jaroměř. Dále vystoupily soubory ze Cvikova, Liberce, Loun a Tisé. Soubor z Jaroměře účast na LCH odmítl, místo něho se zúčastní soubor ze Cvikova s inscenací Gignol.

Ve dnech 23. – 25. 3. se konal 32. festival pražských amatérských loutkářů pro soubory z Prahy a středních Čech. Na festivalu vystoupilo 10 souborů s 11 inscenacemi. Vedle celé řady individuálních cen, které soutěžní porota za předsednictví Jana Klose udělila, tři soubory dostaly ocenění nejvyšší – kolektivní ceny. Hlavní cenu získal soubor Zvoneček, cenu Karla Hackera soubor Jiskra, na jehož scéně se festival konal, a Říše loutek. Přímý postup do Chrudimi si vybojovala Jiskra a její inscenace Hloupá Barka. Další dva kolektivně oceněné soubory pak postoupily do dalšího výběru.

18. ČO

Ve dnech 9. – 10. 11. proběhne tradiční přehlídka loutkářů 18. Čechova Olomouc, která se koná vždy jednou za dva roky. Přehlídka je odkazem na činnost Ing. Františka Čecha, zakladatele Kašpárkovy říše. Na akci se může přihlásit každý amatérský loutkářský soubor, který hraje soustavně pro děti. Na žánru a přístupu k loutce nezáleží. Součástí přehlídky bude hodnotící beseda k inscenacím, vydání další dílu tematické řady brožury a výstava loutek. Přihlášky na ČO musí soubory odeslat nejpozději do 15. 5. 2007 na adresu Slovanský dům, Hynaisova 11, 772 00 Olomouc.

18. ročník ČO se tedy blíží. Ač je to k nevíře, je to 34 let našeho života. Miroslava Nohelová v minulých dnech zpracovala statistický přehled dosavadních olomouckých přehlídek. Na nich vystoupilo byť opakovaně celkem 113 souborů. Nejčastěji to byl domácí soubor Kašpárkovy říše, za ním Jiskra (7x), Říše loutek a Zdravíčko (6x), Pimprle a Rakovník (5x). Na přehlídkách diváci viděli 21 výstav, mohli se zúčastnit 12 seminářů a seznámit se s 16 díly festivalových brožurek. Na ČO vystoupilo také 6 profesionálních divadel. Součástí přehlídky bylo i promítání filmů s loutkářskou tématikou, vydání nejrůznějších tiskových materiálů a kromě jiného také slavnostní večer k 25. výročí SAL (1997). Sluší se rovněř zmínit se o boji, který se mezi Kašpárkovou říší podporovanou SALem a ÚKVČ rozhořel o směřování festivalu do dalších let. K tomu došlo v roce 1985 a na tři ročníky oslabilo význam ČO. Nicméně boj byl vítězně dobojován a přehlídka opět slouží.

Břevnovský svátek

Ve dnech 28. a 29. 4. občané pražského Břevnova slavili 100 let vzniku města Břevnova, které se pak o 30 let později stalo součástí hlavního města. Program svátku, který se konal před branami Břevnovského kláštera byl vskutku bohatý. Součástí programu byla rovněž divadelní vystoupení, mezi nimiž velký úspěch získaly dva členské soubory SAL. Kováček a Jiskra během dvou dnů vystoupily celkem 6x.

Individuální výstupy

SAL již informovala o tom, že 8. přehlídka individuálních výstupů s loutkou se překládá na rok 2008. Hlavním důvodem bylo především malé množství přihlášených. Na přehlídku národního typu je to opravdu málo. Jakoby loutkářská obec zcela zapomněla na 7 předchozích ročníků, jejichž finále měla v Chrudimi tak velký úspěch. Vedení SAL věří, že reparát v příštím roce bude úspěšný.

Na přehlídku lze se přihlásit zcela neformálně sdělením svého záměru na adresu ředitele přehlídky dr. Petra Slunečka (Praha 8, Za Sadem 213) a nebo na adresu předsedy SAL (Rakovník, Divadlo před branou). Znovu opakujeme, že účast na přehlídce nijak nesouvisí se členstvím přihlášeného v SAL. Přehlídky se může zúčastnit každý obyvatel ČR starší 6 let. Přihlášku je třeba zaslat nejpozději do 30. 12. 2007, ale je vhodné z mnoha důvodů tak učinit dříve. Délka výstupu by neměla překročit dobu 5 minut. Oblastní výběrová kola budou nejméně dvě – v Praze v březnu a v dubnu v Přerově. Není samozřejmě vyloučeno, aby jich nebylo více podle počtu přihlášených. Finále akce pak proběhne na Loutkářské Chrudimi. Přihlásit se lze do 3 kategorií. Svou schopnost zvládnout loutku lze předvést jednak ve výstupech s komplexním loutkohereckým projevem, dále pak v kategorii výstupů učitelek mateřských škol, školních družin a dalších pedagogických pracovníků. Třetí kategorií jsou pak výstupy maximálně tříčlenných skupin.

Zatím SAL shromáždila 10 přihlášek; z týmu pana Polehni z Hradce Králové, České Třebové, ze sokolského souboru v Přerově a kobyliské Jiskry. Očekává se přihláška také od pražské Říše loutek.

Zájemci o akci se mohou informovat na výše uvedené adrese. SAL ochotně na všechny dotazy odpoví. Z institucí se k akci hlásí Dilia, která se rozhodla poskytnout přehlídce finanční příspěvek.

Loutkář 3/2007, s. 141.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.