Loutkar.online

kd - sv - jb: Kurýr

Kurýr 3–07

Praha

V Národním divadle se 22. dubna uskutečnila dlouho očekávaná premiéra jazzové opery Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra Dobře placená procházka. Tým inscenátorů zvučných jmen – filmový režisér Miloš Forman, dirigent Libor Pešek a v roli listonoše jeden z autorů díla Jiří Suchý – ozdobila i jména činná v loutkářském světě: bratři Formanové Petr (spolurežisér) a Matěj (scéna) včetně svého tvůrčího týmu kolem Divadla bratří Formanů a jako Uli se pak představil Petr Stach, jinak též herec Divadla Minor.

V Divadle Alfred ve dvoře měla 24. dubna premiéru inscenace s poetickým názvem Pávánky v režii tanečnice a choreografky Aleny Dittrichové a touto inscenací se veřejnosti poprvé představilo mezinárodní Divadlo Náhodný plavec. Tancem, světlem, loutkami a živou hudbou vyprávějí čtyři herci pohádkové a místy absurdní příběhy inspirované poetickou knížkou Uspávanky od Jana Skácela. Inscenace, která vznikla jako česko-slovensko-maďarsko-francouzská spolupráce, je ojedinělá díky propojení tance a loutkového divadla.„

Na scéně Pidivadla se na přelomu dubna a května uskutečnily šestidenní loutkářský festival s mezinárodní účastí Kolik tváří má loutka, konference Loutky včera, dnes a zítra (Proměny loutky v podmínkách technického rozvoje) a výstava Proměny loutky pořádané o. p. s. Na Thalia a Vyšší odbornou školou hereckou. Sborník příspěvků přednesených na konferenci bude k dispozici v červnu 2007.

V pondělí 7. května proběhla na DAMU v prostorách Řetízku už 8. Loutková okupace. Jde o spontánní akci, která se v programu školy objevuje pravidelně jednou měsíčně – tentokrát se uskutečnila na téma “Krásy Prahy„. Jedinou limitou pro účinkující je pouze čas – délka vystoupení by neměla přesáhnout tři minuty – jinak je dovoleno vše.

Divadlo, pohádky, tanec, koncerty a lodní kino nabízí od 11. května do 1. července loď Tajemství Divadla bratří Formanů v rámci 7. ročníku tzv. Vlnobití. Program letošní sezóny zahájila premiéra inscenace Cesta kolem světa za 60 dní, kterou přichystali členové Divadla Aqualung podle známého románu Julese Verna Cesta kolem světa za 80 dní. Na lodi se letos Divadlo Aqualung představí také se svými inscenacemi Cyrano a Vzducholoď. Dalšími soubory, které na lodi Tajemství vystoupí, jsou např. divadelní formace Stage Code (Tramtárie), Divadlo Mimotaurus (Aladin a kouzelná lampa, Hrrrozné příběhy), Divadelní lázně (O zamilované ježibabě), Serpens (O rackovi a kočce, která ho naučila létat, Divadlo Anpu (Romeo a Julie), bude promítán film z dílny Buchet a loutek Chcípáci a samozřejmě nemůže na palubě chybět ani produkce Divadla bratří Formanů, které uvede dnes již “klasickou„ Barokní operu. Další etapu lodní sezóny Vlnobití 2007 plánuje Divadlo bratří Formanů na 2. polovinu srpna a září a zahrne program pořádaný v Praze i plavbu lodi Tajemství po městech na Vltavě a Labi. Pokud se podaří získat dostatek prostředků, chtějí s lodí doplout až do německých Drážďan; záležet bude také na počasí a zejména stavu vody.

Rostislav Novák, potomek slavného loutkářského a cirkusového klanu Kopeckých, jsa fascinován postupy tzv. nového cirkusu, se na základě vlastních zkušeností rozhodl se svým týmem otevřít v Divadle Archa workshop Cesta k novému cirkusu. Vstupní výběrový víkend proběhl 12. a 13. května – samotný kurs se pak bude konat pravidelně každý týden od září do prosince a na leden 2008 je naplánovaná rozsáhlá prezentace výsledků kursu přímo v Divadle Archa.

Rozhovor s hercem, loutkářem, akrobatem a performerem Rosťou Novákem si můžete přečíst v tomto čísle Loutkáře na str. XX.

A ještě jeden příslušník klanu Kopeckých: 19. května v sále Roxy NoD uskutečnila premiéra autorského projektu Jakuba Kopeckého Pollygone, což je “digitálně-loutková show věnovaná Monstr umu a jiným outsiderům. Pollygone je divadelní dílo na pomezí koncertu, show a výtvarné performance, vytvořené s takovou variabilitou, aby se mohlo pokaždé přizpůsobit jinému uměleckému oboru. Autoři porušují klasický přístup k loutce. Hledají vhodné materiály, jak hmotné tak digitální, aby stvořili obraz současné loutky. Použití nových filmových (3D animace) a jiných nedivadelních technologií obohacuje a posouvá celkový pohled na loutkové divadlo.„

Divadelní studio Farma v jeskyni a Švandovo divadlo připravilo na konec května nový Mezinárodní divadelní festival Farma 2007 (Mezi divadlem a jiným žánrem). Velice podnětný festival představil českému publiku osobnosti, které spojuje dynamický scénický projev pohybující se na hranici divadla a jiných uměleckých žánrů (např. zpěvačku a herečku Marianu Sadovskou, tanečnici a choreografku Charlottu Őfverholm, legendární soubor Odin Teatret ad.), nejenom uvedením světových premiér jejich nových projektů, ale i prezentací jejich práce v rámci veřejných workshopů a dokumentárních filmů. Celé akce se zúčastnil i významný teatrolog prof. Leszek Kolankiewicz, který vedl diskuse a přednášky.

Kladno

Kladenské Divadlo Lampion se na začátku června zúčastnilo VII. ročníku mezinárodního festivalu Slovanský věnec, který se uskutečnil v Moskevském divadle na Perovskoj a jehož cílem je představit divákům slovanskou kulturu a tvorbu divadel, pracujících se slovanskou literaturou. Kladenští divákům nabídli loutkovou inscenaci Dobyvatel, inspirovanou stejnojmennou knížkou I. Olbrachta v režii Marka Bečky.

Kromě cestování se Divadlo Lampion věnuje i bohulibé činnosti s dětmi – ve spolupráci s kladenskou Základní školou v Moskevské ulici a Dětským pěveckým sborem Sluníčko připravuje na 26. června provedení klavírní verze dětské opery Hanse Krásy a Adolfa Hoffmeistera Brundibár, která se uskuteční v zahradě Lidické galerie.

Plzeň

Divadlu Alfa, respektive jeho vynikající inscenaci Tři mušketýři, už je zkrátka Evropa malá a proto se s ní ve dnech 25. dubna až 13. května vydalo do zámoří. V rámci “Dnů české kultury„ vystoupili Plzeňští celkem v 6 amerických městech. “Premiéru si odbyli v partnerském městě Plzně, Birminghamu, kde bylo odehráno ještě dalších 7 repríz v rámci multikulturního festivalu ,Zaostřeno na Českou republiku‘. Poté se soubor vlakem přesunul do Washingtonu, kde se na ambasádě ČR uskutečnilo slavnostní představení, jež bylo zároveň prezentací adresovanou představitelům amerických kulturních institucí, pořadatelům festivalů apod. Nad dvěma představeními, jež následovala v nedalekém Baltimore a Annapolisu převzalo záštitu Krajanské sdružení Čechů a Slováků, zatímco představení v New Yorku se konalo ve spolupráci s Českým centrem v České národní budově na Manhattanu. Poslední štací bylo oblíbené přímořské letovisko newyorčanů, Easthampton, kde se opona rozhrnula ještě pětkrát.„ Plzeňští loutkáři tedy ve Spojených státech odehráli celkem 17 představení.

Chomutov

Na chomutovské základní škole se začátkem školního roku rozjel žákovský projekt Kouzelný svět loutek aneb Cesta do pohádky začíná v loutkové divadle, který vrcholí začátkem června. Redakci Loutkáře zaslal zprávu o celém projektu jeho organizátor Josef Griml. “Nejprve jsme si mysleli, že to bude akce pro žáky naší školy, ale potom jsme o této akci informovali přes internet a sešlo se nám přes 90 přihlášek ze škol z celé ČR. Dětská tvůrčí výtvarná soutěž má 5 kategorií – žáci MŠ + 1. tř. ZŠ, žáci 2. – 5. tříd ZŠ, žáci 6. – 9. tříd ZŠ a odp. ročníků víceletých gymnázií, žáci speciálních škol a kolektivy. Nyní se práce scházejí a my loutky dokumentujeme a připravujeme k hodnocení a pro výstavu. Setkání úspěšných tvůrců se uskuteční 9. června a bude spojeno s vernisáží výstavy Kouzelný svět loutek u nás ve škole a předáním cen. Kromě toho bude připraven i další celodenní program.

Výstava potrvá v naší škole do konce školního roku a potom některé exponáty přesídlí do Divadla rozmanitostí v Mostě a snad si některé loutky na výstavu ke konci roku vypůjčí i Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi.„

Hradec Králové

Letos v červnu se uskuteční už 13. ročník přehlídky Divadlo evropských regionů, kde se velkou měrou prezentuje i tvorba loutkových divadel. Nejinak tomu bude i letos – spolupořádající Divadlo DRAK uvede nejen tituly nastudované v rámci projektu “Vyskočit z dětství„ (Alenka zamilovaná, Tajný deník Adriana Molea a Carmen 20:07) ale i pohádku O velikém draku, kolektivní improvizaci Dodrakubezfraku II či inscenaci Štěně nebo špenát. Kladenské Divadlo Lampion přiveze pohádku O Budulínkovi, pražské Divadlo Minor inscenaci Bruncvík a lev, plzeňská Alfa představí publiku Krvavé koleno, Naivní divadlo Liberec uvede Pallaton, brněnská Radost Lumpacivagabunda a z ostravského Divadla loutek dovezou inscenaci Z deniku Ostravaka. Nebudou chybět ani inscenace studentské – Katedra alternativního a loutkového divadla se představí Johnem Sinclairem, Dírou ve zdi a na festivalu vystoupí i fenomenální loutkář Matija Solce. Ze zahraničních loutkářů se pak mohou diváci seznámit s tvorbou Bratislavského bábkového divadla a Bábkového divadla Na Rázcestí z Banské Bystrice.

Chrudim

Chrudimským divadelníkům se blýská na lepší časy – zdejší radnice hodlá v příštím roce vylepšit zázemí loutkového divadla v Rooseveltově ulici a přestavět je na Spolkový dům, tj. kulturní centrum, které ve městě rozšíří nabídku tanečních, hudebních a divadelních akcí.

Jižní Čechy

Ve dnech 11. – 13. 5. se v Českých Budějovicích konal 2. ročník divadelního festivalu Na prahu, který pořádá loutkohra Jihočeského divadla. Za pomyslný práh považují organizátoři hranici mezi amatérským či studentským a profesionálním divadlem. Festivalovému publiku se představily tři pražské spolky: Cirkus Sacra, Studio Damúza a studenti VOŠH; dále divadlo Líšeň, hradecký DRAK, Kvelb a samozřejmě hostitelská loutkohra Jihočeského divadla. Novinkou letošního ročníku byla účast zahraničních souborů, k nimž patřil Puppentheater am Meingentheater s inscenací Statečný cínový vojáček, rakouské Apokeulybbse s ohňovou show Princess crocodile a slovenské Divadlo PIKI s pohádkou o Pipi. Přáním organizátorů bylo, aby se letošní ročník více otevřel směrem k hostitelskému městu a k dětskému divákovi. I tentokrát se proto více jak polovina představení odehrála na českobudějovických náměstích a dvorech. Součástí festivalu byly také divadelní a výtvarné dílny, v nichž děti vyrobily 180 papírových masek. 11 festivalových představení zhlédlo více než 1 000 diváků.

-sv-

Brno

Experimentální nezávislé Divadlo Líšeň se na konci dubna zúčastnilo IX. mezinárodního divadelního festivalu King – Fairy Tale ve Velikém Novgorodu, kde uvedlo loutkovou stínohru Sávitrí a získalo za ní cenu za nejlepší představení v konkurenci 16 souborů. Festival King – Fairy Tale spolupořádá ruské Ministerstvo kultury a ruská ASSITEJ. Jedná se o významnou přehlídku, která se orientuje na divadelní projekty zpracovávající pohádky jako specifický žánr a jež se zajímá o experimentální a neobvyklé pojetí tradičních pohádek prostřednictvím dramatu, loutkového divadla i moderního tance. Hned po návratu z Novgorodu zamířilo Divadlo Líšeň opět do zahraničí – začátkem května hostovalo s inscenací Paramisa – Chytrý hloupý Rom na festivalu v Postupimi.

Uherské Hradiště

Občanská sdružení Remazury a THeatr ludem uspořádala v Uherském Hradišti od 31. května do 3. června mezinárodní přehlídku loutkových a alternativních divadel malých forem Na stejnú nitečku 2007. Přehlídka nabídla současné evropské, v nejširším slova smyslu vnímané loutkové divadlo – s nejrůznějšími typy loutek, s předměty, materiálem, vizuálními efekty, pohybem, často s živým hudebním doprovodem. Přehlídku doplnily loutkové filmy, pouliční divadlo, venkovní atrakce pro děti, dílny, výstavy výtvarníků a výrobců loutek a koncerty. Na přehlídce Na stejnú nitečku 2007 vystoupily např. Divadlo Tramtarie Olomouc, THeatr ludem a TD ZÓNA Ostrava a Praha, Divadlo na peróne Košice, Pimprle arte teatro marionetto, Slovácké divadlo Uherské Hradiště, Divadlo Alfréd ve dvoře Praha ad.

Výstavy

31. 5. byla v chrudimské galerii Divadla Karla Pippicha slavnostně zahájena výstava loutek Maňáskový svět ze sbírek Muzea loutkářských kultur, která představuje různé druhy tohoto typu loutek. Návštěvníci se mohou setkat “s českými maňásky od počátku 20. století až do dnešní doby. S maňásky, které byly vyráběny sériově a sloužily některým amatérským souborům či dětem na hraní, ale také s originálními maňásky vyrobenými pro konkrétní inscenace loutkového divadla. Svůj prostor dostanou i loutky z nejrůznějších koutů světa (Japonsko, Čína, USA ad.).„ Výstava je mj. doplněním Okénka loutkářských tradic při Loutkářské Chrudimi, které bude letos zaměřeno právě na divadlo hrané maňásky. Návštěvníci si také budou moci s některými maňásky sami zahrát.

Výstava Maňáskový svět potrvá až do 8. července, vstup je volný.

Liberec

Mezinárodní výstava Okno do českého loutkářství – Ventana a Checa tvoří součást náročného velkorysého projektu Okno do českého loutkářství, který by měl v rámci Mezinárodního loutkového festivalu Titirijai 07 ve španělské Tolose (pol. listopadu – zač. prosince) představit mnohotvárnou důstojnou prezentaci českého loutkového divadla. O spolupráci na tomto projektu požádali pořadatelé festivalu českou UNIMA, Sdružení profesionálních loutkářů a Moravské zemské muzeum. Výstava přiblíží publiku prostřednictvím vybraných autentických a průvodních dokumentů mimořádnou tradici českého loutkářství od přelomu 18. a 19. století do současnosti, a to nejen odborně, ale také divácky atraktivně, s důrazem na emotivní působnost (dominantní vizuální účinnost exponátů, uplatnění výrazných scénografických prvků, divadelní způsob svícení, dynamizace zvukem a pohybem atd.). Jako taková bude adresována nejširšímu publiku bez omezení věku. Výstava představí podstatné charakteristické vývojové trendy českého loutkového divadla s prvky, které jsou v mezinárodním kontextu unikátní – divadlo kočovných marionetářů, rodinné a spolkové loutkové divadlo, svébytný umělecký projev zástupců české moderny a progresivní tvůrčí počiny poválečné. Koncepce předpokládá ve velké míře exponáty ze sbírky Moravského zemského muzea v Brně (kočovné a rodinné loutkové divadlo), ale také z několika dalších veřejných i soukromých sbírek, z fondů některých divadel a majetku výtvarníků (spolkové a institucionální loutkové divadlo). Vzhledem k neobyčejné náročnosti přípravy a realizace takovéto výstavy se předpokládá více instalací, nejen ve španělské Tolose, ale také na dvou místech v ČR.

Festival Mateřinka, Naivní divadlo Liberec

Oblastní galerie v Liberci

21. června – 16. září 2007

Festival Titirijai 07, Palác Aranburu, Tolosa

24. listopadu – 3. prosince 2007

Moravské zemské muzeum, Palác šlechtičen, Brno

18. prosince 2007 – 31. března 2008

Foto 5 – Okno do českého loutkářství

Uherské Hradiště

Již zmiňovaná mezinárodní divadelní přehlídka Na stejnú nitečku 2007 nabídla ve svém programu i dvě výstavy loutek a scénických objektů. Výstava marionet ostravského výtvarníka a scénografa Tomáše Volkmera nazvaná Na nitečkách byla v uherskohradišťské knihovně otevřena 31. května a jsou na ní k vidění dřevěné marionety různých velikostí a typů ze známých i méně známých pohádek. Většina z nich byla vyrobena v ateliéru Divadla loutek Ostrava a hrála v inscenacích tohoto divadla a divadla THeatr ludem. Rozsáhlejší výstava s názvem Na nitích byla ve foyeru kina Hvězda otevřena také 31. května. Dvě mladé výtvarnice Eva Blahová, rodačka z Uherského Hradiště působící v Praze, a Japonka Kanako Nishioka zaplnily prostor mnoha loutkami, výtvarnými objekty, kostýmy, scénickými objekty a fotografiemi ze své umělecké tvorby.

Ze světa

Švédsko

Blanka Kaplan, dlouholetá spolupracovnice časopisu Loutkář,

ve Švédsku žijící členka Českého střediska UNIMA a čestná členka švédské UNIMA, vydala unikátní knihu věnovanou loutkovému divadlu v koncentračním táboře v Terezíně Dockteater bakom taggtråd – Kulturens kamp mot ondskans våld i Theresienstadts ghetto 1941 – 1945. Publikaci se budeme podrobněji věnovat v následujícím čísle Loutkáře.

Nizozemí

Od 26. 6. do 7. 7. se v nizozemském Dordrechtu uskuteční 22. ročník Internationaal Poppentheaterfestival (Mezinárodního festivalu loutkového divadla). V bohatém programu se mj. objeví sólový loutkář Duda Paiva s inscenacemi Morningstar (Jitřenka) a Hamlet cannot sleep (Hamlet nemůže spát) nebo divadelní uskupení Het Bedrijf v/h s vodním site specific projektem beze slov Fluisterboot/Whisperboat/Loď šepotu. České umění budou na festivalu zastupovat animované filmy z dílny Jiřího Trnky, Jana Švankmajera a Jiřího Bárty. Projekce filmů se uskuteční ve spolupráci dordrechtského festivalu s Českým střediskem UNIMA.

Německo

9. – 15. června se bude v Magdeburku konat už 7. ročník Mezinárodního divadelního festivalu Blickwechsel (Proměna pohledu), kde vystoupí celkem 35 divadel ze 14 zemí. Např. domácí Puppentheater Magdeburg, francouzské Théâtre Là Où, Duda Paiva, Puppentheater Dresden, Kleine Bühne Naumburg ad. Z českých souborů se publiku představí Divadlo Krepsko se sólovou performancí Linney Happonen Fragile. Na úvod festivalu se uskuteční debata na téma “Nebeské scény z pekla„, která se bude zabývat významem pojmů “nebe„ a “peklo" pro současného diváka a předestře provokativní otázky ohledně zla v člověku.

Ve dnech 15. a 16. září pořádá v Bochumi sdružení Deutsche Forum für Figurentheater und Puppenspielkunst Druhé mezinárodní setkání ředitelů loutkářských festivalů (Second International Meeting of Festival Directors), jež navazuje na podobnou akci z roku 2003. Cílem je výměna zkušeností a diskuse o nových problémech mezinárodních festivalů. Sympozium se uskuteční u příležitosti festivalu German Showcase (12. – 16. 9.), které je přehlídkou dvanácti nejzajímavějších nových produkcí německých loutkářů.

Loutkář 3/2007, s. 99–102.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.