Loutkar.online

anonym - jb: Kurýr

Kurýr 2–07

Z domova

Praha

O posledním únorovém víkendu se na Malé scéně Divadla Minor konal už 5. ročník Přehlídky sólové tvorby pro děti, kterou pořádá občanské sdružení Xaver. Přehlídka zve sólové loutkoherce ze zemí Visegradské 4 a samozřejmě také tvůrce tuzemské, jejichž tvorba je zaměřena především na děti předškolního věku. Jako obvykle se i letos konaly tvůrčí dílny – papírového divadla, žonglování a maňásková dílna, a dalším doplňujícím programem byla dvoudenní beseda mezi teatrology a divadelníky s mezinárodní účastí, která se uskutečnila v Divadelním ústavu.

20. březen je vyhlášen Světovým dnem divadla pro děti a mládež. Na jeho oslavu uspořádal Divadelní ústav/České středisko ASSITEJ již 7. ročník Přehlídky ke Světovému dni divadla pro děti a mládež (18. – 22. 3. 2007), která se konala na scénách Divadla v Celetné, Klubu Mlejn a Divadla v Dlouhé. V programu přehlídky se objevilo například českobudějovické Studio dell´arte s pohádkou Dlouhý, Široký a Bystrozraký, Originální pohybové divadlo Veselé skoky s dynamickou inscenací Ve stanici nelze!, Divadlo Lampion tu sehrálo mateřinku O Budulínkovi, Naivní divadlo Liberec dalo divákům nahlédnout do svého Tajného lodního deníku a Divadlo Alfa přivezlo cenami ověnčený hit Tři mušketýři.

Pouhý den po oslavě Světového dne divadla pro děti a mládež se od roku 2003 na základě rozhodnutí Kongresu UNIMA slaví 21. březen jako Světový den loutkového divadla. „Den by měl být výrazným momentem pro potvrzení cílů UNIMA, jejího spojení s ideály míru, solidarity a pokroku lidstva v duchu výměn a sdílení kultur a civilizací. Den je příležitostí k oslavě a obrácení pozornosti mezinárodních uměleckých společenství, institucí všech žánrů a širokého publika na loutky, jejich kreativitu a tvůrce. Představením, která budou hrána ve Světový den loutkového divadla, bude předcházet čtení mezinárodního poselství proneseného významnou osobností umění a kultury, která je si vědoma jejich zásadní role ve vývoji člověka a společnosti.

Motto Světového dne loutkového divadla:

Buďme objeveni!

Chceme být poznáni!

Zúčastněme se!

Mluvme o loutkách!“

Letošní mezinárodní poselství ke Světovému dni loutkového divadla od významného japonského loutkáře Sennosuke Takeda si můžete přečíst na str. XX.

Kromě toho, že v březnu uspořádala Umělecká scéna Říše loutek výstavu k 75. narozeninám svého člena, akademického sochaře Bohumíra Koubka v Muzeu hlavního města Prahy, přichystala pro své diváky novou pohádku Jána Romanovského Princezna Majolenka v režii Hany Zezulové (premiéra 3. února). Inscenace je vhodná pro děti od tří let a je hrána spodovými marionetami z dílny čtenářům Loutkáře dobře známé výtvarnice Barbory Hubené.

A máme tu jednu gratulaci – náš spolupracovník Honza Petružela, t. č. doktorand pražské Katedry divadlení vědy FF UK, získal cenu Václava Königsmarka za rok 2006 za svou diplomovou práci o belgickém prozaikovi, dramatikovi a esejistovi vlámského původu Michelu de Ghelderode (Kapitola o loutkách, loutkovistosti, manekýnech a jiné havěti u Michela de Ghelderode). S její částí věnovanou loutkovému divadlu vás v letošním ročníku Loutkáře určitě seznámíme.

Blahopřejeme!

V pražském paláci Akropolis se 11. března publiku poprvé představila premiérou inscenace Posedlost nová česko-francouzská divadelní skupina Décalages. Nový divadelní soubor byl založen dvěma herci – Seiline Vallée a Salvi Salvatore, kteří po mnoho let tvořili neodmyslitelnou součást Divadla Continuo. Ve svém prvním projektu zkoumají krajní meze vztahu muže a ženy a využívají k tomu kombinace nejrůznějších forem divadelního vyjádření – pracují s prvky závěsné akrobacie, tance, ale také loutkového a pohybového divadla. Soubor Décalages si pro režii svého prvního projektu vybral Irinu Andreevu, členku Teatr Novogo Fronta.

Na základě ankety pořádané časopisem Svět a divadlo, ve které hlasovalo 62 kritiků, byly vyhlášeny letošní nominace na Ceny Alfréda Radoka 2006. Příznivce loutkového a alternativního divadla jistě potěší nominace v kategorii Inscenace roku pro trio tvůrců Tomáš Dvořák – Ivan Nesveda – Pavel Vašíček za inscenaci Tři mušketýři plzeňského Divadla Alfa (autoři jsou nominováni i v kategorii Česká hra). V kategorii Scénografie je v nominaci Jakub Kopecký za scénu k inscenaci hry Ivy Klestilové Hrdinové v režii SKUTRu, kterou uvedlo Národní divadlo Praha v rámci projektu Bouda. Na Talent roku jsou nominováni herec a performer Rosťa Novák a autorsko-režijní dvojice SKUTR (Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský). Ceny budou vítězům předány 31. března 2007 na slavnostním večeru v pražském Divadle v Dlouhé. Ještě dodejme, že veleúspěšné inscenaci Tři mušketýři jsou v tomto Loutkáři věnovány i Stránky pro… na str. XX.

Liberec

19. ročník mezinárodního festivalu profesionálních loutkových divadel Mateřinka 2007 se nazadržitelně blíží – letos se uskuteční v termínu 22. – 26. června. „Mateřinka se jako jediný festival v České republice, zaměřuje na profesionální tvorbu pro nejmenší diváky, tedy na inscenace pro děti předškolního věku. Jeho historie je dlouhá a bohatá a datuje se rokem 1972. Zejména v posledních patnácti letech se festivalu podařilo dovézt do výběrového programu i špičková evropská představení tohoto specifického divadelního druhu.

Letošního ročníku festivalu, který je otevřen statutárním divadlům, nezávislým skupinám i jednotlivcům, se na základě dramaturgického výběru festivalu zúčastní např. Divadlo DRAK Hradec Králové, Divadlo Lampion Kladno, Divadlo v Dlouhé Praha, Divadlo Radost Brno, Buchty a loutky Praha, Naivní divadlo Liberec a 5 zahraničních divadel: Divadlo Taptoe Belgie, Divadlo Les Sages Fous Kanada, Divadlo Lavender Maďarsko, Loutkové divadlo z Ljubljany ve Slovinsku, studenti VŠMU Bratislava, Slovensko. V odborné porotě festivalu, která bude rozhodovat o cenách za individuální výkony zasednou Marta Ljubková, Jaroslav Etlík, Zdeněk A. Tichý a Jiří Žáček.

Významnou součástí Mateřinky 2007 se stane zasedání Exekutivy mezinárodní loutkářské organizace UNIMA, které se sejde v Liberci těsně před festivalem 19. – 21. června 2007 a které přivede do České republiky nejvýznamnější odborníky z oboru loutkového divadla ze čtyř kontinentů.

V Oblastní galerii v Liberci bude během festivalu a poté celé divadelní prázdniny reprezentativní výstava Okno do českého loutkářství realizovaná ve spolupráci s Moravským zemským muzeem Brno, která bude následně podzimní ozdobou mezinárodního festivalu ve španělské Tolose.

Jižní Čechy

Na Festival Teatrália do Madridu, který se koná 4. – 12. března vyjel Teátr Víti Marčíka. Kromě festivalu se 14. března v rámci oslav Dne jazyků představí publiku i v poutním městě Santiago de Compostela.

Malovické Divadlo Continuo prošlo zásadní transformací. Jeho umělecký šéf Pavel Štourač k tomu napsal toto: “Jerzy Grotowski cituje svého učitele Bohdan Korzenevskiego, když říká, že divadlo má život psa. Dvanáct, třináct let, pak zdechne, nebo se stane vlastní karikaturou.

Divadlo Continuo vzniklo v roce 1992, zprofesionalizovalo se v roce 1993. Je mu 13 a něco. Podle Korzenevskiego a Grotowského tak má před sebou světlé vyhlídky: buďto chcípne, nebo se stane groteskním obrazem sebe sama.

Nejsem přítelem dvou možností, vždycky existuje třetí.

Věřím na transformaci, proměnu, znovuzrození. Je čas na změnu.

V roce 2006 jsme společně s paní dr. Janou Pilátovou, s mojí ženou Helenou a Kristýnou Patkovou založili Středoevropskou divadelní laboratoř Divadla Continuo. S 15 vybranými účastníky z předchozích workshopů, které proběhly v loňském roce, jsme 2. února začali pracovat na přípravě nového projektu. První fáze práce Laboratoře bude trvat tři týdny a jejím výsledkem bude nová skupina lidí, s níž začneme od 2. dubna připravovat novou inscenaci. Premiéra této inscenace se uskuteční na konci června. Jak se bude jmenovat, ani o čem bude, Vám neřeknu, ale mohu slíbit, že bude jiná, než všechny dosavadní práce Divadla Continuo.„

K tomu dodejme, že tituly stávajícího repertoáru DC: Zatmění, Letokruhy a Daleko k dotýkání se budou hrát do konce června a na podzim se pak uskuteční slavnostní derniéry všech tří inscenací. Každoroční letní projekt Divadla Continuo Kratochvílení se letos neuskuteční.

Třebíč

Pohádkou Kašpárek pánem skalního hradu v podání divadla Povidlo ze Zlína začne v sobotu 31. března v Třebíči 41. ročník přehlídky amatérských loutkářských souborů Třebíčské loutkářské jaro 2007. Divákům se během přehlídky představí celkem sedm souborů a nejúspěšnější z nich mohou získat nominaci na celostátní přehlídku Loutkářská Chrudim. “Tradice Třebíčského loutkářského jara vznikla v roce 1967 zásluhou tamní Maňáskové scény Zdravíčko. Za 40 let prošlo festivalem více než šest desítek souborů.„

Výstavy

Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi připravilo ve své galerii výstavu Kukly – kresby a objekty Marie Jiráskové.

Marie Jirásková (nar. 1964) je scénografkou, která vytvořila řadu inscenací pro divadla u nás i v zahraničí, ale věnuje se i volné tvorbě. Také v ní hraje důležitou roli scénografické vidění, a to vnímání objektu v části celého souboru i v kontextu prostorového celku. V koncepci výstavy Kukly vychází Marie Jirásková ze světa společensko-historické mytologie: křesťanských, pohansky pohádkových i důvěrných osobních mýtů vnitřního života. Vernisáž výstavy Kukly se konala ve středu 28. března a veřejnosti bude otevřena až do 27. května.

Výstavu dětských obrázků přichystalo mostecké Divadlo rozmanitostí. Výstava s názvem Tiché ozvěny byla zahájena vernisáží v sobotu 24. února. Autorem nápadu je herec Divadla rozmanitostí Zdeněk Turek. “Často přicházejí paní učitelky i děti osobně s obrázky namalovanými na podnět toho, co u nás v Divadle rozmanitostí viděly. Tyto obrázky nás v divadle nejen potěší, ale také nám ukazují, že naše práce má smysl. Obrázky, které zde budou vystaveny až do konce školního roku, namalovaly děti z mateřských, základních i speciálních škol z okolí Mostu, Chomutova, Žatce a dalších míst.„

Ostrava

U příležitosti premiéry inscenace Z deniku Ostravaka (23. 2.), kterou podle textů dodnes neznámého blogera vytvořili Marek Pivovar a Radovan Lipus, byla ve foyer Divadla loutek instalována výstava výtvarníka Marka Pražáka Čínské moře pod Ostravou s podnázvem “globální ponor pražské šunky". Marek Pražák se podílel na výpravě zmiňované inscenace a dodejme, že bude jeho výstava v Divadle loutek otevřena až do 23. dubna.

Recenzi inscenace Z deniku Ostravaka si můžete přečíst v tomto čísle Loutkáře na str. XX.

Ze zahraničí

Slovensko

V dňoch 21. 3. – 25. 3. 2007 sa v Bratislave uskutočnil festival Bratislavského bábkového divadla venovaný 50. výročiu jeho vzniku s názvom Okolo sveta za 50 rokov. Festival bol predovšetkým prehliadkou tvorby Bratislavského bábkového divadla, ale vystúpili tu aj významné zahraničné súbory (napríklad Divadlo DRAK, Česko, Theater MOKI, Rakúsko). Okrem toho sa tu prezentovala aj najmladšia generácia tvorcov, čo bolo akýmsi výrazom kontinuity či prepojenia histórie a súčasnosti bábkového divadla – súčasťou festivalu Okolo sveta za 50 rokov boli ukážky z tvorby poslucháčov bratislavskej Katedry bábkarskej tvorby VŠMU.

Oslavy polstoročnej existencie BBD zahájilo 2. marca premiérou inscenácie O psíčkovi a mačičke. Touto rozprávkou sa pred 50 rokmi začala divadelná cesta bratislavského divadla, tentoraz ju so súborom naštudoval režisér Štefan Kulhánek.

V spolupráci s Divadelným ústavom Bratislava bol v ramci prehliadky usporiadaný seminár o tvorbe BBD v kontexte česko-slovenského a svetového bábkového divadla.

U príležitosti osláv BBD bola inštalována tiež výstava Okolo sveta za 50 rokov venovana uplynulým 50tim sezónam – jej vernisáž sa uskutočnila 7. marca v Národnom osvetovom centre. Na výstave sa okrem BBD podielajú tiež Slovenská národná knižnica v Martine, Múzeum bábkarských kultúr a hračiek v Modrom Kameni a Divadelný ústav Bratislava. V rámci expozície organizátori pripravili pre deti tvorivé dielne, výstavu spestria predstavenia BBD a nebude chýbať ani veľkoplošná obrazovka s projekciou inscenácií BBD. Výstava bude pre verejnost otvorená do konca marca.

Německo

Od 1. března je v mnichovském Puppentheatermuseum, které se nachází v prostorách zdejšího Městského muzea, k vidění výstava nových přírůstků – devíti návrhů a modelů loutek ke groteskní inscenaci textu Pabla Picassa Touha chycená za ocas/Wie man Wünsche beim Schwanz packt. Inscenaci uvedlo v roce 1986 Curyšské loutkové divadlo v režii a výpravě Hany Ribi, od níž muzeum exponáty získalo.

Finsko

V Helsinkách byla 14. března slavnostně zahájena výstava českých loutek ze sbírky chrudimského Muzea loutkářských kultur nazvaná Přátelé na nitích/Friend on Ropes, na jejíž výtvarné podobě se podílel scénograf Marek Zákostelecký a která ve zdejším divadelním muzeu potrvá až do 30. září. Kromě toho se zde od 14. do 20. března uskutečnil i divadelní festival Hurraa! určený dětem a mládeži.

Francie

Institut International de la Marionette v Charleville-Mézières

letos pořádá dva mezinárodní workshopy. První z nich vedla herečka a režisérka Claire Heggen, která si zvolila téma Spojení těla a objektu/At the junction of body and object. Workshop se uskutečnil od 26. března do 13. dubna.

Druhý workshop povede německá herečka Ilka Schönbein ve spolupráci s režisérkou Mary Sharp na téma Pohádky: divadlo podvědomí/Fairy Tales: theare of the subconscious. Workshop se bude konat od 20. srpna do 8. září a jeho frekventanti se mj. seznámí s výrobou masek a loutek a jejich užití v inscenaci.

Přihlášky (s přiloženou fotografií, životopisem a prezentací své dosavadní tvorby) je možné zaslat na adresu:

Institut International de la Marionette, 7 place Winston Churchill – 08000 Charleville-Mézières – France, nejpozději však do 16. dubna 2007.

Podrobnější informace o chystaném workshopu získáte na www.marionnette.com.

Loutkář 2/2007, s. 50–53.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.