Loutkar.online

Pachinger, Andrej: Charleville-Mézières

Ktorý bábkar by nepoznal malebné mestečko Charleville-Mézières ležiace v pôvabnom údolí rieky Mosely v Ardenách (Francúzsko), ktoré každý tretí rok otvorí svoje brány milovníkom bábkarského umenia z celého sveta. Aj tohto roku sa od 15. do 24. septembra zaplnili ulice, divadlá a šiatre profesionálnymi i amatérskymi súbormi, sólistami, klaunmi, hltačmi ohňa a rôznymi inými atrakciami. No všetko malo spoločného menovateľa – bábkové divadlo.

Otvorenie festivalu bolo tohto roku nadmieru pompézne a pripomínalo otvorenie olympijských hier. Hlavné námestie sa vo večerných hodinách zaplnilo zvedavcami a v svetlách reflektorov sa predvádzali artisti, povrazolezci, herci na pohyblivých objektoch a nad všetkým sa vznášala obrovská nafúknutá hlava džina, ktorý práve opustil svoju rozprávkovú Aladinovu lampu. Nebolo obchodu, ktorý by nemal výzdobu súvisiacu s festivalom – hlavnému námestiu dominovala veľká fotografia Jacquesa Felixa, ktorý s úsmevom sledoval čulý bábkarský život.

Program bol bohatý, denne niekoľko predstavení. Kto sa nedostal do divadla, mohol sledovať pouličné produkcie kolísajúcej úrovne, ale asi aj to patrí k festivalu. Tém a titulov, po ktorých siahli tvorcovia inscenácií, bolo nedozierne množstvo. Nechýbali ani klasické: Pinocchio, Gogoľov Plášť, Faust, Stravinského Vták ohnivák, Alenka v krajine zázrakov , Mauglí a iné.

Študenti Katedry bábkarskej tvorby VŠMU z Bratislavy sa zúčastnili festivalu so semestrálnou prácou „Zvedavý sloník“, ktorú na motívy poviedky R. Kiplinga autorsky spracoval Ján Ozábal. Produkciu iniciovalo a financovalo občianske združenie Les enfants du Danube, ktoré má síce hlavný stan v Paríži, ale z výsledkov práce členov združenia majú predovšetkým radosť obyvatelia detských domovov na Slovensku. Aj v rámci festivalu odohrali študenti niekoľko predstavení v detských domovoch v okolí Charleville-Meziérès.

Bola to pre nich obrovská skúsenosť. Vidieť a zažiť atmosféru festivalu, zoznámiť sa s prácou iných súborov, škôl a divadiel a predovšetkým si pred náročným festivalovým divákom overiť výsledky vlastnej tvorby. Myslím že obstáli na výbornú.

Loutkář 6/2006, s. 272.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.