Loutkar.online

Predmerský, Vladimír: Zápisník zo Slovenska

Sezónu 2006/07 začali slovenské bábkové divadlá predstaveniami na domácich a zahraničných festivaloch. Okrem účasti na Bábkarskej Bystrici vystúpilo Bratislavské bábkové divadlo so Štauderovou inscenáciou Finist a s Polákovou Červenou Čiapočkou na 39. ročníku PIF v Záhrebe (4. – 7. 9.), s Kroftovými Začarovanými gajdami na Festivale Radosti 2006 v Brne a nemeckú verziu Bednárikovej inscenácie Mozartovej Čarovnej flauty uviedli Bratislavčania na Medzinárodnom bábkarskom týždni v rakúskom Mistelbachu (24. – 29.). K personálnemu obsadeniu divadla ešte dodajme, že manažérkou prevádzky sa už od minulej sezóny stala Alexandra Dzureková. Dámska časť súboru banskobystrického Divadla na Rázcestí sa naďalej emancipuje a s novým predstavením scenáristky a režisérky I. Škripkovej Ženské štúdio I. – III. vystúpilo v rámci konferencie Histórie žien (19. – 21. 10.) v Bratislave. Prostredníctvom literatúry a jednotlivých vydavateľstiev (v tomto prípade knižnej edície ASPEKT), dostáva sa takto divadlo do pozornosti širšej verejnosti. Vo viedenskom Divadle Brett vystúpilo v rámci festivalu Stredoeurópskeho divadelného kolotoča /10. – 21. 10./ viacero slovenských divadiel. Diváci mali možnosť oboznámiť sa s tvorbou nielen činoherných súborov, ale aj s úspešnou Spišákovou inscenáciou Pěkného hry Havran z kameňa, s ktorou prišlo nitrianske Staré divadlo. Do neďalekého ukrajinského Užhorodu zašlo košické BD na Medzinárodný bábkarský festival (3. – 5. 10.), kde uviedlo inscenáciu E. Piotrowskej Krajčírska rozprávka.

Novú sezónu začalo premiérou ako prvé žilinské BD s hrou Tri prasiatka (6. 10.). Scenárista a režisér T. Hudcovič vychádzal z literárnej predlohy spisovateľa Jozefa Cígera Hronského (1896 – 1960) uverejnenej v Brontových rozprávkach (1932). Dvojica hercov Ivana Danková a Juraj Tabaček, ktorá účinkuje v predstavení, patrí medzi nastupujúcu mladú generáciu žilinského súboru.

Ak si dobre spomínam, tak Čapkova rozprávka O psíčkovi a mačičke sa v nitrianskom divadle hrala naposledy v roku 1963. S podtitulom Ako spolu gazdovali a ešte o všelijakých iných veciach ju teraz adaptoval režisér O. Spišák. (Premiéra 10. 11.). Spoločne s dramaturgičkou V. Gabčíkovou do nej vybrali nielen to, ako si psíček a mačička umývali dlážku a ako piekli tortu, ale zaradili do nej aj rozprávku O pyšnej nočnej košieľke a menej akčnú a na javiskách obyčajne neuvádzanú O chlapcoch z Trenčína. Treba povedať, že Čapkove rozprávky sú naďalej v povedomí detí a dospelých a taká je aj reakcia obecenstva. Režisér Spišák zasadil jednotlivé príbehy do prostredia parku, kde sa dvojica detí, predstavovaná mladými hercami (Lucia Barcziová a čerstvý absolvent bábkarskej katedry Andrej Šoltés), stretávajú pri svojich hrách so spisovateľom Čapkom (Ivan Chontko). Spišák vychádza z prirodzeného mladistvého výzoru a prejavu dvojice protagonistov a nedovolí im infantilné prehrávanie. Bábky im tvoria pletené čiapky (výtvarníčka Márie Žilíková), predstavujúce psíčka a mačičku. Inscenácia je postavená na komunikácii s detským obecenstvom. Tento princíp využíva Spišák najmä pri poslednej rozprávke, keď herci rozdeľujú publikum na fanúšikov chlapcov z Trenčína a dievčatá z Nitry, čím oživuje málo atraktívnu predlohu. Myslím si, že zbytočne a stereotypne sú rozprávky oddelené nočnou dobou, počas ktorej obecenstvo znázorňuje spánok chrápaním. Hoci ide o škôlkovinku, teda predstavenie pre najmenších, herci ho hrajú s plným nasadením a neskrývanou radosťou.

Bratislavské Teátro Neline, vedené Nelou Dušovou, obnovilo a upravilo svoj hudobný projekt Šeherezáda N. Rimskeho-Korsakova, uvádzaný v spolupráci so Slovenskou filharmóniou. Ide o tzv. Rodinné koncerty, ktoré so znalosťou problematiky a s vtipom moderuje herec M. Vanek. Klasické hudobné dielo je dotvorené vizuálnym príbehom (výtvarníci M. Duša, M. Matlovičová). Ojedinelý projekt (dirigent R. Štúr) mal obnovenú premiéru 4. 11.

Po Bratislave a Košiciach inštaloval bratislavský Divadelný ústav svoju rozsiahlu výstavu Divadlo – vášeň, telo, hlas v Etnografickom múzeu v Martine. Výstava zachytáva v celej šírke vývin divadelníctva na Slovensku, najmä s dôrazom na jeho profesionálnu oblasť. Väčšia pozornosť je venovaná stredoslovenským divadlám a medzi nimi aj bábkovým divadlám v Žiline a v Banskej Bystrici. Návštevníci majú možnosť obdivovať aj originálne bábky Stražanovcov. Výstava potrvá do konca marca 2007.

Katka Hegedűsová je od roku 1992 riaditeľkou Bábkového divadla v Košiciach. Postupne prebrala aj funkciu dramaturgičky. Počas jej pôsobenia vznikla pri divadle aj scéna Jorik, zameraná na činoherné inscenácie svetovej klasiky a jej zásluhou prišlo ku generálnej prestavbe a prideleniu nových divadelných priestorov pre košické bábkové divadlo. Pretože sa dámam nepatrí prezrádzať ich vek, pripomeniem iba v zátvorke jej narodeniny. (23. 12.). Srdečne gratulujem!

Marianna Kysučanová (23. 11. 1946) bola bábkoherečkou nitrianskeho BD od roku 1970. Vytvorila viacero hlavných postáv v klasických a moderných rozprávkach. K jej životnému jubileu jej gratulujem. V týchto dňoch odchádza do dôchodku.

* V Trenčíne zomrel Jaromír Starý (17. 6. 1922 – 5. 9. 2006), ochotnícky bábkar. Od roku 1948 viedol Bábkarský súbor Detvák, s ktorým bol aj v Chrudime (1954) a na niekoľkých celoslovenských prehliadkach. Česť jeho pamiatke.

Loutkář 6/2006, s. 256.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.