Loutkar.online

LD Kašpárkova říše: Za Břetislavem Smyslem

Před několika lety jsme v našem amatérském loutkovém divadle Kašpárkova říše ve Slovanském domě v Olomouci uváděli dramatizaci známého příběhu z Kiplingovy Knihy džunglí. Je tam v závěru scéna, kdy Mauglí, už dospělý, odchází mezi lidi a loučí se s vlky, medvědem Balú, černým pardálem Baghírou a dalšími přáteli z džungle. „Nezapomeňte na mě!“ volá. Postava Mauglího byla jednou z velkých rolí Břetislava Smysla. Když hrál tuto scénu, hlas se mu chvěl dojetím a v očích měl opravdové slzy…

Vybavilo se nám to 31. března v obřadní síni olomouckého krematoria, když jsme se s RNDr. Břetislavem Smyslem loučili. Odešel ve věku nedožitých 60 let a jeho práce v oboru toxikologie a soudního lékařství zhodnotí odborníci. My však vzpomínáme na kamaráda, který si i při své náročné profesi našel čas na našeho společného neobvyklého koníčka – hraní loutkového divadla pro potěšení i poučení dětských diváků.

Byl opravdu dlouholetým členem Kašpárkovy říše – už v padesátých letech se na programech divadélka objevuje v roli chlapce Vašíka z Křídové pohádky ing. Františka Čecha. Jeho jméno si spojujeme např. i s princem v Popelce a Dlouhém, Širokém a Bystrozrakém, s Ivanem v Koníčku Hrbáčkovi, s rytířem v Chytré princezně, s Luciperem v Pekelné nudě, s čarodějem v Kocouru v botách, s drakem v Líném Honzovi. Jako chlapec mluvil mravenečka Nezbedu v Kainarově Zlatovlásce, a když jsme se o patnáct let později k této pohádce vrátili, byl už Jiříkem. Těšil se, že si jednou zahraje i starého krále.

To už se mu nesplní. Černá stěna v obřadní síni se neúprosně zavřela. Ale my loutkáři, kteří na Břeťu budeme vděčně vzpomínat, to vidíme jinak: přešel do říše pohádek. A tam se nestárne ani neumírá…

Děkujeme, Břeťo. Nezapomeneme.

Loutkář 4/2006, s. 152.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.