Loutkar.online

Malíková, Nina: Petr Matásek

Petr Matásek (17. 4. 1944–25. 7. 2017)

Patřil mezi přední české současné (nejen loutkové) scénografy. Vystudoval Střední uměleckoprůmyslovou školu v Praze a scénografii na Katedře loutkového divadla na Divadelní fakultě Akademie múzických umění v Praze. Byl výtvarníkem a šéfem výpravy Středočeského loutkového divadla na Kladně a Divadla dětí Alfa, od roku 1974 pak šéfem výpravy v Divadle DRAK v Hradci Králové. Spolupracoval s českými loutkovými divadly (především s Naivním divadlem Liberec, ale i pražským Minorem) i zahraničními loutkovými scénami (např. USA, Austrálie, Japonsko). Jeho schopnost mezidruhového přesahu v oblasti loutkového i činoherního divadla zasahovala do tvorby nejen pro loutková divadla, ale i do řady činoherních a operních scén. Do historie moderního českého loutkového divadla se zapsal zejména inscenacemi, které jako výtvarník spoluvytvářel s režisérem Josefem Kroftou v Divadle DRAK, mj. Šípková Růženka (1976), Zlatovláska (1981), O Popelce (1982), Sen noci svatojánské (1984), Píseň života (1985). Od roku 1990 byl pedagogem kabinetu scénografie katedry alternativního a loutkového divadla Divadelní fakulty Akademie múzických umění v Praze (v r. 2003 byl jmenován profesorem), kde vychoval celou generaci českých i zahraničních studentů-výtvarníků. Jeho výrazný výtvarný rukopis, schopnost sdělovat obrazem závažná témata a umět rozvíjet režijní nápady, měly ohlas i v zahraničí, kde působil nejen jako scénograf, ale i jako režisér a především pedagog. Byl nejznámějším českým výtvarníkem loutkářského oboru současnosti. Jeho tvorba je zařazena do stálé expozice v Národní galerii ve Veletržním paláci v Praze.

Odchodem Petra Matáska se uzavírá působení okruhu mimořádné generace významných loutkářských osobností, které formovaly podobu moderního českého loutkového divadla druhé poloviny 20. století s přesahem do současnosti. Petra Matáska znali díky jeho práci diváci v Evropě i za mořem a návštěvníci řady výstav, kde prezentoval nejen vlastní divadelní i volnou tvorbu, ale kde byly jeho loutky a scénografie součástí souborných výstav vypovídajících o podobě současného českého loutkového divadla i o osobitém výtvarném vidění loutek a prostoru tohoto divadelního druhu.

Jeho místo při formování moderního českého loutkového divadla – a to nejen v oblasti scénografie – je nezastupitelné.

Loutkář 3/2017, p. 103.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.