Loutkar.online

převzato: Štáchová, Helena

Helena Štáchová (18. 11. 1944–22. 3. 2017)

Divadelní ředitelka, autorka, režisérka, dlouholetá interpretka Máničky a bábinky Helena Štáchová se navzdory dlouhému boji s těžkou nemocí do poslední chvíle věnovala divadlu, jemuž zasvětila svůj profesní i osobní život.

Do Divadla S+H nastoupila jako elévka. Po roce odešla studovat na loutkářskou katedru DAMU a po jejím absolvování (1966) se stala členkou divadla. V následujícím roce převzala od Boženy Welekové postavu Máničky a stala se tak její třetí interpretkou. Na počátku 70. let pro ni Miloš Kirschner ještě vytvořil novou hrdinku, paní Kateřinu Hovorkovou alias Mániččinu bábinku. Jejich party přirozeně ovládala i v cizích jazycích.

Helena Štáchová byla kromě své původní herecké profese také mimořádně literárně činná – psala hry pro děti i pro dospělé, které byly uváděny doma i v zahraničí. Své hry sama režírovala a několik let se starala také o profil divadla, a to jako jeho dramaturgyně. Jako autorka nebo režisérka je podepsána pod bezmála dvaceti inscenacemi, účinkovala v takřka sedmdesáti titulech z repertoáru Divadla Spejbla a Hurvínka, kterému zůstala po celý život věrná.

Nepůsobila ovšem pouze v divadle, ale i v rozhlase, dabingu (Líza Simpsonová, Míša Kulička atd.) a v televizi. Společně s Milošem Kirschnerem natočila nesčetně gramofonových desek, kazet a CD a v této činnosti pokračovala i s Martinem Kláskem, jehož Kirschner vybral jako svého nástupce. Byla také autorkou knih, televizních scénářů i scénářů pro zvukové nosiče.

Po smrti Miloše Kirschnera v roce 1996 byla jmenována ředitelkou Divadla S+H a v roce 2008 vyhrála osmiletý soudní spor o práva na obě loutky, čímž divadlu zajistila další existenci. V roce 2013 převzala pro Divadlo Spejbla a Hurvínka cenu Thálie za mimořádný umělecký přínos v oblasti loutkového divadla.

Převzato z nekrologu poskytnutého Divadlem S+H a databáze IDU, redakčně upraveno.

Loutkář 2/2017, p. 100.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.