Loutkar.online

Malíková, Nina: Uherův pohled za zrcadlo

Na redakční stůl s jistým zpožděním doputovala publikace Pavla Uhera Čo je za zrkadlom s podtitulem Poznámky a úvahy o dramatike (nielen) bábkového divadla, kterou vydala v r. 2012 Vysoká škola múzických umění v Bratislavě. Pavla Uhera není asi třeba dlouze představovat – absolvoval režii a dramaturgii na loutkářské katedře DAMU v Praze, působil jako režisér V KBD v Banské Bystrici a v ŠBD v Bratislavě, v bratislavské televizi a po svém odchodu do zahrančí v Schwarzes Theater Zurich a pak Schwarzelicht Theater Augspurg jako režisér i herec. Po svém návratu režíroval v Divadle Lampion na Kladně a posléze zakotvil na několik let jako dramaturg Bibiany v Bratislavě.

Útlá publikace je věnována především posluchačům (nejen režie a dramaturgie) VŠMU v Bratislavě, na které učí. Už v jejím názvu, stejně tak, jako v celé knížce, si autor pohrává s několika metaforami spojenými s divadlem i literaturou, která je v řadě případů výchozím materiálem pro divadelní texty. Divadlo je zrcadlem své doby a Pavel Uher se snaží dobrat toho, co je za tímto odrazem naší skutečnosti, jak o ní vypovídá dramaturgie využívající jak divadelních textů, tak literárních (a filmových) předloh. Knížka má dvě části, z nichž první je rozbor právě oblasti dramaturgického hledání materiálu pro divadelní inscenaci – zabývá se pohádkou (lidovou i umělou), pohádkovým románem, pověstí a baladou i fantasy literaturou, pohádkou v komedii dell´arte, pohádkami v hudbě a klasickými dramatickými pohádkami. Výčet citovaných děl (někdy i s odkazy na konkrétní inscenace) svědčí o autorově sečtělosti a širokém přehledu o literatuře a literatuře pro děti zejména, ale současně i o dění na světové divadelní scéně.

Nejde však jen o dramaturgii. Pavel Uher předkládá i vlastní názor na postavení současného loutkového divadla a znovu upozorňuje na filosofický potenciál loutky, jehož využívá v současnosti s velkou invencí právě divadlo neloutkové. (Ostatně právě tyto partie jsou zajímavým materiálem a východiskem pro polemiku i pro ty, kteří se hlouběji zabývají stavem současného českého loutkového divadla.)

Ve druhé části zmíněné publikace jsou eseje věnované jednotlivým osobnostem (mj. Maeterlinck, ale i Ende a samozřejmě je zmíněn i autor Alenky za zrcadlem – Lewis Carroll…) a jejich impulsům pro oblast režie i dramaturgie.

Uherův text doprovázejí kresby významné slovenské scénografky, výtvarnice a profesorky scénografie na Katedře loutkového divadla v Bratislavě – Anny Cigánové, kterou s autorem spojuje i řada společných prací právě pro loutkové divadlo.

Loutkář 3/2014, p. 6.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.