Loutkar.online

Kosová, Petra: Pimprlení 2011

Čím dál lépe se daří oblastní přehlídce společné pro Plzeňský a Karlovarský kraj. Jmenuje se Pimprlení a úspěšně se nakonec zabydlela u plzeňského Loutkového divadla V Boudě, které sídlí v pobočce městské knihovny na sídlišti Skrvňany. Spojení pořadatelského sdružení Centrum Johan a Boudy je v mnoha ohledech šťastné. Bouda dokáže vytvořit vstřícné a přátelské zázemí, včetně baru s dobrotami jejich vlastní výroby. Atmosféra přehlídky je pro chuť setkávat se mimořádně důležitá, takže ta bábovka kus za 3 káčé a chlebíček za bůra mají svou váhu i v duchovním slova smyslu.

Bouda je soubor, který se věnuje tradičnímu marionetovému divadlu a současně má za sebou i několik výprav i do jiných končin loutkového divadla, takže její členové, často po generace vázaní na soubor, jsou otevření a v tomto ohledu i klíčoví pro zprostředkování komunikace se všemi typy loutkových divadel. Pimprlení totiž už několik let marně usiluje o kontakty s tradičními soubory v regionu, ty ale zatím o přehlídku a setkávání zájem nemají. Ale letos už Bouda jeden soubor přemluvila, tak se snad blýská na ještě lepší časy!

A co program Pimprlení nakonec nabídl:

Divadlo Flajšplyš, Praha: Kdo chodí na gotthaj?

Na Pimprlení se čas od času objevuje pražský host. Účast vysvětluje buď pověstí Pimprlení jakožto otevřené přehlídky bez předsudků – nebo se mu nehodí termíny jiných přehlídek, což byl důvod k cestě do Plzně i pro Flajšplyš.

Flajšplyš je divadlo studentů různých VŠ a různých divadelních a hudebních zkušeností. V inscenaci Kdo chodí na gotthaj? se rozhodlo popasovat s tématem touhy po věčném mládí. Na začátku představení se herci jeden po druhém představují a říkají, po čem touží. Sympatické entrée. A pak prostřednictvím předmětů, často hraček, ale i autorských loutek, rozehrávají v trochu jiné rovině starý příběh o splněných přáních, hlavně o přání věčného mládí a nakonec o uvěznění Smrti a co z toho vzejde, v jejich pojetí až nerovnováha vesmíru. Proto v závěru Smrt pouštějí z klece. A ukazuje se, že věčně mladé umějí být asi jen hvězdy show businessu, jmenovitě Karel Gott. Ovšem, když by příběh popsal někdo jiný, zněl by možná trochu jinak. Protože koncepce a její naplnění zcela jasné nejsou, stejně jako čtení některých postav. Kupříkladu bůh, alias řezník z Libně, kovář, nebo Gott v podobě gumové panenky s holou hlavou. Někomu nejasnosti nevadí, jiní se ztrácejí. Příběh je někdy hůře čitelný, protože je místy zahlcený a nedotažený buď nedůsledným vedením hraček, nebo nedostatečným vnímáním toho, co opravdu hraje na jevišti a má za dané situace prioritu. Divadelní prostředky jsou někdy velmi účinné – třeba využití „TV obrazovky“ vystřižené do kartonu a překryté mikrofólií, takže může dojít k protržení křehké blány-brány a vlití mediálně pokřiveného světa do reality.

Hraje se s odkrytým vedením hraček (panenka, mončičák…) či loutek. Krásná je loutka Smrti, což je maňas v podobě hadovitého ještěra, méně nápadité je prase (vepřová) na tyči, naopak vydařený je fór s holubem (holubovou), kterému ukroucená hlava zatáhnutím šňůrky přistane hravě zpět. Kostýmy a scéna, v podstatě stůl a na něm miniparaván jsou v jednotě a funkční, hraje se i činoherně nebo s loutkami v prostoru před stolem. Někdy hrají Flašplyšové důsledně, jindy nepozorně, ruce kryjí předměty, není s nimi hráno jako s loutkami – vodič hraje současně s loutkou-hračkou, nebo hračku jen drží a hraje sám. Občas herci zapomínají, že vše, co je na jevišti, nese významy.

Po straně je malá kapela, hudebně dobře vybavená, přesto pěvecká čísla vyzněla velmi rozpačitě. I rozladěný zpěv je nutné použít záměrně. Jinak je potřeba zpívání dobře nazkoušet, zvláště když má nést společně s choreografií další sdělení. Soubor si je vědom nedostatků a bude se jimi zabývat.

Lektoři inscenaci nominovali na Loutkářskou Chrudim, protože inteligentně a poučeně nakládá s tradiční látkou, ve zvolených prostředcích občas pravda vázne, někdy je originální, jindy tápající, ale na každý pád je osobitá.

Představení se oproti očekávání účastnily malé děti, které v knihovně prožívaly „Noc s Andersenem“. Díky tomu se rozhořela debata, nakolik je zmíněný kus vhodný pro děti, když Smrt v závěru nožem uřízne hlavu panence. Učitelky prožily spolu s dětmi menší hysterický šok; děti asi menší, než se učitelky obávaly. Poučení: bylo by lepší udávat u inscenací věkovou adresu i při oblastních kolech, zvláště když je přehlídka přístupná veřejnosti.

Tyan Dýšiná, Ves Touškov: Komediant boží

Dva herci rozdílného temperamentu a naturelu se rozhodli vyprávět příběh Františka s Assisi. Před i po prozření. Vycházejí volně, leč hojně z textu Daria Fo Svatý komediant František. Přijíždějí jako kejklíři, postaví z dřevěné káry scénu a začnou hrát. Jak František pomáhal strhávat křesťanské zvonice, až jednou sám vlétl do zvonu a pak se změnil. A po lítých bojích a mejdanech dostal vnuknutí opravovat chrámy Páně a pak i církev. A ta neměla zprvu pochopení pro jeho chuť k chudobě a objímání malomocných a lásce ke zvířatům, třeba i vlkům. Ale se stoupající Františkovou popularitou začala být nakloněna k lecčemu, třeba i k uznání jeho asketického řádu. Konec chybí. Zatím.

Aktéři se snaží vyprávět příběh svatého lehce jarmarečním stylem, přitom ale hlouběji pracují s vnitřním světem hlavní postavy, i s dobou Františka z Assisi, a s tím, jak na něj pohlížel tehdejší svět. Jak vnímalo okolí člověka, který se z dostatku až přebytku a arogance obrátil k pokoře, ke službě všemu živému, k lásce k veškerenstvu. Inscenace je rozpracovaná, v pokročilé fázi, ale inscenátoři zatím teprve kráčí tvorbou k ujasnění tématu a tedy i k pointě, ještě nemají za sebou závěrečný boj.

Hraje se činoherně i krásnými loutkami a mnohoúčelovou scénou, která se zatím ovšem trochu vzpírá, herci si ji zkoušením potřebují více ochočit. Loutky jsou totemové, marionety, plošné, masky… Různorodé typy loutek odpovídají jejich obsazení a významu v příběhu. Krásná je maska papeže, tělo vtipně představuje paraván, ovšem problematické jsou dlouhé ruce: tyče s pařáty na konci. Není poznat, zda chce papež obejmout či hrozit či rozsápat, ruce se převážně bezradně komíhají. Jinak jsou loutky po výtvarné stránce výtečné do detailů: přesně vybraná větvička pro ocásek vlka, suk ve dřevě jako ústa mnicha, relaxační ptáci…

Výtvarně byla inscenace na letošním Pimprlení nejvyspělejší. Zatím je nevyvážená energie herců, razantnější a zkušenější Černík si poradil s nedostatky improvizací, Petr Brůček, introvertní a ve výrazu střídmější František, více váhal a někdy se i trochu vzdával.

Tyan se ještě musí zkoušením dobrat k větší suverenitě v orientaci v textu, k jasnějšímu názoru vzhledem k pojmenování tématu a k větší přesnosti v práci se scénou a loutkami. Už teď ale působí inscenace velmi slibně. Proto získala nominaci na LCH.

Habakuk Ostrov: Šikula Paleček

Po dlouhé době a přemlouvání spolupořádajícího LD V Boudě přijel poprvé na Pimprlení soubor Habakuk z Ostrova. Konečně se tedy po letech objevil na oblastní přehlídce soubor z Karlovarského kraje! Přivezl klasickou pohádku o Palečkovi.

Habakuk je typově nejspíše sousedským divadlem. Jak vznikl? Část ochotnického souboru se odhodlala k založení loutkářské sekce. Odvážně. Prozatím jsou její členové, logicky, silnější v činoherních partech. Ovšem svět loutek je natolik podmanivý, že stojí za dobývání, jak vyplynulo z popovídání s porotou. Navíc soubor si byl vědom, že teprve začíná orat loutkářskou líchu, takže o připomínky a diskusi stál. Problematický je zatím přístup ke scéně i loutkám a hlavně k divadelní akci, která většinou chybí. Některé dekorace, které nemají žádnou podstatnou funkci, jsou zatím spíše jen překážkou pro herce, kteří o ně zakopávají. Spoustu klíčových momentů příběhu odvypráví herci a loutka Palečka spíše statuje. Chybí také cit pro divadelní zkratku, příběh se někdy utápí ve zbytečném doslovování. Je to pochopitelné, Habakuk teprve sbírá základní loutkářské zkušenosti. A právě krajské přehlídky by mu měly napomoci popovídáním s lektory a s ostatními divadelníky, a také třeba doporučením tvůrčích dílen. A sledováním kolegů, potažmo inspirativních představení. Organizátoři i divadelníci zvali vřele Habakuk na příští ročník Pimprlení. Snad opravdu přijede.

LS Divadlo V Boudě, Plzeň: Zlatovláska

Bouda si vybrala text Josefa Kainara a v publiku velmi poučeném to místy zavřelo: byli tací, kteří výběr marionet k tomuto textu považovali za nevhodný. Jiní vzpomínali na mnohá jiná zpracování Kainarova poetického textu. Právě v poetičnosti může být zakopaný první pes. Nikoli v případě Boudy. Interpreti svedli poctivý a úspěšný zápas s verši, takže dialogy působí přirozeně, nešroubovaně.

Inscenace doslovně, vlastně činoherně – kam až marionety dovolí – ilustruje text. To je první potíž, lze se ptát: proč potom hrát s loutkami? Bouďáci čerpají z fundusu a ohromují výpravností malovaných kulis. Loutky vodí bravurně. Příliš se ale soustředí na propracování detailů bez ohledu na jejich význam pro celek. Pak inscenace ztrácí temporytmus a obtížněji buduje napětí, protože není tak docela patrné, co je opravdu důležité. A tím pádem chybí i prostor pro kontrast, střídání nálad a změny dynamiky děje. Na druhou stranu se Boudě daří důmyslně vystavět některé jednotlivé scény: na hradě zlého krále od počátku působí zlověstně na kraji scény mříž v bráně, která v závěru hrozivě zapadne a červené světlo a zvukový efekt vykreslí popravu psíčka a Jiříka. Silné. Jindy si ale Bouďáci tolik hlavu nelámou: Jiřík hledá perly na scéně, tam taky svolá mravence a pak si zaleze pro náhrdelník za výkryt. Na takové podvůdky je soubor příliš zkušený.

Hudba je z playbacku, nejvíc si jí diváci užijí při poměrně dlouhých přestavbách, kdy se zatáhne opona. Inscenace opět ztrácí dlouhým čekáním temporytmus.

Soubor jako jeden z mála dobře ovládá řemeslo vedení loutek. V tom patří, a to i měřeno celostátní konkurencí, k čestným výjimkám. Proto lektoři „Zlatovlásku“ doporučili do programu LCH.

Součástí programu Pimprlení byla i dvě inspirativní představení. Původně měla vystoupit herečka Alfy Milena Jelínková se Slepičí pohádkou, protože ale onemocněla, zaskočilo plzeňské Divadlo Kuba s inscenací Není drak jako drak, navíc podle původního plánu zahrálo i Mňam pohádky. Byl to dobrý tah. Kromě inspirace pro divadelníky posilují doprovodná představení další efekt. Bouda totiž přehlídku inzeruje ve svém programu. A protože sídliště Skvrňany je smutným příkladem kulturního úhoru, znamená Pimprlení v okrajové a zmrtvělé části města přeci jen větší událost, než v kontextu celé, kulturně dosti sycené Plzně. A místní diváci toho využívají.

Pimprlení má vizi a snaží se ji naplňovat. Doufejme, že se k Habakukovi časem postupně přidají i další nedůvěřiví loutkáři a přehlídka bude čím dál vyhledávanějším místem ke každoročnímu setkání loutkářů nejen z regionu. Podmínky a chuť na to má.

Loutkář 3/2011, p. 137–138.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.