Loutkar.online

Vojíková, Silvie: Triumfální apoteóza zla

Dramaturgie loutkohry Jihočeského divadla se dosud zaměřovala výhradně na dětské tituly. Tento trend porušil umělecký šéf Zdeněk Jecelín variací na Stevensonovu novelu Podivuhodný případ doktora Jekylla a pana Hyda, kterou pro zdejší ansámbl sepsal spolu se svým bratrem Pavlem a nastudoval pod názvem Dr. Jekyll a Mr. Hyde.

Příběh je přenesen do současnosti: věhlasný doktor Jekyll pracuje jako plastický chirurg, který se zabývá výzkumem léku, zdokonalujícím lidský vzhled. Namísto skalpelu chemie. Lék má však vedlejší účinky: probouzí v člověku ty nejskrytější zvrhlé touhy. Jekyll zprvu užívá “lék” pro odreagování se od celodenní práce a navíc ho láká beztrestně vyzkoušet dosud zapovězené. Když se události vymknou jeho kontrole, zápasí se svým probuzeným bestiálním já, které ho nakonec proti jeho vůli ovládne. Jekyll podléhá a pomocí léčebné dávky podléhá i jeho přítelkyně Daniela (bytost do té doby andělsky neposkvrněná). A oba jsou neskonale šťastni při společném páchání zločinů.

Jekyllovo vzpomínání koncipuje režisér Zdeněk Jecelín jako prokomponovaný útvar: pracuje s filmovými dotáčkami, stínohrou a stylizovanými tanečními pasážemi. Ve filmových dotáčkách se objevuje mj. motiv zlověstně číhající černé kočky, která uniká z domu do ulic – stejně jako se Jekyll vydává do nočního velkoměsta hledat své oběti. Stínohra slouží zejména k zobrazování akčních scén, v tanečních obrazech figuruje Jekyllova přítelkyně (Jana Vanýsková). Jecelín si vypůjčuje atributy hororu, detektivky, psychologického dramatu i parodie. Parodizující linii podtrhuje gangster Lennon (Jiří Šponar), přehnaně hysterický a holdující za každé okolnosti zmrzlině, a dvojice přihlouplých a naivních sester, které jsou chorobně posedlé kultem krásy. Přesnou dávkou nadsázky je obdařily Lenka Pokorná a Denisa Posekaná.

Dvojroli Jekylla a Hyda ztvárňuje Lukáš Langmajer. Veškeré události komentuje takřka bez emocí a bez stopy lítosti. Langmajerovi se příliš nedaří postihnout patřičný rozdíl mezi seriózním lékařem a zvrhlým násilníkem. Jeho Jekyll i Hyde zaujímá spíše pozici nezúčastněného pozorovatele.

Veškeré obscénnosti, páchané Hydem, se odehrávají za paravánem se žaluziemi, jako by měly být skryty před každodenností a pohoršením veřejnosti. Do doby, než Hyde poprvé vraždí, se tyto výstupy odehrávají pomocí loutek (hlavně maňásků). Ne vždy je však použití loutek funkční. K nejefektivnějším loutkovým scénám patří dialog mezi Jekyllem a Hydem a Hydovo brutální vraždění, při němž se plynule prolínají činoherní výstupy s loutkami. V závěru Hyde odkrývá společně se svou přítelkyní obludárium, v němž jsou jako v depozitáři vystaveny všechny jeho oběti. Zároveň míří pistolí směrem do diváků. Kdokoli se může stát další Hydovou obětí.

Režie se přikloňuje k činohernímu pojetí, což neprospívá hereckým výkonům – zejména psychologické pasáže nevyznívají příliš autenticky. K poněkud rozpačitému dojmu z vizuálně zajímavě zpracované inscenace přispívá i žánrová roztříštěnost. Sympatická je snaha rozšířit repertoár loutkohry o titul pro dospělé – bohužel zapojení loutek působí občas samoúčelně.

Silvie Vojíková

Loutkohra Jihočeského divadla České Budějovice

Pavel a Zdeněk Jecelínovi: Dr. Jekyll a Mr. Hyde

Režie: Zdeněk Jecelín

Dramaturgická spolupráce: Pavel Petr Procházka

Výprava: Matěj Němeček j. h.

Hudba: Martin Horáček j. h.

Choreografie: Lenka Vágnerová j. h.

Premiéra 15. 11. 2008, psáno z reprízy 26. 1. 2009.

Loutkář 1/2009, p. 19.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.