Loutkar.online

Drtina, Michal: Inspirativní regionální přehlídky

Loutkářská Chrudim je jedním z nejstarších amatérských loutkářských festivalů na světě. Stala se setkáním loutkářů, místem konfrontace různých přístupů a postupů, příležitostí ke vzdělávání. Pravidelně jsou do programu zvány profesionální loutkářské soubory jako součást dalšího programu a profesionální loutkáři jako vedoucí dílen a seminářů. Festival je koncipován jako laboratoř, z níž čerpají inspiraci amatérští i profesionální tvůrci.

Hlavní program tvoří amatérské soubory, které jsou vybírány na základě nominací porot krajských přehlídek a výběrem z doporučených inscenací programovou radou festivalu. V letošním roce se takových přehlídek uskutečnilo jedenáct, dvě v Praze, po jedné v Turnově, Plzni, Strakonicích, Svitavách, Hradci Králové, Lounech, Brně, Opavě a Třebíči. O zařazení do programu Loutkářské Chrudimi se na nich ucházelo 78 amatérských souborů. Jaké tedy byly krajské postupové přehlídky v roce 2018?

Letos jsem zhlédl program čtyř z nich. Víc se bohužel stihnout nedá, protože všech jedenáct přehlídek se koná v průběhu pěti víkendů od konce března do konce dubna a z toho jeden víkend jsou Velikonoce. Ale pro jakýsi přehled o tom, jak jednotlivé soubory tvoří, je to dobré.

Vyleštěný Turnovský drahokam

Standardně dobrou úroveň měla turnovská přehlídka. Jelikož bývá první a většinou se nekryje s jinými přehlídkami, jezdím sem pravidelně již několikátý rok. Mohu tedy mít radost z toho, když vidím, jak se některé soubory zlepšují. Abych byl konkrétní: potěšil mne například soubor Šíro z Lázní Bělohrad, který přivezl inscenaci Co viděly vlaštovky. Problémů měla inscenace mnoho, ale soubor se ukáznil a stále se zdokonaluje v loutkoherectví i ve vytváření atmosféry jednotlivých situací. Taktéž na hercích Divadla Na kliku z Liberce bylo vidět, že o připravovaných inscenacích přemýšlejí na základě nových zkušeností ze seminářů a dílen, na které pravidelně jezdí. Věra Motyčková a Matěj Bereckei si vybrali ke své úpravě pohádku O kohoutkovi a slepičce a k ocenění byla nejen hra protagonistů, ale i režijní nápady, a především kolo “skládačka”, které tvořilo velmi zajímavě využitý scénický prvek.

Dobrou úroveň si udržují soubory ze základních uměleckých škol, ať je to Chlumec nad Cidlinou, nebo ZUŠ Turnov, a již několik let je stálicí této přehlídky Ruda Hancvencl z jabloneckého Vozichetu, který každoročně překvapuje tématy, jež si pro své one man show s písničkami vybírá. Tentokrát originálně zpracoval části Bible a uvedl inscenaci Bůhví, jak to bylo. Vlastně je skvělé, jak Ruda o svých autorských textech přemýšlí. Po právu sklízí úspěch i mezi loutkářskými profesionály. Loni hrál s úspěchem v doprovodném programu na Mateřince a na Spectaculu Interesse, letos na Skupově Plzni.

Středočeské klání – odklon od tradice

Abych ale řekl pravdu, měl jsem letos největší radost na přehlídce středočeských loutkářů v Kobylisích, kde vystupují zejména tradiční soubory jako například Tradiční loutkové divadlo Zvoneček, Javajka Neratovice, Loutkové divadlo Jiskra z Prahy nebo Loutkářský spolek Před Branou z Rakovníka. Právě na tomto souboru je vidět velký pokrok, především zásluhou režiséra, herce a muzikanta Zdeňka Turka. Uvedli zde pohádku Kašpárek a čerti na lidové motivy, kterou režisér doplnil o činoherní rámec a k níž napsal texty písniček. K vidění tak byla herecky i loutkově dobře odvedená pohádka, bohužel mimo soutěžní program. Celý festival by však mohl nést podtitul Festival Jakuba Hojky. Tento mladík zde figuroval v roli režiséra nebo protagonisty hned ve čtyřech inscenacích. V současné době vytváří inscenace pro mateřskou Ilegumovu divadelní společnosti, ale spolupracuje i se Zvonečkem a s Jiskrou a vliv jeho divadelního myšlení je u těchto souborů znatelný. Především Jiskra opustila po dlouhých letech loutkářskou lávku, hry Petra Slunečka i oddělenou interpretaci a vydala se novým směrem pod autorskou a režijní taktovkou právě Jakuba Hojky. Jejich inscenace Popelka byla z mého pohledu pro tento soubor krokem správným směrem, třebaže jsem nesouzněl s autorskou úpravou pohádky, ve které je spíše akcentován vzhled Popelky než její vlídnost a dar schopnosti odpuštění. Inscenace také degraduje pojetí kouzelné kmotřičky. To však nemění nic na tom, že mne směřování souboru velice potěšilo a slibná je i chuť a energie, kterou do své tvorby vkládá Jakub Hojka. Pokud dokáže ve svých autorských projektech zkrotit přemíru nápadů, které z něj doslova srší, a začne je využívat ku prospěchu tematického sdělení, můžeme se od něj ještě dočkat velmi zajímavých projektů. Ostatně inscenace Malenka, kterou v Kobylisích uvedl, k tomu má na rozdíl od Pražských pověstí výrazně nakročeno.

Překvapením přehlídky bylo Divadlo Na Háčku, za kterým se skrývají učitelka Jitka Míčková a lektorka Barbora Hrnečková (Kolářová). Představily se s vlastní dramatizací knihy Wolfa Erlbrucha Medvědiv pod názvem Jarní medvědiny. Dobrá literární předloha není vždy jistotou, že se dramatizace povede, ale v tomto případě se tak stalo a k vidění byl poetický mini příběh medvěda, kterému došlo, že se chce stát medvědím tátou. Příběh je sice uvozen neuzavřeným rámcem maminky uklízející hračky v dětském pokoji, ale skvělá animace, promyšlený zvukový plán inscenace i závěrečná dílna pro děti vytvořila jednotný a vyvážený celek.

Západočeské loutkářství potvrdilo svou dobrou pověst

Třetí přehlídkou, kterou jsem viděl, bylo Plzeňské pimprlení. To patří společně s turnovskou a královéhradeckou přehlídkou k těm, které si dlouhodobě drží velmi dobrou účast souborů a především úroveň, což ukázal i letošní ročník. František Kaska o ní napsal: Přehlídky se nakonec zúčastnilo jen pět souborů se šesti inscenacemi. Kvantita však byla do značné míry nahrazena kvalitou, ať už v “barevnosti” dramaturgie, žánrů, či v kvalitě provedení. Žádný ze souborů nebyl nováčkem. Díky Horažďovickým se na plzeňskou přehlídku již vloni výrazněji vrátilo divadlo hrané dětmi. Bouda je léta představitelem tradičního divadla v moderním kabátě, plzeňský soubor Rámus reprezentuje angažované syntetické divadlo využívající především hraní s předměty. A karlovarské Divadlolo přináší především osobité herectví Vladimíra Benderského a pokus o uchopení závažných témat.

Já na plzeňské přehlídce obdivuji především soubor Rámus. Jejich inscenace zde bývají ještě syrové, a i když jsou hodnoceny dobře, soubor na inscenacích po připomínkách poroty či diváků dále pracuje a cizeluje je. Škoda, že se takový proces nekoná u více souborů.

Brněnská přehlídka

K těm menším přehlídkám patří i poslední z mnou viděných, tedy brněnská. O rozšíření krajských postupových přehlídek loutkového divadla na Moravě se již dlouho mluvilo. Stalo se tak v loňském roce díky nadšení Tomáše Doležela z Labyrintu SVČ Lužánky. A zdá se, že to nebyla práce marná, protože v loňském i letošním roce byl z této přehlídky doporučen soubor Civáramo ze ZUŠ Veselí nad Moravou, tentokrát s inscenací Na cestě. Což je poetická interpretace japonského příběhu, který divákům přibližuje odlišnost v myšlení lidí žijících v jiné kulturní oblasti. Soubor zaujal jednoduchostí scény i loutek, pečlivým spojením zvukové složky v inscenaci a soustředěnou prací dospívajících aktérů.

O ostatních přehlídkách najdete informace na webu Loutkáře a o těch nejzajímavějších inscenacích se dočtete v reflexích z Loutkářské Chrudimi.

Pro mne osobně je tento ročník postupových přehlídek zajímavý, a to nejenom tím, že z každé regionální přehlídky je v programu zařazen minimálně jeden soubor, že z devatenácti inscenací hlavního programu jich je polovina adresována dětem od deseti let a z nich tři mládeži dokonce až od čtrnácti. Inscenace vybrané do programu jsou z mého pohledu v mnohém inspirativní, některé výběrem tématu, jiné zpracováním či pouhým nápadem. Ale jako celek tvoří dostatečně široký podklad k diskusím, které se o nich v rámci festivalu povedou.

Loutkář 2/2018, p. 86–87.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.