Loutkar.online

Vondráková, Adéla: Workshop Agnés Limbosové: loutky vs. objekty

Ne nadarmo se DAMU přezdívá Bradavice. Studenti se v budově zorientují zpravidla těsně před absolutoriem a do té doby s neutuchajícím nadšením objevují nejen nové a nové (menší a menší) učebny, ale i celé trakty, schodiště a dosud neobjevené katedry. Kromě toho se tu občas dějí i dost zvláštní a zajímavé věci.

Prezentace výsledků workshopu s Agnès Limbosovou se konala v jiné místnosti, než bylo avizováno, a nikdo netušil kde. Jedna z vlastností kouzelných světů ale je, že vše se v pravý čas prostě zjeví. Všechny učebny DAMU jsou “Komnatou nejvyšší potřeby” – pokud člověk dostatečně dlouho hledá, najde, co potřebuje (ať už je to cokoliv).

V učebně R111 bylo tentokrát skutečně pozoruhodné množství pozoruhodných věcí. Zadní část místnosti zaplnily stoly s bizarními nesourodými kousky, hračkami, vycpanými zvířaty, různými přístroji, dekorativními předměty a úplně obyčejnými opotřebovanými věcmi denní potřeby. Teprve po rozhovoru s Agnès Limbosovou jsem pochopila, že mít dostatečně na výběr a sáhnout po předmětu, který na tvůrce nahlas volá, je klíčem k veškeré tvorbě v rámci objektového divadla. Takhle to tedy vypadá v praxi.

První část prezentací tvořila improvizace s objekty (beze slov) pěti studentů, kteří seděli čelem k publiku u stolu a každý měl svůj vlastní objekt, který po celou dobu neopustil, nevyměnil ani k němu nepřibral žádný další. Jedním z hlavních pravidel nejen této improvizace, ale i celého objektového divadla je podle Agnès Limbosové snaha nechat objekt promlouvat sám za sebe. Agnès Limbosová se také obratně vyhýbá užití slova animace ve vztahu k objektovému divadlu a místo toho využívá slov “manipulovat” či “pohybovat”. A tak studenti své objekty různě zvedali, dávali do popředí, nebo naopak skrývali.

V rámci skupinové improvizace se studenti, kteří se ve svém herectví zřetelně snažili oprostit od jakéhokoliv emocionálního zapojení, celkem přesně drželi těchto pravidel a výsledkem skutečně byl zvýšený důraz na podstatu objektu samotného. Do popředí se dostaly zejména jeho metaforická podstata nebo konotace, které se k němu pojí. I když šlo třeba o celkem povrchní a do očí bijící spojitost – štíhlá dívka v upnutých mini-šatech s rozpuštěnými dlouhými vlasy drží malou sošku labutě, naopak ta záměrně méně načančaná drží bažanta. Nicméně význam, komický efekt a v důsledku i vlastní významová pavučina bažanta vzniká až v juxtapozici obou objektů – a to jen díky čisté prezentaci, dávání na odiv bez jakéhokoliv loutkářského rozžívání. Další objekty – např. pánské předměty jako láhev či kecka s rozvázanou tkaničkou – už s dalšími nacházely spojitost hůře. Zárodky mikropříběhů a jejich všudypřítomný potenciál se však rozeznat daly.

Po improvizaci následovaly připravené výstupy menších, dvou až tříčlenných skupin ostatních studentů. Každý z nich byl inspirován pohlednicí, kterou si mohli diváci prohlédnout vždy po skončení daného mini-představení. Samotný vztah mezi hranou scénou a pohlednicí byl vždy jasný – v momentě odkrytí pohlednice jako by se člověk plácl do čela. Tomuto souznění však často ustoupila metoda, na kterou byl workshop zaměřen.

Zatímco v improvizaci se studentům dařilo udržet objekt “mimo zónu loutkovosti”, v připravených scénách se rozdíl mezi objektem a loutkou mnohdy stíral. Možná jsou studenti už tak zvyklí na jiný druh práce, možná nedokázali dostatečně důvěřovat v sílu objektu samotného – společným rysem většiny výstupů byla snaha vyprávět příběh, a to za pomoci loutky. Na základě inspirace pohlednicí se zpívajícími dětmi vznikla scéna s míčky, které úměrně svému materiálu vydávají různě libé, hluboké a vysoké tóny. Vzniká zárodek konfliktu, dramatické situace – avšak ne díky objektům samotným, ale díky jejich animaci. Nicméně alespoň neobvykle intenzivní soustředění na objekt s sebou pro studenty přineslo zostřenou pozornost vůči detailu (v tomto případě třeba k materiálu, ze kterého jsou míčky vyrobeny) a s ní přišla i přesnost, která už nepotřebuje žádná vysvětlení – což byl společný znak všech scén.

Ne-loutkově byla pojata snad jen jediná ze šesti scén, která se vázala k pohlednici s vojákem a malým dítětem. Na základě jednoduchých asociací typu dítě-hračka, voják-zbraň byly vybrány objekty – tahací hračky a malý tank. Manipulace s nimi připomíná spíš dětskou hru, tedy něco, co je jim bytostně vlastní. Autorky a herečky se nesnažily vyprávět strukturovaný příběh, nechávaly se vést podstatou objektu a jeho fyzickými možnostmi. Přesto však ze společné přítomnosti objektů vznikl kontrast, který se zdál být nosný.

Zcela jistě lze diskutovat o tom, jestli je vůbec možné nechat v divadle promlouvat objekt sám za sebe a nikoli jakožto znak. Navíc, pokud hovoříme o metaforickém významu objektu, automaticky tím přiznáváme jeho znakovost. Ať už se chceme pouštět do teoretických rozborů, sporů a filipik, nebo ne, přístup Agnès Limbosové k divadlu a objektu v něm vedl studenty (a koneckonců i diváky) ke snaze o maximální úspornost výrazu, k vypravěčské a vizuální zkratce a celkově neobyčejné vynalézavosti a důslednosti. A to jsou všechno dovednosti, které přijdou vhod v rámci jakéhokoli druhu či žánru divadla, ve světě kouzel i mudlů.

Loutkář 1/2018, p. 80–81.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.