Loutkar.online

Lešková Dolenská, Kateřina: Loutky Paula Klee

Slavné loutky vznikly v rozmezí let 1916–1925. Badatelka Hana Ribi uvádí, že první maňásci – Kašpárek, Greta, Smrt a Krokodýl – patřily ještě ke klasickému repertoáru pouťových maňáskářských atrakcí. […] Druhá skupina loutek následovala po pauze vynucené první světovou válkou až v roce 1919 […] a tyto maňásci se svým výtvarným pojednáním již zcela vymykají klasické typologii lidového loutkového divadla.

Felix Klee na ně vzpomíná takto: 30. listopadu 1916, na mé deváté narozeniny, mi otec připravil překvapení: loutkové divadlo. Nechtěl kupovat obyčejné loutky, a proto je vytvořil sám. Osm z nich se objevilo na stole mezi dárky. Otec formoval hlavy ze sádry a k této hmotě přidal ještě jiné materiály, knoflíky, kousky perletě a plechu. Pak opatřil hlavy minuciózní kresbou a malbou a přidal k nim oděv. Látky, které vybral z šití mé matky, byly nyní upraveny, nastříhány a pak sešity na stroji. Oděv byl k hlavě přilepen a přehyb ovinut dlouhou nití. Klee čekal, až lepidlo uschlo, nit odstranil a loutka byla hotová. A nakonec jí dal ještě záhadné jméno. […] Každý rok, při každé slavnostní příležitosti přibyly do sbírky nové loutky (celkem padesát loutek, dochovalo se třicet), dokud jsme se nepřestěhovali z Mnichova do Výmaru (v roce 1921). Tam jsem vybudoval velké divadlo s přední i zadní scénou, osvětlovací zařízení a četné opony. Pro toto divadlo otec namaloval řadu nádherných výprav, které se bohužel všechny ztratily.

Představení se nejprve konala v mnichovské umělecké čtvrti Schwabing, jak píše Hana Ribi, a po přesídlení rodiny do Výmaru pokračují loutkářské výstupy jak doma pro zvané hosty profesorského sboru, tak u příležitosti školních slavností, či dokonce ve výmarských ulicích před širším publikem v rámci průvodů a divadelních akcí studentů. Námětem maňáskových skečů jsou velmi často interní události na škole, k nesmírné radosti oněch diváků, kteří nejsou satirou ve stylu rakvičkáren osobně dotčeni.

Paul Klee si svých loutek ovšem zřejmě příliš nepovažoval, protože nebyly zahrnuty do soupisu jeho děl a odmítl je i vystavovat. Údajně až teprve na konci svého života přijal fakt, že si jich odborná veřejnost vysoce cení.

(kld)

Klee, F.: Loutky Paula Kleea, Scénografie, 1970, č. 1, s. 68–69. Redakčně doplněno o údaje z textu Klee, F.: Paul Klee a divadlo, Scénografie 1964, č. 4, s. 28. Podrobně se o loutkách psalo v Loutkáři 3/2011, viz Ribi-Štěpková, H.: Malíř Paul Klee a jeho maňásci, s. 120.

Loutkář 1/2018, p. 34–36.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.