Loutkar.online

Králová, Andrea: Něco málo o loutkách Františka Vítka

Neměla jsem bohužel možnost vidět kromě Piškanderdulá žádný jiný kus, na němž se jako tvůrce podílel výtvarník František Vítek, a je mi to moc líto, protože právě jeho loutky patří k nejkrásnějším a nejpůsobivějším, které znám.

Tento text nepojednává o scénických výpravách Františka Vítka, nýbrž výhradně jen o jeho loutkách, které se dochovaly a já si je mohla dobře prohlédnout, a některé dokonce i vyzkoušet. Je o loutkách jako výtvarných artefaktech, které z celé divadelní práce v podstatě jediné přežívají, a to ještě jen v lepších případech. Některé se díky osvíceným divadelníkům, kurátorům či sběratelům stávají výstavními exponáty, na některé se zatím práší na půdách divadel a čekají na své znovuobjevení.

Velká část loutek Františka Vítka naštěstí přežila a, jelikož jsou nyní v dobrých rukou, můžeme se společně projít světem jejich nezměrné fantazie, imaginace i tvůrčí svobody. Tímto textem nabízím zastavení u loutek z několika jedinečných inscenací, které jsou signifikantní jak pro Vítkovu tvorbu, tak pro vývoj celého českého loutkářství 2. poloviny 20. století. Jsou to loutky, které dodnes svojí kvalitou přesahují dobu a svědčí o mimořádné umělecké schopnosti této osobnosti.

Loutky dnes téměř devadesátiletého výtvarníka Františka Vítka jsou z těch, které se vedle divadelního objektu stávají i malým sochařským dílem. Dokážou být dojemné, magicky uhrančivé i symbolicky zlověstné a kruté, střídá se v nich neživá, záhrobní strnulost s groteskní, šprýmařskou životaschopností. Jeho loutky jsou citlivou parafrází lidových plastik a pracují se znalostí technologie lidových loutkářů a zároveň novátorskými inscenačními řešeními s odkrytým vedením dosahují moderního dramatického i vizuálního účinu. Předností Vítkových loutek je mistrovská znalost řezbářského řemesla, jemuž je vlastní poctivost a úcta k materiálu, a také dokonalost technologie jejich vodění, vždy hravě a po smyslu odpovídající charakteru loutky. Pro jeho štíhlé figury s drobnými končetinami a dominantní hlavou je typická jemná, oblá modelace bílých tváří s výraznou konturou očí, nebo expresivně deformované tváře zastřené patinou. Kromě ryzí výtvarnosti a svébytné krásy nesou tato dřevěná těla také nevtíravý patos a duchovní přesah.

V jeho pracích je patrný jak obdiv k velkým tabernáklovým oltářům či reliéfům pozdně gotického řezbářství, tak záliba ve starých řezbovaných loutkách, dobových hračkách a kuriozitách, mechanických betlémech, historických kolotočích a dalších jarmarečních či pouťových atrakcích. K jeho nejoblíbenějším inspiracím pak patří divadlo roztodivných samohybných mechanických figur, které se díky vnitřnímu ústrojí pohybují samy bez vnějšího vedení (viz například divadlo automatů a fantasmagorií Christiana Josefa Tschuggmalla, předváděné po Evropě v 1. polovině 19. století a dnes vystavené v mnichovském Muzeu loutek). Všechny Vítkovy výpravy nebo loutky, o kterých se budu zmiňovat, jsou spojeny s Východočeským loutkovým divadlem, od roku 1968 přejmenovaným na Východočeské loutkové divadlo DRAK, později Divadlo DRAK, kde Vítek působil nejdříve jako řezbář a poté jako loutkářský výtvarník.

Pracoval zde v tvůrčích týmech zejména s mladými, tehdy přišedšími režiséry Miroslavem Vildmanem a Josefem Kroftou, kteří prosazovali nové inscenační postupy a kladli důraz na výtvarnou složku. Vítek tak ve svých realizacích spoluvytvářel koncepci jednotlivých inscenací a demonstroval, že z dominantního scénického a loutkového řešení se může odvíjet režijní záměr a že se výtvarná složka může stát nosnou a interpretační.

Jedny z nejkrásnějších Vítkových loutek, marionety na drátě vyrobené pro přelomovou inscenaci té doby Pohádku z kufru (1965, režie: Miroslav Vildman), předurčily i svým způsobem vyhranily umělcův styl. Vítek byl jedním z prvních divadelních výtvarníků, který se vrátil ke klasické marionetě na drátě a ukázal, že i tento typ loutky přes zdánlivý anachronismus může nést potenciál v progresivním loutkovém divadle s odkrytou animací. Vítek pro tuto inscenaci vytvořil loutky s vyhlazenými bílými tvářemi a výraznýma, doširoka rozevřenýma a černě orámovanýma uhrančivýma očima, které byly středobodem výrazu loutky. Polychromie je provedena v plných barevných plochách a působí až naivisticky. Černé kontury obočí, smaragdově stínované oči, srdíčkově vykrojená ústa a v oblých dekorativních liniích prořezávané vousy a vlasy pak dotvářejí charakter postavy. Tuto přízračnou tvář, která musela v určitém úhlu nasvícení působit až mysticky, nese dlouhý, štíhlý krk. Pod záměrně proporčně nadsazenou hlavou pak ožívá drobné, vybraně kultivované útlé tělo s malými dlaněmi a drobounkýma nožkama s náznakem střevíčků či obutí. Loutky mají dokonale provedené šaty sytých barev, vždy odpovídající charakteru postavy či barevnému tónování tváře: Cikánečka s výraznýma očima a prořezávaným splétaným účesem má až orientální nádech, Princ ve své zženštilosti prozrazuje úžas a zranitelnost, Kat skrývá záhadnost a snad i černou magii. Cizelérská preciznost řezby i dokonalost provedení kostýmních doplňků (z materiálů jako jsou staré krajky, porty, samety, satény, žabičkově či jinak prošívané látky, tepané plechové ozdoby), to vše dokládá výtvarníkovu snahu o dosažení maximálního vizuálního dojmu.

Posvícení v Hudlicích aneb Oldřich a Božena (1966, režie: Jan Václav Dvořák), skvělá parafráze lidového titulu o záchraně knížete Oldřicha před Vršovci a založení svatováclavského posvícení, byla další z inscenací, k níž František Vítek vytvořil loutky – vysoké marionety na drátech s vyducenými těly a protáhlou oválnou hlavou. Historickému tématu výtvarně odpovídala i archaizace postav. Všechny tváře spojují podobné, výtvarně stylizované rysy: velké oči blízko u sebe, vysoké nosy a různé typy knírů. Hladkost a měkkost zpracování, dekorativní úhlednost všelijak spirálovitě kroucených vlasů a vousů i jistá strnulost výrazu odkazují až ke gotickým sakrálním sochám a řezbám. Ve tvářích rytířů se zračí zloba a odhodlání, u žen pak cudnost, Kašpar s kozí bradkou vyjadřuje ďáblíkovský sarkasmus. Dřevo tváří i části těl je tentokrát patinováno jen lehce, kontury jsou zastínované, jakoby zastřené. Na tělech loutek se objevují dobové repliky tepané zbroje, helmic a zbraní, části historizujících kostýmů jsou ušity z jelenice, opasky z kůží, přesto loutky nepůsobí dekorativně nebo popisně. Barva dřeva, kůže a mědi, barevně zastřené hnědě, okry a zlatavé tóny, které vše sjednocují, napomáhají vytvořit ponurou atmosféru středověkých rytířských eposů.

Z inscenace Tři tlouštíci (prem. 1967, režie: Miroslav Vildman) se dochovalo pouze několik loutek. Vítkovy subtilní, tentokrát drobnější javajky s kašírovanými hlavami – tanečnice, princ či krotitel – mají opět široce otevřené, černě rámované oči s naznačenými řasami, třpytivé, flitry zdobené šaty a drobné nožky. Zábavná a zdaleka už ne tak subtilní je postava vzpěrače Lapitupa, svalovce s malou hlavou a šilhavýma očima a s nadsazenou, naturalisticky probarvenou tělesnou muskulaturou.

Téměř metrové javajky pro inscenaci Bruncvík, kníže české (1969, režie: Jan Václav Dvořák) nesou obdobné výtvarné znaky. Mají opět jemné, oblé bělostné tváře, otevřené a černě konturované oči a hladce řezbované vlasy a vousy. Drobná ústa a náznak řas pak celou tvář ještě zjemňují, zejména u Bruncvíka dosahuje Vítek až dojemně dětského výrazu. Středověký motiv se odráží i v charakteru loutek – záměrnou strnulostí obličejů a lineárním zpracováním rámovaných očí a obočí jako by připomínaly románské knižní iluminace nebo nástěnné malby. I u kostýmů je patrná vůle po dobové přesvědčivosti, Bruncvíkův šat i odění dalších mužských postav nesou známky románského střihu a jsou zdobeny barevnými kameny, tepaným plechem a dobovým dekorem.

Loutky pro inscenaci Krysařovy píšťaly (1970, režie: Miroslav Vildman) patří ve výtvarníkově tvorbě ke stěžejním a nejpůsobivějším. Vítek opět zpracoval středověký námět, nechal se inspirovat textem Václava Renče, kterému odpovídá silná duchovní exprese ve stylizaci loutek i sugestivní deformace jejich tváří. Různě vysoké řezbované marionety na drátě jsou i tentokrát modelovány oble, přesto výrazně plasticky. Jemná, stínovaná polychromie tvoří barevnou, jakoby patinovanou strukturu tváří i těl loutek. Barevnost je symbolistní, bílá, červená a černá v nejrůznějších valérech, podpořená hrubou patinou hadrů a kusů látek, z nichž jsou vytvořeny kostýmy. Hlavní postavy, Krysař a jeho alter ego Démon, patří dle mého názoru k nejkrásnějším českým loutkám. Vysoké, štíhlé marionety – Krysař s rozšířenýma očima proroka, v kožené čapce, pláštíku a špičatých botách s píšťalou, Démon s prázdnýma, mrtvýma očima, klapajícími ústy s vylámanými zuby a nahým červeným tělem, z části zahaleným rozervanou pelerínou. Tyto loutky mají duši a dokážou být plně dramatickými postavami. Odráží se v nich středověká mystika i tajuplnost a magie oltářních prací pozdně gotických řezbářů.

Ostatní, středně velké, dívčí i chlapecké postavy loutek mají jemné rysy a dobrácké oči, starosta s jedním okem vykutaným se naopak tváří zlověstně. Kostýmy tvoří náznaky dobových šatů, které jsou poznamenány zašedlou patinou. U drobnějších, již zcela abstrahovaných loutek lidu, je pak tvář jen naznačena a vše je spolu s převázaným, utrženým kusem látky coby kostýmem opět setřeno jednolitou bílošedou patinou. Vzniká tak dojem jakési zašlosti a “špíny z krys”, jak to označuje sám Vítek.

Marionety na drátě pro další hru lidových loutkářů Johanes doktor Faust (1971, režie: Matěj Kopecký) jsou z Vítkovy tvorby asi nejvíc poučené či přímo navazují na lidovou loutkářskou tradici. Rustikální hrubost a syrovost provedení odpovídá dramatičnosti a temné magii námětu. V tomto případě jsou ale tváře loutek, opět s výrazným obočím a černě rámovanýma očima, tvarovány razantnější, hlubší řezbou, která vždy ve zkratce vyjadřuje charakter postavy, zejména v grimasách venkovanů. Důraz je opět kladen i na kvalitu zpracování kostýmů, střih a detailní zdobení vždy důsledně ctí dobovost i hierarchii postav. Pozornost zasluhují expresivně prořezávaní, inscenaci dominující čerti, kteří svým šklebem, temně červenočernou barevností doplněnou kožešinami a chlupaticemi ve scénickém nasvícení museli skutečně nahánět hrůzu. Jejich špičaté uši, vyplazený jazyk i řezbovaná šupinatá těla odkazují až k suchardovským čertům konce 19. století. Výpravu tehdy ještě dotvořily půvabné plošné, naivisticky malované loutky, z nichž zaujmou zejména obrazy mořských panen a různých mořských či dračích příšer.

To loutky k inscenaci Čaroděj ze země Oz (1971, režie: Jiří Středa) představují odlišnou stránku Vítkovy produkce. Výtvarník tentokrát vytvořil sytě barevné spodové javajky, z nichž některé mají dokašírované části. Postavy mají hlavně groteskní charakter, příkladně červené postavy šprýmařů s velkými kašírovanými trumpetami místo nosu a modří, dokulata vycpaní mlaskalové s červenými nosy a napoleonskými klobouky s malovanou růží a našitými rolničkami. Výrazy loutek spojují kontrastní barvy, neostrá, jakoby tupovaná polychromie a až dětsky jednoduchá stylizace obličeje linkou či ploškou. Tuto skupinu loutek, která evokuje hravou, pouťovou klaunérii, pak doplňují další roztodivné postavy jako šestiprstá kouzelnice s namodralou udivenou tváří, kašírovaný Silák s mohutnými pažemi, využitý díky způsobu vodění jako dupák, či svébytný Plecháč vytvarovaný ze skutečného, patinovaného plechu. Za zmínku stojí i velká modrozelená kašírovaná maska Čaroděje, použitá ve scéně – střed tváře s nosem a vrásky na čele značí rozvětvený strom, a vytvářejí tak i pomyslnou tvář krajiny.

K inscenaci Strouha (1972, režie: Miroslav Vildman) vytvořil Vítek také, pro svoji tvorbu trochu atypické velké manekýny s dřevěnými, expresivně prořezávanými a sytě polychromovanými hlavami v lidských proporcích. Ty pak na scéně doplňovaly obdobně razantně stylizovaní menší maňásci. Oba typy loutek propojuje výrazně groteskní až karikaturní modelace tváří s vypouklýma, často pohyblivýma a ostře rámovanýma očima, výrazné obočí, klapající ústa, velké špičaté či bachraté nosy či vlasy vytvořené ze starých paruk. Vznikla tak místy až cirkusová podívaná, která nesla – zejména v kostýmech s folklórními prvky jako vyšívané stuhy, květinové dekory, krajky, flitry, pestrobarevné klobouky, čapky, šátky na hlavách – až záměrnou ruskou kýčovitost.

Zcela jinak vyzněla inscenace Enšpígl (1974, režie: Josef Krofta). Už z několika dochovaných perokresbových Vítkových návrhů je znát, že šlo o mimořádně svébytnou realizaci. Výtvarník se v ní vyznal z lásky ke středověkému umění, k tehdejším Flandrům a breughelovským obrazům, ale i k umění lidovému. Na jevišti vytvořil v podstatě gesamtkunstwerk v podobě středověkého krámku či hospody, které zaplnil množstvím různě vysokých loutek, z nichž některé jsou samostatné a některé součástí scény. Scénu doplnil o pár kousků malého nábytku, zavěšené staré lahve a další hrací rekvizity, které fungovaly jako hudební nástroje. Vše se prolínalo, vše souviselo se vším. Co se týče loutek, jednalo se o jednoduché, různě vysoké dřevěné loutky bez polychromie, většinou o subtilní marionety na drátě jen v náznaku doplněné kouskem textilu, provázku nebo plíšku.

Postavy jsou pojaty jednoduše plošně, obličej je naznačen v ostré lineární zkratce. Naplno tak vyznívá syrovost dřeva a abstrahovaný výraz, který odkazuje až k duchovním sochám německého expresionisty Ernsta Barlacha. Zde však většina loutek drží v rukou půllitry, které do sebe v určitou chvíli obrací, čímž podporuje atmosféru krčmy. V druhém plánu pak hrají další, ještě drobnější postavy lidu na drátě již zcela oproštěné od detailů, s pouhým náznakem textilu, například v podobě suknice. Třetí plán, který opticky zakončuje scénu, pak tvořily pohyblivé, samostojné, obdobně zpracované drobné postavy, mezi nimiž najdeme i dva bojovníky s kopím. Loutky doplňují dřevěné, nízké, nahrubo řezané reliéfy s většinou řemeslnickými výjevy, které mají určité části pohyblivé (najdeme zde i muže sedícího se staženými kalhotami na záchodě).

Přítomen je také christologický motiv v podobě dřevěného oslátka na kolečkách. V jistých momentech inscenace pak bylo možné rozpohybovat všechny části najednou. Vznikl tak dojem velkého mechanického divadla a s ním i obraz plný jisté askeze a patetické krásy a zároveň středověké vulgarity a poživačnosti.

Ještě je třeba zmínit inscenaci Jánošík, která vznikla v roce 1975 ve spolupráci Divadla DRAK s Bábkovým divadlem z Banské Bystrice a polským Teatrem lalki (byla složena ze tří částí, první se ujali Josef Krofta a František Vítek). Ten zde v návaznosti na Enšpígla vytvořil dřevěné nepolychromované marionety s nehybnou, ostře řezanou tváří, které svou syrovostí připomínaly sošky slovenských lidových řezbářů. Opět promlouvá pouze dřevo jako základní materiál, který provází člověka od kolébky po rakev, doplněný o lněné košile či režné plátno v jednoduchých náznacích venkovského šatu.

Loutky jsou bohužel v současné době nezvěstné nebo již neexistují, a tak je lze vidět pouze na černobílých fotografiích. Stejný osud mají prozatím i nádherné dřevěné loutky z inscenace O Slunečníku, Měsíčníku a Větrníku (1979, režie: László R. Hollós), kde byla kromě množství loutek a řezbovaných masek určených pro herce opět velkorysá řezbovaná výprava, včetně velkých scénických křídlových reliéfů.

František Vítek, sochař, řezbář a scénograf (a samozřejmě i jeho žena výtvarnice a herečka Věra Říčařová, která s ním tvoří nerozlučnou dvojici) patří k osobnostem, které zasvětily život loutkám a loutkovému divadlu a osobitým způsobem přispěly k modernímu pojetí loutkového divadla druhé poloviny 20. století. Podařilo se mu promítnout do loutek své sny, vzpomínky, dotknout se jejich duše – je z nich cítit úcta k řemeslu, lidovému umění i tvůrčí svoboda a filosofický přesah.

Studie původně vyšla v publikaci kolektivu autorů František Vítek a Věra Říčařová: Jeden život, vydané v roce 2013 Muzeem loutkářských kultur v Chrudimi (s. 119–156). Redakčně kráceno.

Loutkář 1/2018, p. 8–11.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.