Loutkar.online

mlk; Vidlař, Jaroslav: Zemřeli

Zemřeli

Odešel Jarmil Chládek

Někdejší ředitel Muzea loutkářských kultur (1973–1987) zemřel 26. září ve věku 89 let. Pod jeho vedením a péčí se sbírka muzea rozrostla o zásadní artefakty a muzeum se stalo oblíbeným cílem cest mnoha návštěvníků. Byl úzce spjat se zakladatelem muzea Janem Malíkem a organizací UNIMA. Po odchodu do penze působil až do roku 2010 v Poradním sboru pro sbírkovou činnost MLK. (mlk)

Vzpomínka na Karla Hance

Letos v květnu jsme se bohužel museli rozloučit s naším skvělým kolegou a báječným kamarádem Karlem Hancem. Byl to velice nápaditý, technicky zručný loutkoherec, který s nesmírnou radostí a láskou působil v Divadle Spejbla a Hurvínka. Svoje nepřeberné umění a cit pro loutky rozdával také ve skupině Černého divadla manželů Lamkových i při spolupráci s Jirkou Středou. Překypoval humorem a měli jsme ho do poslední chvíle rádi nejen proto, že nás bavil, ale i proto, že nám rozuměl. Byli jsme šťastni, že jsme ho nakonec zlákali mezi tvůrce televizních pořadů pro děti, kde pokračoval v rozdávání svých výborných nápadů. Mnohé loutkové postavy nesly jeho osobitý herecký rukopis. Vždy se nám s ním dobře tvořilo. Věděl také, že v situaci, kdy se člověk doslova rve o život, nejsou sláva, moc ani peníze tím, co by pomohlo tento boj vyhrát. Musel se do poslední chvíle spoléhat na statečné srdce, na spolehlivé okolí, lékaře a na některé výjimečné přátele. Uložili jsme si do paměti jeho lidský humor, kterým si jeho osobnost budeme dlouho připomínat.

Loutkář 5/2015, p. 3.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.