Loutkar.online

kld, nm,Vladimír Predmerský: Kurýr

Kurýr 5–14

V Plzni se točí kolotoč s obřími loutkami

Proměnu Plzně v Evropské hlavní město kultury předznamenává umělecký kolotoč francouzského výtvarníka a technologa Francoise Delarozièra Le Manège Carré Senart, který se roztočil na hlavním plzeňském náměstí 5. září. Plzeň je teprve 7. městem, kde se manéž s mechanickými loutkami představuje; dosud navštívila Paříž, Madrid, Portimão, Antverpy, Milton Keynes a Sénart. Kolotoč bude v Plzni až do 2. listopadu 2014.

Nová sezóna v DRAKu

Proměna směřování Divadla DRAK se završuje letošním zahájením nové sezóny – do divadla přichází nový umělecký šéf Jakub Vašíček a přivádí si s sebou jako kmenového dramaturga Tomáše Jarkovského. V režii Jakuba Vašíčka letošní sezóna nabídne hned trojici titulů – Amundsen kontra Scott, dále jarmareční pohádku pro nejmenší “A do třetice všeho…” a Portrét umělce v jinošských letech. Velkorysý provedením i tématem bude také příspěvek Mezinárodního institutu figurálního divadla do letošní sezóny, a to divadelně interaktivním projektem Labyrint světa a ráj srdce, v režii a koncepci hostujících umělců. Protagonisty Komenského alegorické pouti světem a životem budou samy dospívající děti, kterým je tato inscenace určena.

Loutka a moderna

Odborná publikace Loutka a moderna autorů Marie a Pavla Jiráskových, obsáhle sledující vývoj české loutkářské scénografie v letech 1900–1950, se dočkala své anglické verze. Distribuce několikrát oceněné knihy The Puppet and the Modern z produkce Arbor Vitae se ujala americká firma Distributed Art Publishers, Inc., která tak knihu o významné době českého loutkářství uvede do světového kontextu. U nás je anglické vydání dostupné v knihkupectví Czech Art Books.

Pravidelné hostování loutkářů v pražském Divadle Ta Fantastika

V nové sezóně se Divadlo Alfa společně s královéhradeckým DRAKem a libereckým Naivním divadlem představí pražskému publiku v rámci cyklu Nedělní Fantastika.

Setkání s Františkem Vítkem a Věrou Říčařovou

Letošní sezónní výstava v Muzeu loutkářských kultur je věnována Františku Vítkovi a Věře Říčařové. Zájemci ovšem mohou poznat tyto legendy českého loutkového divadla i osobně – sami je provedou výstavou, ukážou jim i mechanismy vystavených loutek. Přímo v prostorách výstavy tak na návštěvníky čeká nezapomenutelný zážitek při improvizacích Františka a Věry s různými druhy loutek, malá ochutnávka z jejich inscenace Piškanderdulá. Je nutné se předem objednat!

Mezinárodní úspěch Divadla Continuo

Divadlo Continuo se zúčastnilo Mezinárodního divadelního festivalu Faces without Masks v makedonské metropoli Skopje. Odborná porota, která uděluje celkem tři ceny v rámci festivalu, udělila Divadlu Continuo cenu Grand Prix za nejlepší inscenaci a cenu za režii za inscenaci Sousedi.

Divadlo bez bariér poosmé

Divadlo loutek Ostrava uspořádalo již 8. bienále festivalu, letos poprvé pod názvem Divadlo bez bariér. Festival proběhl od 29. září do 2. října a nabídl program pro děti, ale i dospělé publikum. Náplní festivalu je přehlídka divadelní tvorby překonávající veškeré bariéry a tabu mezi lidmi, a to napříč všemi oblastmi – zdravotní, národnostní, generační, kulturní a mentální.

…příští vlna/next wave… 2014

Ve dnech 2. října – 9. října se uskutečnil festival experimentálního divadla …příští vlna/next wave… 2014. 3. října pak byly v Divadle Na zábradlí uděleny Pocty za alternativní umění. Jednu z nich si odnesl i Tomáš Žižka a Radoslava Schmelzová, autoři série knih o site-specific projektech, a to za Publikační čin roku. Do “síně slávy” festivalu …příští vlna/next wave… vstoupil jako Živoucí poklad dramatik, režisér a herec Hubert Krejčí.

V Ostravě se dětem otevřela Aréna pohádek

Každá první sobota v měsíci patří ve Staré Aréně dětem a pohádkám. První představení z cyklu nazvaného Aréna pohádek se uskutečnilo v sobotu 4. října. Postupně se zde během celého roku vystřídá pořádající sdružení Theatr Ludem, ale i hostující poloprofesionální a nezávislé divadelní soubory.

Výzva k účasti na výstavě Předměty

Pražské Quadriennale vyzývá umělce, studenty uměleckých škol a divadelní profesionály k přihlášení objektů do experimentálního projektu Předměty, který se bude konat od 18. do 28. června 2015 v Praze v galerii Nová síň. Výstava Předměty je novým experimentem, který doplní hlavní výstavy Pražského Quadriennale 2015. Zajímavé předměty použité v divadelních inscenacích zasílejte spolu s příběhem, který se k nim pojí.

DAMU uvede inscenaci a koncert na téma sebevraždy

Divadlo Disk uvede ve čtvrtek 23. října premiéru inscenace Die Young! Verze 01. Na jejím vzniku se podílí studenti DAMU ze 4. ročníku Katedry alternativního a loutkového divadla pod režijním vedením Martiny Schlegelové. Inscenace bude sestávat ze dvou částí – z inscenované sebevraždy s názvem Pokusy o jejich život a z koncertu v hudební režii Tomáše Vtípila.

Rozhlasové mystérium na jevišti Divadla Disk

Další premiérou posluchačů KALD DAMU bude hned vzápětí autorská inscenace s názvem Bitva o Jeruzalém_středověk on air v režii Petry Tejnorové, která přináší přímý pohled do rozhlasového studia. Premiéra se uskuteční 27. října, taktéž v Divadle Disk. Rozhlasové mystérium je pokračováním rozhlasového-divadelního formátu on air, který začal v uplynulé divadelní sezóně 2013/2014. Před zraky diváků vznikne zvukově barvitá “rozhlasová” inscenace inspirovaná středověkem a křížovými výpravami.

Divadlo Radost jubilující

Brněnské Divadlo Radost právě vstoupilo do 65. sezóny své profesionální činnosti a hned po zářijové premiéře Krkonošských pohádek připravilo na listopad dvě další premiéry a týden trvající Festival Radosti – přehlídku nejúspěšnějších a nejžádanějších inscenací pro děti, mládež i dospělé. 7. listopadu se uskuteční obnovená premiéra inscenace Beatles aneb Žlutá ponorka v režii Vlastimila Pešky. Další premiérou pak bude 17. listopadu scénické zpracování knihy Aleny Kastnerové O líné babičce v režii Janky Ryšánek Schmiedtové. Týž den začne i zmiňovaný Festival Radosti.

Jak krásné je (ne)slyšet

V úterý 21. října se na scéně pražského Jazz Clubu Reduta uskuteční premiéra nové inscenace Studia Damúza pod názvem Mute. Slyšící a neslyšící herci v režii Karla Kratochvíla vytvořili divadelní projekt, který mezi nimi smazává rozdíly. Každý návštěvník se díky sluchátkům ponoří do světa znaků, do příběhu zbytečných slov a nezbytného ticha. Jedná se již o druhou spolupráci Studia Damúza s režisérem Karlem Kratochvílem. Předchozí projekt “divadla bez dívání” Cesta kolem světa za absolutní tmy stejnou měrou usiloval o zážitkové zprostředkování světa nevidomých a zrakově postižených.

Výstava Genius loci – Letenský Montmartre

Galerie Scarabeus na Letné připravila výstavu k 130. výročí Prahy 7 nazvanou Genius loci – Letenský Montmartre. Expozice přiblíží historii Letné a místních pamětihodností, ale jejím hlavním záměrem je umělecký život na Akademii, v okolních ateliérech, kavárnách a hospůdkách. Mnozí umělci zde studovali, vyučovali, tvořili v ateliérech a diskutovali v kavárnách. Vedle J. V. Myslbeka, Josefa Mařatky, Jana Štursy jsou zde představeni také bratři Stanislav a Vojtěch Suchardovi, Antonín Slavíček a mnozí další. Pozornost je věnována také prvnímu působišti Říše loutek v kapli školy v Korunovační ulici, kde bylo zahráno první představení 26. září 1920. Říše loutek na tuto výstavu zapůjčila několik marionet Vojtěcha Suchardy. Vernisáž proběhla 26. září a výstava potrvá do 30. listopadu.

ZE SVĚTA

Bulharsko

O výstavě Tradice a současnost české loutky, kterou představil v Sofii pražský Institut umění – Divadelní ústav (ve spolupráci se sofijským Českým centrem a sofijským loutkovým divadlem) jsme už na stránkách Loutkáře psali. Výstava, která měla dvojí vernisáž – tu první už 16. 9. v souvislosti se souběžnou výstavou ke 110 letům Národního divadla Ivana Vazova (výstava s řadou dobových materiálů i kostýmů byla instalována ve dvou sálech v přízemí Městské galerie) a druhou, se vší pompou a účastí nejen těch, které do Městské galerie přitáhl zájem o české loutky, o tři dny později.

V Sofii probíhal v téže době mezinárodní loutkářský festival (a výstava českých loutek byla součástí jeho doprovodného programu), který – kromě Posledního triku Georgese Méliѐse – měl na programu řadu dalších zajímavých inscenací nejen bulharské provenience. Překvapilo mě, že se i zde vedle oficiálních bulharských loutkových scén začaly prezentovat i bulharské nezávislé skupiny a podle programu zde dostaly šanci i méně festivalově okoukané soubory z Francie či Itálie.

Zájem bulharských divadelníků o nás je veliký. Není žádným tajemstvím, že česká kultura, která sehrála historicky významnou roli při budování kultury bulharské, zde má velmi dobré jméno a na naši současnou situaci v loutkovém divadle jsou bulharští loutkáři upřímně zvědaví.

Mladí bulharští divadelníci vydávají časopis Kuklart, ve kterém se zabývají moderní historií loutkového divadla i jeho novými impulzy a kde si kladou podobné otázky jako my. Myslím, že by bližší kontakt s bulharskou loutkářskou kulturou (nejpozději třeba při dalším mezinárodním loutkářském festivalu v Sofii v r. 2016) rozhodně stál za pozornost.

Nina Malíková

SLOVENSKO

V tomto roku by sa dožil 70. rokov Anton Anderle (1944–2008), osobnosť slovenského tradičného bábkarstva, patriaci medzi najvýznamnejších bábkarov v Európe. Pri tejto príležitosti mu 28. septembra 2014 odhalili na cintoríne v jeho rodnej dedinke v Dolnej Lehote (okres Brezno) pamätnú tabuľu, ktorú mu venovali občania obce. Miestna Jednota dôchodcov Slovenska spoločne s obcou potom uskutočnili v kultúrnom dome spomienkovú slávnosť s bohatým programom. Vystúpila na nej miestna ženská a mužská spevácka skupina a so svojimi spomienkami a umeleckým programom prispeli aj jeho dlhoroční osobní priatelia a spolupracovníci, muzikanti Ján Palovič a Juraj Hamar, známy autor niekoľkých kníh o Anderlovcoch, aktívny udržiavateľ ich rodovej tradície. Komornú výstavu bábok, fotografií a plagátov pripravila Anderleho manželka pani Zlatica, ktorá sa podujatia zúčastnila aj so svojimi rodinnými príslušníkmi. Význam akcie podporil svojou účasťou riaditeľ Filmového ústavu Peter Dubecký, ktorý s filmovým estetikom prof. Petrom Michalovičom uviedli dokumentárny film Idy Hledíkovej o bábkarských rodoch Posledná maringotka. Hoci známe Kremnické gagy nie sú festivalom bábkovým, jeho tohtoročný program (29. – 31. 8.) bol opäť bohatý na vystúpenia domácich i zahraničných bábkarov. Je to zásluhou riaditeľa festivalu Jána Faklu, s ktorým sa stretávame na našich bábkarských podujatiach, aby z nich vybral to najlepšie pre deti, mládež a dospelých. A tak Buchty a loutky uviedli Zlatú hus a Automat na filmy, dokonca s tromi inscenáciami Pulcinellom, Pozor, los! a so Šťastnými kosťami prišlo slovinské Teatro Matita a z Mariboru Lutkovo gledališče s predstavením Ako šiel Šlemír do Varšavy a súbor Mesebolt bábszínhás z Maďarska uviedol Posledný výlet Maltazára E. a jeho nanebovstúpenie. Slovensko reprezentovali tri študentské predstavenia z Katedry bábkarskej tvorby VŠMU. Dve hry od Jozefa Mokoša Jasietka a Jánošík? Jánošík! Jánošík… a Petra Palíka Ja, don Quijote. (O väčšine z nich už referoval Loutkář). A to sme nevymenovali ďalšie nebábkové predstavenia pre deti. Prezidentom tohtoročných Kremnických gagov bol slávny mím Milan Sládek. V rámci festivalu Divadelná Nitra (26. 9.-1. 10.) uviedlo mimo hlavného programu nitrianske Staré divadlo Karola Spišáka inscenáciu Dogville režiséra Šimona Spišáka. Teatro Tatro uvádza už svoje inscenácie v novom šapito, navrhnutom scénografom Ferom Liptákom, kde uviedli v réžii Ondra Spišáka Bulgakovho Majstra a Margarétu.

Vladimír Predmerský

Loutkář 5/2014, p. 2–4.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.