Loutkar.online

Dotřelová, Hanka: Přehlídka v Lounech

Změna času a příjemné slunné počasí, to jsou již tradiční atributy lounské přehlídky. Letos se na krajskou přehlídku přihlásily jen čtyři soubory, ale to jí neubralo na kvalitě, spíše naopak. Za posledních několik let, kdy jsem byla členkou poroty, mohu říci, že letošní přehlídka byla jedna z nejvyrovnanějších a nejlepších.

Tradičně ji zahájil domácí soubor s adaptací Werichovy pohádky Až opadá listí z dubu. Herecké výkony i výtvarná stránka inscenace byly zárukou dobré inscenace. Zdařilou dramatizaci textu od Michala Hampla a Lenky Koklesové ocenila porota i v závěrečném hodnocení. Škoda, že režisér nevyužil možnosti více vizuálně rozehrát text. V momentě náznaku zajímavé loutkové akce vše rychle končí a je jaksi zameteno pod stůl. Nejzajímavější částí inscenace se tak stal tanec živých čertic-smrtek. Přes tyto výhrady patří inscenace k těm lepším, které jsem od lounských loutkářů viděla.

Dalším v pořadí se představil na přehlídce maňáskový soubor Želvičky z Teplic. Tento soubor, čítající pouze tři ženy (jediný muž letos soubor opustil), se potýká se stále stejným problémem – dramaturgickým výběrem textů a režií. Hrají totiž všichni na scéně a není nikdo, kdo by korigoval dění na jevišti z pohledu diváka. Aby soubor mohl odehrát představení na přehlídce, musel si vypůjčit interpreta pro čerta z řad domácího souboru.

LS Cvikov dorazil na přehlídku s osvědčenou inscenací Marie Kownatské Švec Dratvička. Kvalitní text v úpravě Pavla Stehlíka cvikovští zpracovali velmi dobře. V jednoduché, výtvarně zdařilé scéně, zahráli loutkáři z Cvikova velmi příjemnou inscenaci určenou pro nejmenší diváky. Dobré loutkoherecké výkony, svěží muzika, to jsou devízy této inscenace. Možná by bylo dobré se ještě zamyslet nad choreografií některých písniček.

Oklamaný ženich aneb poustevníkova lest čili souboj dvou rytířův lese Dnespeckém (okres Benešov) je další velmi zajímavou inscenací LD Spojáček Liberec. Text Vojtěcha Cinybulka v úpravě a režii Jiřiny Polanské odehráli liberečtí na velkém rodinném divadle se skoro metrovými loutkami. Parodie na staré rytírny lidových loutkářů a na tak zvanou šmíru, kdy hraje ten, kdo je volný a má volné ruce, byla příjemným zpestřením odpoledne. Liberečtí byli porotou vybraní na celostátní přehlídku.

Poslední z vystupujících si také vybral parodii od Vojtěcha Cinybulka – Černý mstitel na bílé klisně.

Člen souboru Vozichet z Jablonce nad Nisou Martin Zitko se rozhodl pro individuální výstup, který je parodií na americké kovbojky. Původní maňáskárnu J. Polanská, režisérka představení, upravila pro totemové loutky. Po slibném začátku se interpretovi nepodařilo rozložit tempo inscenace, a proto některé gagy v přílišném tempu zanikly. Představení také uškodilo nevhodné nasvícení scény. Přesto musíme konstatovat, že Martin se svou inscenací zaujal. Proto také byl oceněn za herecký výkon.

Dalšími oceněnými byli: Iva Kallusová – Želvička, Teplice a Karel Stehlík, LS Cvikov.

Na závěr přehlídky jsme mohli zhlédnout autorskou inscenaci dalšího člena téhož souboru Hvězdné dálky, která byla zařazena jako inspirativní představení.

Loutkář 3/2014, p. 30.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.