Loutkar.online

kld, nm, psl: Kurýr

Tvůrčí dílny Terapie loutkou se opět otevřely veřejnosti

16. a 17. dubna se na alternativní scéně Divadla loutek Ostrava, ve vybraných školách a celopobytových zařízeních uskutečnily už třetí Dny Terapie, které pořádá Theatr ludem ve spolupráci s Divadlem loutek. Dílny jsou určeny dětem s různým stupněm fyzického a mentálního postižení. Terapeutickou práci vedou vždy dva lektoři, kteří motivují děti k aktivní činnosti za pomoci loutek – pana Barvičky a slečny Mašličky.

Ve středu 16. dubna se pak na alternativní scéně DLO uskutečnila beseda a křest knihy Divadelní tvorba ve specifických skupinách, kterou uspořádal Vladimír Novák a vydalo Nakladatelství AMU v Praze. Sluší se doplnit, že tato publikace obsadila 3. místo v soutěži Nejkrásnější české knihy roku 2013, pořádané ministerstvem kultury a Památníkem národního písemnictví, a to v kategorii učebních a didaktických pomůcek.

Konečné řešení a současná Evropa

To je název nového projektu brněnského Divadla Líšeň, který je realizován ve spolupráci s Oddělením pro vzdělávání a kulturu Židovského muzea a Muzeem romské kultury. Projekt zpracovává formou komponovaného programu téma holocaustu a konfrontuje jej s projevy rasismu a totalitních tendencí v současné společnosti. Jeho součástí je i nová inscenace Divadla Líšeň Žijte blaze (pozdrav z ghetta), která měla premiéru v březnu. Jde o originální reflexi holocaustu a současného rasismu; hrají v ní kovové loutky, šrot a ostnatý drát.

Výstava světa Matěje Formana

V pražském kostele Nejsvětějšího Salvátora se na ochozech na čas zabydlel poetický svět kejklířů, komediantů, loutkářů a cirkusových tanečnic. Výstava s názvem Račte vstoupit do světa Matěje Formana a jeho přátel však nepředstavuje jen výtvarnou poetiku Divadla bratří Formanů, ale k vidění jsou zde i příležitostné skici z dalekých cest a ilustrace dětských knih.

Loutky v zámeckém salonu

Výstava loutek a loutkových divadel z let 1850–1950 ze sbírky Marie a Pavla Jiráskových je od 1. května do 30. září k vidění na zámku Jánský Vrch v Javorníku. Hlavním lákadlem výstavy jsou historické loutky a kompletní loutková divadla s mnoha proměnami dekorací, určená pro šlechtická, patricijská, později domácí, školní či spolková představení.

Loutky z říše loutek

Krkonošské muzeum Jilemnice zahájilo 7. května výstavu Loutky z říše loutek, kterou připravilo ve spolupráci s pražskou loutkovou scénou Říše loutek. Součástí vernisáže bylo i představení O pejskovi a kočičce.

Svérázné Posvícení v Hudlicích

16. května sehráli členové souboru Buchty a loutky další díl svého (mírně utajeného) volného cyklu inscenací starých loutkářských her, které mají premiéru a derniéru zároveň. Po adventní Jenovéfě tak přišel na řadu loutkářský evergreen Posvícení v Hudlicích sehraný energicky, nepateticky a vtipně v kulisách rodinného divadla. Ironické přečtení někdejšího loutkářského hitu, který je pro dnešního diváka překvapivě šovinistický, naivní a nacionalistický, ukázalo, že jsou Buchťáci stále mistry loutek, improvizace a černého humoru.

Zahrada Jiřího Trnky po letech znovu ožije

Syn a vnuk Jiřího Trnky, výtvarníci Jan a Matyáš Trnkové, připravují pro Plzeň 2015 interaktivní multimediální výstavu podle knihy Zahrada. Použili materiály z rodinných archivů a pod názvem Trnkova Zahrada 2 vytvořili interaktivní projekt na pomezí výstavy, divadelního představení a animovaného filmu. Pocta původnímu dílu mistra české animace se stane od února do května 2015 součástí programu, který chystá Plzeň k oslavám svého titulu Evropského města kultury. První ukázky z výstavy byly k vidění letos od 6. do 11. května na festivalu Anifilm v Třeboni.

Duda Paiva režíruje v Ostravě

Tanečník, loutkář a performer Duda Paiva, který sklízí velké úspěchy po celém světě, připravuje se souborem Divadla loutek autorskou inscenaci Marvin. Paiva je pravidelným účastníkem ostravského festivalu Spectaculo Interesse a triumfální úspěch v roce 2005 odstartoval jeho mezinárodní kariéru. Do Ostravy tentokrát zavítal se svým kolegou, rovněž špičkovým tanečníkem a choreografem Mischaou van Dullemen. Inscenace Marvin nabízí publiku příběh dospívajícího chlapce, který uniká před dominantní matkou do světa vlastní fantazie. V hlavní roli se představí demisólista baletu Národního divadla moravskoslezského Filip Staněk, jehož si oba tvůrci vybrali do hlavní role. Premiéra se uskuteční 30. května.

Oprava

Omlouváme se Martinu Kláskovi za chybné uvedení jeho křestního jména v recenzi Dobře (vy)střižená inscenace v Loutkáři 2/2014 s. 26.

Upozorňujeme na chybný údaj v rubrice Kurýr/Kronika: Jaroslav Koloděj (nar. 25. 5. 1939) zemřel v dubnu 2008. Redakce přebírá údaje o jubilujících osobnostech pro daný rok z databáze dokumentace Institutu umění – Divadelního ústavu, která, pokud jde o jednotlivá úmrtí, nedisponuje většinou úplnými údaji.

Loutkář a Koutek SAL

Vedení SAL se několikráte ohradilo (písemně i ústně) proti změně v časopise Loutkář, kdy zmizela pravidelná stránková rubrika Koutek SAL z tištěné podoby. Redakce by ráda uvedla na správnou míru fakt, který je příčinou nedorozumění: Koutek SAL je publikován v celém neupravovaném znění na webových stránkách www.loutkar.eu v rubrice Články, v redukované podobě (často jde o dublující se informace, které jsou pak v podrobnějších článcích zpracovány v čísle – týká se to především zpráv z přehlídek a festivalů) je pak Koutek SAL pod názvem Zprávy SAL součástí rubriky Kurýr. Podrobné zápisy ze zasedání SAL a opakování již publikovaných informací – kromě zásadních výsledků a rozhodnutí těchto zasedání či vyhlašování akcí – považuje redakce na stránkách tištěné verze za nadbytečné, navíc se v dvouměsíčníku, kterým Loutkář je, jejich aktuálnost takto ztrácí. Ostatně v tomto smyslu nereferují podrobně o své činnosti ani další loutkářská sdružení včetně UNIMA. Redakce se domnívá, že současné řešení nikterak nezmenšuje činnost a význam SAL, ale jen respektuje celkovou strukturu a informační proporce této loutkářské revue.

-red-

ZEMŘELI

Jarmila Havlíková

Po krátké nemoci zemřela v Praze 18. března 2014 ve věku 91 let akademická malířka Jarmila Havlíková, roz. Fenclová. Kdo z dnešních šedesátníků sledoval v 50. letech začínající televizi, jistě si pamatuje její loutky, které účinkovaly v pohádkách se Štěpánkou Haničincovou: medvídka Emánka či čertíka Brčka. A také si možná vzpomíná na dětské knížky, které ilustrovala.

Jarmila Fenclová po maturitě na gymnáziu studovala Uměleckoprůmyslovou školu v Praze (UMPRUM) u profesora Richarda Landra a profesora Františka Muziky – obor scénografie a užitá grafika. Roku 1949 se provdala za spolužáka Václava Havlíka, významného loutkářského scénografa, jehož tvorba je spjata s Ústředním loutkovým divadlem. Samostatně, i ve spolupráci s manželem, vytvořila celou řadu loutek a scén pro profesionální loutková divadla u nás i v cizině, pro tehdejší Československou televizi (kde byla od pokusného televizního vysílání průkopnicí pořadů s loutkami), zahraniční televize, Čs. státní film, loutkový a krátký film. Vzniklo tak okolo sta inscenací. Jejím posledním loutkovým filmem, na němž spolupracovala, byla třetí řada večerníčku Broučci, vyrobená ve Studiu Jiřího Trnky na konci devadesátých let.

Dvě úmrtí v Jiskře

20. dubna ve věku 68 let zemřel Emil Malý, přední člen pražského amatérského souboru Jiskra. Emil Malý se stal členem souboru v roce 1960 a záhy prokázal pro loutky nevšední talent. Mnozí loutkáři si jistě vzpomenou na jeho vystoupení v Chrudimi v představeních Netrhejte růže (1977), Sudička (1982), Inspirace (1979), Ze života (1985). Za pozornost rovněž stojí, že si z přehlídek odvezl celkem devět individuálních cen.

Ve stejném měsíci soubor bohužel definitivně opustil i Zdeněk Švejnoha. (-psl-)

Loutkář 3/2014, p. 2–3.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.