Loutkar.online

Malíková, Nina: Kouzelná flétna zvábila další loutkáře

Mozartova Kouzelná flétna láká loutkáře už opravdu dlouhou řadu let. Nabízí totiž pro zpracování právě na loutkovém divadle oblíbený žánr pohádky, řadu vděčných komických intermezz a také možnost vyřádit se na jevištních kouzlech.

Kamenem úrazu pro realizátory však bývá poněkud nepřehledný děj, plný dnes již pro diváky zcela nerozšifrovatelných zednářských podobenství a také překrásné, ale velmi obtížné zpěvní party. Ale každé proti má i své pro, a tak inscenátory tyto problémy nikterak neodrazují od dalších pokusů utkat se znovu s tímto pohádkovým příběhem vypovídajícím o síle a moci hudby.

S Kouzelnou flétnou se na loutkovém divadle úspěšně vyrovnali před lety v dnes již legendární režii Jozefa Bednárika v bratislavském loutkovém divadle (1990), zlákala nedávno i Karla Brožka (a to dokonce podvakrát – ve spolupráci se scénografem Aloisem Tománkem a posléze Markem Zákosteleckým) k spíše groteskně než pohádkově laděné interpretaci v pražském Národním divadle marionet.

Operní férie o moci kouzelné flétny (i profánnější Papagenovy zvonkohry) ožila znovu – tentokráte v komorním provedení čtveřice interpretů (Petra Vacka, Milana “Hugo” Formana, Adély Škopkové a Davida Nolla v alternaci s Davidem Hlaváčem). Tato “opera W. A. Mozarta ve stylu barokního loutkového divadla pro jednu operní zpěvačku, jednoho herce, jednoho loutkáře a klavírní doprovod” je pokusem na první pohled sice skromným, ale velmi milým a čistým, který si pro svůj vtip (nejen situační, ale režijní a v neposlední řadě i hudební) určitě najde své publikum.

Nevím, do jaké míry ovlivnila iniciátora projektu Huga Formana excelujícího v podobně laděné a už dvě desítky let doma i v cizině veleúspěšné Barokní opeře Divadla bratří Formanů nostalgie, ale základní gesto této nové podoby Kouzelné flétny svůj úspěšný předobraz v mnohém nezapře.

Hracímu prostoru i tentokráte dominuje malé rodinné divadélko, řada situací se také zde dělí mezi hereckou akci a její loutkové pokračování či zdvojení, obdobný je i jednoduchý klavírní doprovod připomínající lehké dobové muzicírování. V kontaktu s publikem nechybí divadelní improvizace (tu si užívá nejvýrazněji Petr Vacek především jako zasvěcený průvodce a hybatel děje), a to jak v činoherním, tak loutkovém plánu. Objevem inscenace pak je Adéla Šopková – která se výtečně vyrovnává jak s partem Paminy, tak Královny noci. Obtížné árie zvládá tato mladá zpěvačka výtečně, a tam, kde by její partneři na sebe prozradili výrazně menší pěvecké dispozice, pomůže jemná divadelní persifláž.

Zkrátka – své přednosti uplatní během večera každý ze zmíněné čtveřice: půvabná Adéla Škopková disponující krásným sopránem operní i herecké nadání, Petr Vacek pohotovost, s níž v řadě hereckých i pěveckých příležitostí řídí tep inscenace, Hugo Forman léty vytříbenou loutkářskou zdatnost a David Noll cit pro divadelní situaci i řadu hudebních žertů daných úpravou Miroslava Kořínka.

A ještě v něčem je tato inscenace svébytná. Nejde jen o to, že se hraje marionetami nejrůznějších dimenzí, ke kterým v závěru inscenace překvapivě přibudou i maňásci, ale je to především v traktování figury Papagena, kterou obdařil Milan Forman zřetelně kašpárkovskými rysy čerpajícími z loutkářské tradice. Vida, i v tak důvěrně známé předloze se dá objevovat pro loutkové divadlo stále ještě něco nového!

Kouzelná flétna – loutková opera

Námět: W. A. Mozart, autoři textu: Petr Vacek a Milan Forman, hudební adaptace: Miroslav Kořínek, režijní supervize: Kateřina Melenová, scéna: Daniela Klimešová, řezbářská a výtvarná spolupráce: Ivan Míša Hudičák, produkce: Andrea Melušová.

Inscenace byla nastudována pro projekt Plzeň Evropské hlavní město kultury 2015.

Psáno z pražské premiéry 31. 1. 2014.

Loutkář 1/2014, p. 22.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.