Loutkar.online

Malíková, Nina: Zemřeli

Herečka Šárka Babrajová (1925–2013) vystudovala obor činoherního herectví na pražské DAMU. Po absolutoriu působila v divadlech v Českém Těšíně, Uherském Hradišti a někdejším Gottwaldově. Na počátku sezony 1957–1958 se stala ředitelkou DLO, tehdy Krajského divadla loutek a ve funkci působila patnáct let. Zasloužila se o jeho uměleckou úroveň a zviditelnění. Budovala loutkoherecký soubor a dala v něm vyrůst i režisérům (např. Jiří Volkmer, Zdeněk Stoklasa, Zdeněk Miczko, Zdeněk Havlíček). Přivedla do Ostravy nové talentované režiséry – Miroslava Vildmana, Pavla Vašíčka; režisér Jiří Jaroš se za jejího působení do DLO vracel k pohostinským režiím. Byla vůdčí osobností, které její soubor věřil a šel za ní. Za její éry začalo DLO podnikat významné zahraniční zájezdy (Polsko, Rumunsko, Vietnam, západní Německo). V roce 1972 byla z politických důvodů odvolána z funkce, v DLO však zůstala jako loutkoherečka až do roku 1981. Věnovala DLO čtyřiadvacet let svého života. U příležitosti padesátin divadla v roce 2003 o nich řekla: “Byl to bohatý a krásný život, za nějž bych ráda všem těm, co ho se mnou prožili, poděkovala.”

Čest její památce!

Setkání s ní byla vždycky zajímavá – od těch prvních, kdy pro nás, kteří jsme do loutkářského světa teprve vstupovali, byla tato energická a atraktivní dáma trochu záhadou, až po ta poslední, kdy se k nám na všech loutkářských setkáních, kterých se zúčastňovala již jako “člověk zvenčí”, srdečně hlásila. Šárka Babrajová byla svého času opravdovou “železnou lady” loutkového divadla, jednou z prvních žen na ředitelské pozici, která uměla v této funkci podpořit dobré divadlo a také za ně převzít odpovědnost. Žena svého času pro svou náročnost obávaná, ale také respektovaná. Její zvučný hlas, optimismus, smysl pro humor, neutuchající energie, ale především zájem o loutkové divadlo, to je něco, co bude v našich loutkářských kruzích chybět.

Loutkář 3/2013, p. 47.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.