Loutkar.online

Dotřelová, Hana: XXXVII. Krajová přehlídka amatérských loutkářů v Lounech

Mrazivé sobotní ráno 23. března přivítalo účastníky výběrové přehlídky v Lounech, i když podle kalendáře mělo být už jaro. I když zpočátku to vypadalo, že sluníčko zůstane za mraky a sníh nás zcela zasype, nakonec přece vysvitlo. A tak trochu vypadalo i na přehlídce loutkářských souborů v Lounech, nejprve pod mrakem, ale nakonec se přeci trochu toho sluníčka objevilo.

Zahájení přehlídky se tradičně ujal domácí soubor, Spolek loutkářů v Lounech, s pohádkou Dlouhý Široký a Bystrozraký v úpravě Vladimíra Vernera. Dobře animované marionety na krátkém odkrytém vedení a hudba, to byly vždy devízy lounského souboru. Bohužel letos tomu tak nebylo, některé loutky na scéně jen tak postávaly a nereagovaly na ostatní a často ani na vlastní repliky.

Také hudební doprovod inscenaci příliš nepomohl, hudba sloužila jen jako vata, nepomáhala v dramatických situacích, jen tak plynula. Bohužel tak plynulo i celé představení, bez většího vzrušení. Ale abych jen nekritizovala, objevily se zde i hezké momenty. Postavu Lucifera svěřil režisér nadějnému mladému členu souboru Dominiku Hamplovi, který se také ujal stínohry. Ta byla také tou nejzajímavější součástí inscenace, kterou ocenila i porota.

Na klasiku vsadil i zkušený loutkářský soubor Klubíčko Cvikov a do Loun přivezl vlastní adaptaci Čapkovy Zubejdy, princezny Solimánské. I zde se ukázalo, že Čapkova tvorba se pro amatéra těžko dramatizuje, aby se z jeho díla neztratil typický čapkovský humor a sloh. A to se Cvikovským stalo, herci si do textu vkládali aktualizace, které působily násilně. Také technologicky ne zrovna povedení manekýni (plochý obličej a měkké a lehké nohy) neumožňovali větší rozehrání na scéně. Kladem inscenace byla živá hudba na předscéně, hezké písničky a loutkoherecký výkon Karla Stehlíka a Radka Bašty v rolích rádců.

Konečně odpoledne vysvitlo sluníčko a příjemně slunečně vyznělo i představení LD Spojáčku z Liberce. Kristýna Siková, Mirka Kolářová a Jana Krauseová zdramatizovaly čínskou lidovou pohádku s názvem Maska.

Na paravánu připomínající čínskou pagodu se odehrává příběh polepšeného zloděje, který pod maskou skrývá svou zlou a hrubou tvář, které se každý bojí. Muž však během ročního putování vykoná mnoho dobrých skutků a dobro se odrazí nejen v jeho duši, ale i tváři.

S minimem slov, prostřednictvím stínového divadla a javajek zahráli liberečtí velmi působivé představení. Někdy bylo slov až příliš málo, a divákovi se příběh v průběhu hry ztrácel. Přesto byla inscenace tím nejlepším, co bylo v Lounech k vidění.

Závěr přehlídky patřil Loutkohereckému sdružení Jitřenka z Žatce. Nový soubor se snaží navázat na tradice loutkářství v Žatci. Vybral si tedy pohádku Hračkový les, který pro marionetový soubor v Žatci před lety upravil Ivan Anton. Na této inscenaci se opět ukázalo, jak důležitá je v divadle role dramaturga a režiséra. I když soubor původní hru zkrátil a upravil, inscenace působila zdlouhavě, neměla patřičný temporytmus a nevyhnula se ani nelogičnostem a absurditám. Také jiná výška hrací lávky působila loutkohercům potíže, lépe by bylo loutky převázat, než hrát s marionetami na nitích ve vzpažení. Nevýhodou pro loutkoherce byla reprodukovaná nahrávka, kdy jednotlivé postavy namlouvali jiní interpreti než ti, kteří loutky vodili. Takže většina vodičů, i když vodili jinou postavu, reagovala na scéně převážně na svůj hlas. Oživením a zpestřením poněkud zdlouhavé inscenace byla komická myška na kolečkách, která jen tak přejížděla přes scénu a bezděčně tak dodávala inscenaci svébytný rytmus.

Ale aby hodnocení celku nevyznělo příliš pesimisticky, je třeba zdůraznit, že si Žatečtí, kteří se přehlídek pravidelně zúčastňují, připomínky lektorů berou k srdci, a tak lze předpokládat, že na inscenaci Hračkového lesa čeká ještě Jitřenku další práce.

Jednodenní přehlídka v Lounech skončila a porotu ve složení Hana Dotřelová, Jiřina Polanská a Jan Pém čekalo závěrečné hodnocení a vyhlášení výsledků. Udělila několik individuálních scén a na Loutkářskou Chrudim nominovala LD Spojáček z Liberce s inscenací Maska. Škoda, že souborů nebylo víc.

Loutkář 2/2013, p. 34–35.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.